Yaşlanma teorileri nelerdir?

Yaşlanma kuramları nelerdir?

Yaşamdan Çekilme/Kopma Kuramı • Aktivite Kuramı • Rol Bırakma Kuramı • Sosyal-Çevresel Kuram • Süreklilik Kuramı • Değiş-Tokuş Kuramı başlıkları altında incelenebilir. Bu kuramlar yaşlılık dönemindeki bireyin, toplum içindeki durumu ve görüntüsünün açıklanması konusunda rehber olmaktadır.

Yaşlanma türleri nelerdir?

Yaşlanma; Kronolojik, biyolojik, fizyolojik, psikolojik, sosyo-kültürel, ekonomik ve toplumsal olmak üzere farklı boyutlarıyla tanımlanmaktadır.

Yaşlanma ile ilgili biyolojik teoriler nelerdir?

Yaşlanma ile ilgili ortaya konan bazı teoriler

  • Somatik mutasyon teorisi.
  • Serbest radikaller teorisi.
  • Genetik yaşlanma teorisi.
  • Hücre yaşlanması teorisi.
  • Bağışıklık teorisi.
  • Endokrin teorisi.
  • Nöroendokrin teorisi.
  • Kullanılmaya bağlı eskime teorisi.

Nöroendokrin teorisi Nedir?

3. Nöroendokrin Teori: Bu teoride yafllanman›n sadece nö- ronal ve nöronlarla ilgili hormonal mekanizmalarda fonksiyo- nel azalmaya ba¤l› olarak geliflti¤i savunulur. Bu teorinin en önemli dayana¤› hipotaloma-hipofizer aks›n büyümenin dü- zenlenmesinde ve yafllanman›n temel mekanizmalar›nda yer al›yor olmas›d›r.

Yaşlılıkta aktivite kuramı nedir?

Aktivite teorisi en sağlıklı yaşlanmanın etkin bir yaşlanma olduğunu öne sürer. Bu sav yaşamdan kopma ya da ilişki kesme kuramı ile taban tabana zıttır. Bu teoriye göre kişinin yetişkinlik gelişim döneminde olduğu gibi yaşlılık gelişim döneminde de bir takım psikolojik ve sosyal ihtiyaçları ve istekleri vardır.

Yaşlılık ve yaşlanma kavramları ne anlama gelir?

Yaşlanma ve yaşlılık karmaşık bir olgudur. Biyolojik olarak yaşlılık moleküler ve hücre- sel düzeyde meydana gelen bir dizi hasarın birikimidir. Bu hasar geçen yıllar içinde fiz- yolojik kapasitenin azalmasına, çeşitli hastalıkların riskinin artmasına yol açarak bireyin kapasitesinde azalmaya neden olur.

Kaç tip yaşlı sınıflaması yapılabilir?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün yaptığı bir ayrıma göre, 45-59 yaş arası orta yaş, 60-74 yaş arası yaşlılık, 75-89 yaş arası ileri yaşlılık, 90 ve üstü ise ihtiyarlık kategorisine alınmıştır.

Yaşlıların temel gereksinimleri nelerdir?

Yaşlı bireyler; beslenme, barınma, giyim gibi temel gereksinimlerini karşılamak ve sağlık bakımından yararlanmak için yeterli gelire sahip olmalıdır. Bu gereksinimlerini karşılayabilmeleri için ailelerinden ve toplumun her kesiminden destek almalıdır.

Biyolojik yaşlanma ne ile başlar?

Yaşlanma çok erken dönemlerde, 20’li yaşlarda başlar. Bu kadar genç yaşlarda başlayan değişiklikler insanların hücresel metabolizma aktivitelerinden yani ‘metabolik yolak’ diye tanımladığımız hücre içinde meydana gelen tepkimelerindeki aksamlar şeklinde açıklanabilir.

Biyolojik yaşlılık nedir?

Yaşlanma ve yaşlılık karmaşık bir olgudur. Biyolojik olarak yaşlılık moleküler ve hücre- sel düzeyde meydana gelen bir dizi hasarın birikimidir. Bu hasar geçen yıllar içinde fiz- yolojik kapasitenin azalmasına, çeşitli hastalıkların riskinin artmasına yol açarak bireyin kapasitesinde azalmaya neden olur.

Aktivite teorisi Nedir?

Aktivite teorisi, yaşamdan haz almanın ancak yaşama aktif olarak katılmakla mümkün olacağı görüşüne dayanır. Aktivite kuramı, insanın kendisini nasıl düşündüğünün, yaptığı etkinlikleri ya da hayattaki sosyal rolleri ile bağlantılı olduğunu varsayar; yani birey hayatta hangi rolü oynayıp hangi etkinliği yapıyorsa o’dur.

Somatik mutasyon teorisi nedir?

Somatik mutasyon teorisi Somatik mutasyon teorisinde, DNA hasarına hücresel cevap kapasitesinin, yaşlanma olayında önemli bir belirleyici olduğu bildirilmiştir. DNA hasarına cevap, DNA’da meydana gelen hasarların tespiti, tamiri ve apoptoz ile hücre siklusunun kontrolü aşamalarından oluşmaktadır (20).

Aktivite teorisi kimin?

Aktivite teorisi ( AT ; Rusça: Теория деятельности ) 1930’larda Sergei Rubinstein’ın öncülük ettiği Sovyet psikolojik aktivite teorisine dayanan eklektik sosyal bilimler teorileri ve araştırmaları için bir şemsiye terimdir .

Yaşlı kavramı nedir?

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan tanıma göre 65 yaş ve üzeri kişiler yaşlı olarak kabul edilir.

Yaşlılık kavramları nelerdir?

Yaşlanma, ayrıcalıksız her canlıda görülen, tüm işlevlerde azalmaya neden olan, geriye dönüşü olmayan, yapısal fonksiyonel değişikliğin olduğu, süregen ve evrensel, doğal ve zorunlu bir çağdır. 75 yaş üzeri ileri derece yaşlılıktır. Yaşlılık sınırı 60-65 yaş olarak kabul edilmektedir.