Ulukışla nereye yakın?

Ulukışla nerenin kazası?

Ulukışla, Niğde iline bağlı bir ilçedir. Ulukışla, yüzölçümü itibarıyla Niğde’nin en büyük, ilçe merkezi ve toplam nüfus açısından ise Niğde’nin Bor’dan sonra ikinci büyük ilçesidir.

Ulukışla kaç köyü var?

Toplam 37 köy bulunmaktadır.

Ulukışla nın neyi meşhur?

Ulukışla Gezilecek Yerler

  • Ulukışla Gezilecek Yerler: Öküz Mehmet Paşa Külliyesi. Bu külliye oldukça önemli yerlere ev sahipliği yapmaktadır. …
  • Kartpostalları Ayırtmayan Bir Doğal Güzellik: Fenk Vadisi. …
  • Ulukışla Gezilecek Yerler: Ak Köprü …
  • Ülkemizin En Önemli Buzul Gölü: Çinli Göl.

Ulukışla eskiden nereye bağlıydı?

Ulukışla, XVI. yüzyılda Niğde’nin Bor kazasında Secaeddin Nahiyesi XVIII. Yüzyılda Şücaeddin XIX. Yüzyılda ise Bozok Eyaletinde Şücaeddin ve Ulukışla adlarında kazaydı. Halk arasında Kışla adıyla anılan Öküz Mehmet Paşa Külliyesi nedeniyle en son Ulukışla olarak adlandırılmıştır.

Niğde’de toplam kaç köy var?

İlçe merkezine bağlı 5 kasaba ile 21 adet köy bulunmaktadır.

Niğde neyi ile ünlü?

Niğde Tarhanası, Beyaz Kiraz Reçeli ve tabi ki Niğde denilince akla ilk gelen Niğde Gazozu şehrin en sevilen lezzetlerinden.

Niğde’nin neyi meşhur meyve sebze?

SEBZE ÜRETİMİ

SIRA NO ÜRÜN ADI ÜRETİM (TON)
1 B. Fasulye 1.649
2 Biber 689
3 Domates 27.393
4 T.Fasulye 3.538

Niğde hangi ilden ayrıldı?

Cumhuriyetin ilanı ile Niğde‘nin Konya vilayetinden ayrılarak müstakil vilayet statüsüne kavuşması en önemli gelişmedir.

Niğde Ulukışla hangi Türk boyu?

Orta Asya’dan gelen Yörük boylarının Anadolu’ya yerleşmelerinden itibaren, Toroslar üzerine yerleşen boylardan. Kılanoğulları, Toroslarda, K.Maraş, Adana ve Niğde bölgelerinde yaşamışlar. Kılan ismi de bu aşiretin isminden gelmektedir.

Niğde’de en çok ne yetişir?

Tarım: Niğde ili Anadolu’nun buğday ambarı sayılan 10 il arasında yer alır. Türkiye’de en çok elma bu ilde yetişir. Bunlara ilaveten baklagiller, ayçiçeği, patates, buğday, arpa, çavdar, fasulye, nohut, sarmısak ve şekerpancarı da yetişir.

Niğde’nin doğal güzellikleri nelerdir?

Niğde Doğal Güzellikleri

  • Aladağlar Milli Parkı Aladağlar Milli Parkı …
  • Çiftehan Kaplıcaları Çiftehan Kaplıcaları …
  • Narlıgöl (Acıgöl) Narlıgöl. …
  • Çinili Göl. Çinili Göl. …
  • Göllü Dağ Göllü Dağ …
  • Kemerhisar İçmeleri. Kemerhisar İçmeleri. …
  • Kocapınar Kaplıcası Kocapınar Kaplıcası …
  • Kayardı Bağları Kayardı Bağları

Niğde hangi meyvesi meşhur?

Niğde Darboğaz Kirazı: Ulukışla ilçesi Darboğaz kasabası ve çevresinde yetişen, yurt içinde tüketildiği gibi yurtdışına da ihraç edilen Darboğaz Kirazı, Napolyon kiraz olarak da bilinen 0900 Ziraat çeşidinden üretilen, meyveleri çok iri ve kaliteli, kalp şeklinde, uzun saplı, meyve kabuğu parlak kırmızı ve meyve eti …

Niğde neyi ile meşhur?

Tescillenip coğrafi işaret alan Bor söğürmesi, Niğde‘nin yöresel yemeklerinin başında gelen, kuzunun kaburgası ve budundan yapılan yöresel bir yemek. Medeniyetlerin yaşatıldığı şehir olarak adlandırılan Niğde‘de, kuzu kaburgası ve budundan yapılan Bor söğürmesi, iftar sofralarını süslüyor.

Niğde’de eskiden kimler yaşadı?

Eski Hitit ve Hitit İmparatorluğuna ait ilimizde Porsuk Höyükte bulunan tarihi eserler sonucunda burada Eski Hitit ve Hitit İmparatorluğunun burada yaşandığını gösteriyor. Binli yıllarda yine Demir Çağı var. Kınık Höyükte yapılan kazılar sonucunda bulunan eserlerde Demir Çağında ilimizde yaşandığını göstermektedir.

Niğde işgal edildi mi?

Fatih döneminde Niğde‘nin Osmanlı topraklarına katılışı 1471 yılında olmuştur. Bu tarihten sonra Niğde, Osmanlıların yıkılışına kadar Karaman eyaletine bağlı bir Osmanlı sancak şehri olarak varlığını sürdürmüştür.