Fabrika atıkları nelerdir?

Sanayi atıkları nelerdir?

Petrol rafineleri, otomobil fabrikaları, elektrik üretim santralleri, çimento fabrikaları, tekstil fabrikaları vb. yerlerde çok sayıda atık üretilir. Doğru değerlendirilip arıtılmadığında bu atıklar çevre ve kişi sağlığı açısından tehlike oluşturur.

Fabrika atıkları ne yapılır?

Günümüzde hala daha bazı fabrikaların atıklarını hiçbir arıtma ve dezenfekte işleminden geçirmeden deşarj etmesi ile petrol, kömür gibi toksit madde barındıran zehirli atıklar, nehirlere, derelere, kanalizasyonlara sıcak halde deşarj edilmektedir.

Fabrika atıkları nereye gidiyor?

Petrol türevli yağlı ve kimyasal içeren sıvı atıklar tesis içindeki slop tanklarında bekletilir. Belirli periyotlarda varillere alınarak Tehlikeli atık sahasına gönderilir, Gümrük onayı alınarak lisanslı bertaraf tesisine verilir. Atık yağlar, Tehlikeli atık sahasında sızdırmaz orijinal kaplarında toplanır.

Atık Nelerden Oluşur?

Kullanılma süresi dolan ve yaşadığımız ortamdan uzaklaştırılması gereken maddeler atık olarak tanımlanır. Atıkların içinden, kağıt, cam, karton, plastik gibi malzemeler ayrıldıktan sonra geride kalan ve hiçbir şekilde kullanılamayacak halde olan artık malzemeye çöp denir.

Endüstriyel katı atıklar nelerdir?

c) EndüsTriyEl kATı ATıklAr Sanayi ve üretim işlemleri sıra- sında oluşan tehlikeli ve zararlı madde içermeyen katı atıklaraendüstriyel katı atık” denir. Bu tür katı atıklar genellikle üretim artığı maddeler veya kullanım ömrünü tamamlamış makine ve hurda malzemelerdir.

Atık türleri nelerdir?

  • Kağıt Atık. Kağıdın geri dönüşümü ile kullanılan hammadde miktarında önemli oranda tasarruf sağlanması ve ekonom…
  • Ahşap Atık. Ağaçlardan edilen ahşap malzemeler, ev eşyaları, taşıma ve koruma amaçlı ambalaj ve yapı malzemesi o…
  • Plastik Atık. …
  • Cam Atık. …
  • Kompozit Atık. …
  • Metal Atık. …
  • Bitkisel Atık Yağ …
  • Organik Atık.

Fabrika atıklarını önlemek için ne yapmalıyız?

Çöplerimizi kesinlikle doğaya atmamalı, kağıt,cam,plastik gibi atıkların geri dönüşümünü sağlamalıyız. Ev ve fabrika bacalarından çıkan gazlar hava kirliliğine yol açtığı için filtre kullanmalıyız. Yeşil alanları arttırarak orman tahribatını önlemeliyiz. Ozon tabakasına zararı olan herhangi bir üründen kaçınmalıyız.

Fabrika atıkları nasıl oluşur?

Fabrika bacalarından, egzoz borularından çıkan gazlar atmosfere yükselmekte ve rüzgârın etkisiyle taşınmaktadır. Taşınan bu gazlar, sis ve bulutlardaki su ile birleşerek sülfürik asit ve nitrik aside dönüşmektedir.

Geri dönüşüm çöpleri nereye gidiyor?

Toplanan çöpler endüstri kuruluşlarına ya da çöp sahalarına götürülüyor. Endüstri kuruluşları geri dönüşümü yapılabilecek kağıt, cam, karton, plastik gibi atıkları alıyor. Çöp sahalarına gidenler ise evsel atık, tıbbi atık, tehlikeli atık vb. gibi bölümlere ayrılarak düzenli depolanıyor ya da imha ediliyor.

Atıklar nereye atılmalı?

PTT Şubeleri, okullar, üniversiteler, organize sanayi bölgeleri, muhtarlıklar, camiler, marketlerde (BİM, TESCO, KİPA, CARREFOUR, MİGROS, METRO GROSMARKET, TEKNOSA, KOÇTAŞ, PRAKTİKER gibi) atık pil toplama noktaları bulunmaktadır.

Atık çeşitleri nelerdir?

endüstriyel atıklar, evsel atıklar içerisindeki boya, inceltici, temizlik maddeleri, piller vb. Atık çeşitleri sadece katı atıklarla sınırlı değildir. Ayrıca; sıvı, gaz atıklar ve ambalaj atıkları da vardır.

Katı atıklara örnek nelerdir?

Günlük faaliyet sonucunda ev ortamında üretilebilecek tehlikeli ve zararlı özellik taşımayan her türlü atık evsel katı atıklardır. Yiyecek atıkları, ev eşyası atıkları, ambalaj malzemeleri (cam şişeler, kâğıt, karton, teneke kutular), yakacak atıkları (kül) bunlardan bazılarıdır.

Katı atık nedir çeşitleri nelerdir?

Çeşitleri: Kâğıt, karton, plastik, ahşap, yiyecek atıkları, cam, metal, özel atıklar, zararlı atıklar vs. Ticarî işletmelerin, çeşitli kurum ve kuruluşların faaliyetleri sonucu ortaya çıkan atıklardır. Çoğunlukla evsel atıklar kadar organik madde içermezler.

Atık türleri kaça ayrılır?

Atıklar; tüketim, üretim, kimyasal, fiziksel özellikler gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak sınıflandırılabilir. Buna göre atıklar genel olarak; katı atıklar, sıvı ve gaz atıklar, ambalaj atıkları, şeklinde sınıflandırılabilir.

Atık nedir ve atık çeşitleri nelerdir?

Atıkların içinden, kağıt, karton, cam, plastik gibi malzemeler ayrıldıktan sonra geride kalan ve hiçbir şekilde kullanılamayacak halde olan artık malzemeye çöp denir. Konutlardan ve/veya iş yerlerinden ortaya çıkan içlerinde tehlikeli zararlı madde içermeyen atıklara ‘evsel atıklar‘ denir.