Teveccühünüz ne demek TDK?

Teveccühünüz efendim ne denir?

Teveccühünüz diyen birine ne cevap verilir? Teveccühünüz efendim dendiği zaman karşı tarafa sağol, teşekkürler, eyvallah gibi sözler ile karşılık verilebilir.

Teveccühünüz cümle içinde nasıl kullanılır?

Teveccühünüz kelimesinin cümle içinde kullanımı – Ne kadar da kibarsınız, hayran olmamak elde değil. – Teveccühünüz efendim.

Teveccühe girmek ne demek?

Teveccüh, yönelmek demektir. Bir tasavvuf terimidir. Tasavvufta teveccüh, şeyhin, bütün manevî gücünü adeta bir aşılama sebep olacak şekilde müridin kalbi üzerine yöneltmesi ve aktarmasıdır.

Bocalıyor ne demek?

kararsız kalmak, zorlanmak. – ilk başta biraz bocaladım, sonradan aklım başıma geldi ama o baştaki bocalama yüzünden kaybettim hayatı, toparlayamadım. bu kelimenin asıl anlamı “rüzgarla sürüklenmek” imiş. tabii zamanla mecazî anlamıyla/anlamını kullanmaya başlamışız.

Bilmukabele nerelerde kullanılır?

Birinin söylediği söze karşılık söylenen “ben de, size de, sizlere de” anlamında kullanılan bir söz. Örnek: “Hürmetler ederim. – Bilmukabele.

Ikbal ne anlama gelir?

1. Baht açıklığı ya da yüksek bir oruna, duruma erişmiş olma durumu. 3. Padişaha ya da şehzadeye eş olmaya aday gözde cariye.

Teveccüh kelimesi nasıl kullanılır?

Teveccüh etmek: Bir yere doğru yönelmek. Teveccüh göstermek: Çevredeki kişilere güler yüzlü davranmak. Teveccühünüz: Teşekkür anlamında kullanılan bir sözcük. “O sizin görüşünüz ya da iyi değerlendirmeniz için teşekkür ederim” anlamına gelmektedir.

Mahbub ne anlama gelir?

Mahbup kelimesin tek bir kelime ile açıklayacak olursak; sevgili diyebiliriz. Ancak bir diğer anlamı ise sevilen erkek ve sevilmiş kişi demektir. Daha çok erkek sevgili için kullanılır.

Teveccüh gostermek ne demek?

Teveccüh göstermek: Çevredeki kişilere güler yüzlü davranmak. Teveccühünüz: Teşekkür anlamında kullanılan bir sözcük.

Teveccüh ne demek cümle içinde?

Bir yana doğru yönelme, yüzünü çevirme. 2. Güleryüz gösterme, yakınlık duyma, hoşlanma, sevme. O da benim gibi Avrupa görmüş ihtisas sahibi kart bir gencin teveccühünden memnundur.

Bocalamak ne demek mecaz?

BOCALAMAK ne demek Gemi rüzgâra karşı gidemeyerek sürüklenmek. mecazi Bir işte tutulması gereken yolu kestirememek, ne yapacağını bilememek, kararsız olmak: Ben de karşısında ne yapacağımı bilmez, şuursuz bir esir gibi şaşkın şaşkın bocaladım durdum. -E.

Ödün vermeden ne demek?

Ödün vermemek nedir ne demektir? Bir şeyi elde etmek ya da uzlaşmaya varabilmek için hak, istek veya savlarının bir bölümünden vazgeçmek, taviz vermek.

Bilmukabele deyince ne denir?

Bilmukabele; Karşılık olarak. (Davranış töresinde) ben de, size de, sizlere de. Birinin söylediği söze karşılık söylenen “ben de, size de, sizlere de” anlamında kullanılan bir söz.

Bilmukabele cümle içinde nasıl kullanılır?

Karşılık olarak. Birinin söylediği söze karşılık söylenen “ben de, size de, sizlere de” anlamında kullanılan bir söz….BİLMUKABELE ÖRNEK CÜMLELER:

  1. Ben de ona bilmukâbele teşekkür ettim.
  2. Sert bakışlarıyla tab’asını süzüyor, bilmukabele sağ eliyle kendilerini ve bu arada beni selamlıyordu.
  3. Hürmetler ederim. –Bilmukabele.

9 Haz 2021

Asalet ne anlama gelir?

Bu kelime aynı zamanda asalet olarak Türkçede yerini almıştır. Türkçe üzerinden karşılığı ise ‘soylu’ olarak anlatılır. Taşımış olduğu anlam ile beraber bir kişi ya da kişilerin karakter yapısını gösteren bir ifadeye sahiptir.