Tevatür anlamı nedir?

Tevatür ne demek kısaca anlamı?

Tevatür veya Mütevatir, Arapça kökenli bir kelime olan tevatür bir haberin ağızdan ağıza yayılması, yaygın söylenti. Dini metinlerde bir haberi, yalan olarak söylenmiş bir söz üzerine birleşmeleri mümkün olmayan ve her zaman kendilerine güvenilen kimselerin bildirmeleri.

Tevatür ne demektir TDK?

Tevatür sözcüğünün anlamı; bir haberin ağızdan ağıza yayılması, yani yaygın söylentidir. Mütevatir haber ise büyük bir kalabalığın başka bir kalabalığa aktardığı haberdir. Mütevatir haber geniş kalabalıkların inandığı, mitoloji ya da aktarım veya anlatılardır; yani kesinlik ifade etmez.

Tevatür ne demek Kastamonu?

yaşar kemal’den öğrendiğim kelime. kastamonu yöresinde güzel, alımlı anlamına gelir. bir kişi tevatür dediyse bir şey hakkında üzerinde güzelliği hakkında tartışılacak pek bir şey kalmamış demektir.

Sübutu halinde ne demek?

TDK sitesindeki sübut kelimesinin anlamı şu şekildedir: – Şüpheye yer bırakmayacak şekilde ortaya çıkma, gerçekleşme.

Tasnifi ne demek?

Tasnif Ne Demektir? Tasnif, herhangi bir şeyi sınıflara ayırma, sınıflandırma veya sıraya koyma anlamına gelmektedir. Sınıflandırma yapmak veya bölümlere ayırmak anlamında kullanılan tasnif kelimesi Osmanlıcadan dilimize geçmiştir. Nesnelerin, durumların, olayların ve eşyaların tasnif edilmesi söz konusudur.

Kuran nasları ne demek?

Bu anlamıyla nas vahyin metinsel verisi olduğundan teşrîin ve dinî bilginin temelini oluşturur; karşıtı genel olarak “ictihad”dır. İctihad, istidlâl ve kıyas gibi kavramlarla karşıt olarak zikredildiğinde nas Allah ve Peygamber’in sözünü, bu kavramlar da nasların akıl yoluyla açılımını anlatır.

Derakap ne demek?

(ﺩﺭﻋﻘﺐ) zf. (Fars. der- eki ve Ar. ‘aḳab “arka” ile der-‘aḳab) Hemen, hemen arkasından, arkası sıra, akabinde: Fakat Nihat’ın hayat verici huzûru bu siyah endîşeleri derakap dağıtırdı (Hüseyin C. Yalçın).

Nuhuset ne demek?

NUHÛSET. (ﻧﺤﻮﺳﺖ) i. (Ar. nuḥūset) Uğursuzluk, şeâmet: Egerçi biri hâkimdir sipihre / Nuhûset andan erer cümle dehre (Şeyhî). Günden güne kendisinden ve tevâbiinden ve cümle ocak ağalarından İstanbul ahâlisi rûgerdan olarak üzerine nuhûset çöktü (Mec. Um. Bel.).

Persavat ne demek?

kastamonu yöresinde beynamaz manasında kullanılan kelime. abdestsiz manasinda da kullanılır.

Örüsger ne demek?

rüzgar, fırtına. orta anadolu şivesi.

Fıkıhta Sübût ne demek?

Daha önce de geçtiği üzere, sübûtu zannî tabiri ile, bilginin kaynağa nispetinin kesin olmaması kastedilir. Dinî açıdan bu tür bilgi, mütevâtir düzeyine ulaşmamış âhâd haber yoluyla gelen bilgidir.

Savunma dilekçesi nedir?

Savunma dilekçeleri, sanığın avukatı tarafından hazırlanır ve sanığa atfedilen suçlara dair itirazları içerir. Savunma dilekçelerinde sadece somut kanıtlar ve olaylar yer almaz, bununla birlikte sanığın suç işlemesini etkileyen psikolojik olaylar da dilekçeye eklenmektedir.

Tasnif ne demek eş anlamlısı?

Tasnif etmek kelimesiyle eş anlamlı olan kelimelerden bazıları şunlardır: Sıralamak, Bölümlemek ve Dizmek.

Tasnif nedir neden tasnif yapılır?

Tasnif herhangi bir nesne, durum veya olay örgüsünü sınıflandırma, bölümlendirme, sıralama ya da kategorize etme anlamında kullanılır. Bir karmaşanın önüne geçilmesi maksadıyla tasnifleme işi yapılır. Nesne, durum veya olaylar belirli düzene veya belirli bir sıralamaya sokulur.

Müslümanlıkta Naslar ne demek?

1. Allah’ın ve Peygamber’in Sözü Anlamında Nas. İslâm ilimlerinde nas (çoğulu nusûs) denilince genellikle Kur’an ve Sünnet’in lafızları kastedilir. Kaynaklar sıralamasıyla ilgili anlatımlarda Kitap ve Sünnet yerine kısaca “nusûs” dendiği de olur.