Skopos kuramı kimin?
Skopos kuramı niçin genel bir çeviri kuramıdır?
Skopos kuramına göre belli bir skoposa uygun çevrilmiş metin (Translatum) tekrar kaynak diline çevrildiğinde ortaya bambaşka bir metin çıkar. Bu sebeple çeviri işlemi geri döndürülemez bir eylemdir. Çevirinin amacına yani skoposuna müşteri karar verir ve çevirmen de uzman konumuna geçer.
Bağıntı kuramı nedir?
Gutt’un oluşturduğu bağıntı kuramı, metni anlamlandırma sürecine yeni bir yaklaşım getirir. Bu kuram, öğrencilere metni okuyan kişinin metnin anlaşılmasındaki rolünü ve kimi zaman kaynak metnin tek ve değişmez bir anlamı olamayacağını göstermekedir.
Çeviri kuramı Nedir?
Bir kaynak metnin çevirisindeki uygunluk, kaynak ve hedef metin arasındaki ilişkinin hedef metin amacını dikkate alarak çevrilmesi anlamındadır. Kısaca, bu kuram, alanını uygulamayla sınırlamış bir kuramdır ve çeviri süreci odaklıdır; çeviri sürecini belirleyen etmen ise çevirinin amacıdır.
Gideon Toury çeviri kuramı nedir?
Toury‘nin öne çıkarttığı iki önemli kavram: “yeterlilik” ve “kabul edilebilirlik” kavramlarıdır. Çeviri kaynak metnin normlarına yakınsa “yeterli çeviri” olarak, hedef metnin normlarına yakınsa “kabul edilebilir” çeviri olarak kabul edilmektedir (Toury, 1995, ss.56-57).
Erek odaklı kuram nedir?
Erek–odaklı kuramda üçlü bir model olarak ele alınan çeviribilimin alanları birbiriyle etkileşim halindedir. Bilimsel dayanaklar çerçevesinde yapılan çeviri eğitimi, çeviri gerçeklerinden kopuk olmayacak ve çevirmen adaylarını çağdaş çeviri kuramlarının ışığında yaptıkları işin niteliği konusunda aydınlatabilecektir.
Betimleyici kuram nedir?
Betimleyici çeviri kuramı norm kavramı üzerine kuruludur ve sadece çeviri metinleri değil, metinlerin içinde yer aldığı toplumsal ve kültürel bağlamları da göz önünde bulundurur. Normlar çevirmenler arasında görülen düzenli davranış biçimleridir. Bu davranış biçimleri alınan kararları içerir.
Erek odaklı çeviri kuramı nedir?
Erek–odaklı kuramda üçlü bir model olarak ele alınan çeviribilimin alanları birbiriyle etkileşim halindedir. … Bu kuram, çeviri eğitiminde yöntem çalışmaları yapan eğitimcilere ve kuramcılara “amaç” doğrultusunda yönlendirilen çeviri süreci bağlamında yeni ufuklar açmaktadır.
Çoğul dizge kuramı nedir?
Çoğuldizge kuramı, çeviri yazınını kültürel bağlamda inceleyerek erek dizgedeki önemini saptamaktadır. Çoğuldizge, şiirden çocuk yazını türlerine kadar edebiyatın bütün türlerini önemli ya da önemsiz olmasına bakmaksızın kapsayan bir terimdir. Her metin türü bir dizge olarak kabul edilir.
Edinci ne demek?
Çeviri edinci, çevirmenin çeviri görevini yapabilmesi için ihtiyaç duyduğu donanım ve becerileri ifade eder ve birçok alt edinçlerden oluşan bir edinçler bütünüdür (Eruz, 2008).
Çevirinin amacı nedir?
Dilbiliminde çeviri ya da tercüme, bir dildeki bir metnin başka bir dile aktarılması işlemini ve bu süreç sonucunda elde edilen ürünü anlatmak amacıyla kullanılır. Çevrilecek metin ve dil kaynak metin ya da kaynak dil, çeviri yapılacak metin ya da dil ise erek metin (hedef metin) ya da erek dil olarak adlandırılır.
Betimleyici çeviri kuramı nedir?
Betimleyici çeviri kuramı norm kavramı üzerine kuruludur ve sadece çeviri metinleri değil, metinlerin içinde yer aldığı toplumsal ve kültürel bağlamları da göz önünde bulundurur. Normlar çevirmenler arasında görülen düzenli davranış biçimleridir. … Çeviride erek kültür değerleri ve alıcısı ön planda tutulur.
Erek odaklı çeviri nedir?
“erek odaklı çeviri” başlığındaki entrylerin metinlerinde arama yapar. çeviri yaparken hedef kültürün normlarını ön plana alarak kaynak metindeki öğeleri erek kültüre uyarlamayı esas alan, daha çok hedef kültürdeki okuyucuyu dikkate alan kabul edilebilirlik düzeyindeki çevirilerdir.
Çeviribilim neyi inceler?
Çeviribilim, yazılı ve sözlü çevirinin teori, betimleme ve uygulamasını konu alan beşeri ilim dalıdır. Sahalar arası bir çalışma alanı olarak çeviribilim, çeviriye destek olan çeşitli sahalardan katkı alır.
Polisistem teorisi nedir?
polysystem theory olarak da bilinir. edebiyat çoğul dizgesinde çeviri yazınının yerini belirlemeyi ve çeviri yazınının edebiyat çoğul dizgesine etkilerini anlamayı amaçlayan kuramdır.
Edinç ne demek dilbilgisi?
Edinç, kişinin kendi anadili konusunda sahip olduğu sezgisel bilgi olarak tanımlar. Edinç kendi anadilinde konuşan özneye bilmediği, işitmediği ya da söylemediği tüm tümceleri üretebilme ve onları anlayabilme olanağını verir. Edim edincin konuşucular tarafından dilin kullanımı sırasında gerçekleştirilmesidir.