Kuluçka ne denir?

Tavuk Kuluçkası nedir?

Kuluçka, kanatlı hayvanların nesillerini devam ettirebilmek için gösterdikleri doğal ve fizyolojik arzu hali. Halk dilinde kuluçka dönemindeki tavuğa ‘gurk’, kuluçka dönemine girmiş tavuğu kuluçkalatmaya ‘gurka bastırma’ denir. Kanatlı hayvanlarda kuluçka süreleri: Tavuk 21 gün.

Yalaklar nedir?

Gerçek anlam olarak yalak; hayvanların su içtiği kap ya da çeşme altına hazırlanmış delikli taş olarak dile getirilebilir. Mecazi anlam açısından ise laf taşıyan kimse olarak da söylenebilir.

Ahırın anlamı nedir kısaca?

1. Büyükbaş hayvanları barındırmaya yarayan üstü kapalı yer, hayvan damı, tavla: Ahırında muhârebe atlarını ağlayarak kendi eliyle öldürmüş (Ömer Seyfeddin). 2. teşmil. Pis, kirli, dağınık yer: “Ev değil ahır.” “Bu ahırda nasıl oturuyorlar!”

Eşelenen ne demek?

1. Hafifçe karılıp karıştırılmak: “Eriğin dibi eşelendi mi?” ♦ dönüşlü f. 2. Bulunduğu yeri kendi kendine eşelemek, eşinmek: “Horoz eşelendi, sonra silkindi.”

Rüyada kuluçkaya yatan tavuk görmek nedir?

7. Rüyada kuluçkaya yatan tavuk görmek Rüyada tavuğun kuluçkaya yattığını görmek, evli kişiler için çocuk sahibi olmaya, evli olmayan kişiler içinse hayırlı kısmetlerle karşılaşmaya delalettir.

Neden kuluçkaya yatar?

Kuluçka ise; yumurtaların ısınıp yavru çıkması için gereken zamana denir. Ayrıca, bir migrobun vücuda girmesiyle hastalığın belirmesi arasında geçene zamana da mikrobun kuluçka süresi diye bilinir. Kuşların dişileri kuluçkaya bazı kuşların dişisiyle birlikte, ya da yalnızca kuluçkaya yatar.

Tımar ne demek ne demek?

Tımar, en genel kapsamında devlete sağlanan tanımlanmış bir hizmet karşılığında ücret olarak toprak tahsis edilmesidir. Farsça bir kökten gelir, bu dildeki anlamı acı, ızdırap, sadakat ve bakımdır.

Sofa evin neresi?

– Evlerde oda kapılarının açıldığı genişçe yer, hol, – Evlerin önünde yer alan geniş balkon, – Cami girişlerinde kapının her iki yanında bulunan kısım, Bu şekilde alana bağlı olarak farklı yerler için sofa kelimesi kullanılabilmektedir.

Ilâ âhir ne demek?

genelde cuma hutbelerinde karşımıza çıkar. hutbeyi okuyan uzun bir ayetten alıntı yapıyordur, ayetin devamının da olduğunu ifade etmek için, “ila ahiri” ya da “ila ahiril ayeh” der ve devam eder. vesaire, ve benzeri manalarına gelen ve genelde “ilh.” şeklinde kısaltılarak kullanılan kelimedir.

Eski dilde ahır ne demek?

asatıb. (Tekili: İstabl) Ahırlar.

Rüyada beyaz tavuk görmek ne anlama gelir?

Rüyada beyaz tavuk görmek, genellikle haneye girecek yeni bir kadına yorumlanır. Bu kadın hane için hayırlı ve bereketli bir kadındır. Bazı rüya alimleri rüyada beyaz tavuk görmeyi hane de yeni bir kadınla birliktelik ve evlilik şeklinde yorumlanmaktadır. Beyaz tavuk çoğu zaman bir evliliği de simgelemektedir.

Rüyada siyah tavuk görmek ne anlama gelir?

Rüyada siyah tavuk görmek, çocuk sahibi olunacağına işaret eder. Rüya sahibi rüyasında elinden siyah tavuk uçtuğunu görürse, çok sevdiği birinin yolculuğa veya seyahate çıkmasına işaret eder.

Gurk olmak ne demek?

kuluçkaya yatıp yumurtadan kesilmek. gurk basmak, gurka yatmak diye de söylenişleri olan kuluçkaya yatma hali.

Tavuk ne zaman gurk olur?

Kuluçkaya yatma dönemi tavuklarda genellikle ilkbahar aylarıdır. Genelde tüm tavuk ırkları gündüzlerin uzadığı zamanlarda, en çok ilkbaharda gurk olurlar. Gecelerin uzun sürdüğü kış günleri geride kalınca, yani kış sonundan yaz başına kadarki dönem tavukların en fazla gurk oldukları zamandır.

Kaşığının anlamı nedir?

Çorba, hoşaf, reçel gibi sulu besinleri ya da ufak taneli katı yiyecekleri ağza götürmeye ya da azar azar başka bir yere aktarmaya yarayan, küçük kürek biçiminde sofra aracı.