Zimmet ne denir?

Zimmet nedir İslâm?

Zimmetin çoğulu “zimem”dir. Bir fıkıh terimi olarak zimmet; gayri müslimlerin cizye verip itaat etmelerine karşılık İslam topraklarında yerleşmelerine izin verilmesi; mal, can, ırz ve inançlarının korunması ve dış saldırılara karşı İslam Devleti tarafından savunulmaları demektir.

Matlubunun ne demek?

Matlub demek ne demek? 1. İstenilen, aranılan, istek ve arzu duyulan, talep edilen şey: Türlü horlukla taleb kapısında oturdum, tâ kim matlûb bârî teâlâdır (Eşrefoğlu Rûmî).

Zimmetine geçirmek nedir?

Zimmete geçirmek ise; bir kamu görevlisinin görevi dolayısıyla kendisine devredilmiş olan ya da koruma ya da gözetimi ile yükümlü olduğu şeyi mal edinmesidir.

Zimmet nedir ekşi sözlük?

bir ticaret kuruluşunun borçlarının tümü. zimmete konu olan malın aynısının iadesiyle telafi edilemeyen suç.

Muhsan olmak ne demek?

Islâm hukuk terimi olarak “muhsan =; akıllı, ergen, hür ve nikahı sahih ile müteehhil (evlenmiş ya da evlilik geçirmiş) olmak niteliklerine sahip bulunan Müslüman kimseye denir. Bu şartları taşıyan erkeğe “Muhsan“, kadına ise, “Muhsane” terimleri kullanılır.

Zimmet ehli kimlerdir?

İslâm hukukçularına (fakihlere) göre zimmî ya da ehl-i zimme, anlaşma gereği cizye verme yükümlülüğünü (bkz. Tevbe Suresi, 29’uncu ayet) yerine getirmelerine karşılık İslâm ülkesinde (dârülislâm) sürekli oturma hakkına sahip olan, bir İslâm devletinin gayrimüslim vatandaşlarıdır.

Matlubun ne demek Arapça?

Matlup kelimesi Türkçe’de “istenen, talep edilen, dilek” anlamına gelir. Arapça ṭlb kökünden gelen maṭlūb مطلوب z “istenen, talep edilen, dilek” sözcüğünden alıntıdır.

Mayluba muvafık ne demek?

“amaca hizmet eden” anlamında eski türkçe bir ifade. talep edilene (matlub) uygun olan, istenileni karşılayan, aranılanı yerine getiren, maksada uygun olan, amaca hizmet eden, serving the purpose, to be useful for the aim, to fit the goal, to satisfy the mission.

Işyerinde zimmete para geçirmenin cezası nedir?

TCK Madde 247- (1) Görevi nedeniyle zilyetliği kendisine devredilmiş olan veya koruma ve gözetimiyle yükümlü olduğu malı kendisinin veya başkasının zimmetine geçiren kamu görevlisi, beş yıldan on iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Zimmete para geçirme cezası ne kadar?

ZİMMET SUÇU CEZASI. Suçun basit hali 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasını gerektirir. Suçun, zimmetin açığa çıkmamasını sağlamaya yönelik hileli davranışlarla işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.

Zimmet suçunun cezası nedir?

TCK’nın 248. Maddesinde zimmet suçunda etkin pişmanlık hükümleri yer almaktadır. (1) Görevi nedeniyle zilyetliği kendisine devredilmiş olan veya koruma ve gözetimiyle yükümlü olduğu malı kendisinin veya başkasının zimmetine geçiren kamu görevlisi, beş yıldan on iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Zimmete düşmek ne demek?

Sağlık Bakanlığı zimmete düşme ataması yapılan ve görev yeri belli olan personeller için kullanılan bir terimdir. Zimmete düşen personeller göreve başlayabilirler.

Muhsan kime denir?

evli veya dul olan iffetli müslüman erkek. evli olan iffetli kadına muhsana denir.

Islam hukukunda Muhsan ne demek?

Kale gibi korunmuş, muhafaza edilmiş kök manasına gelen, “حصن “kökünden türeyen bir kelime olan “muhsan” Kur’an-ı Kerim’de bu şekliyle mecaz manasında kullanılmış olup, hem iffetin korunmasını, hem bu korumayı sağlayan evlilik ve hür olma durumlarını ifade eden bir tabirdir.

Zimmet suçunu kim işler?

Zimmet Suçu Nedir? (TCK md.247) Zimmet suçu, ancak kamu görevlisi (devlet memuru, avukat, bilirkişi vs.) tarafından işlenebilir. Kamu görevlisi olmayan kişiler zimmet suçu sebebiyle değil, koşulları varsa hırsızlık suçu veya güveni kötüye kullanma suçu nedeniyle yargılanabilirler.