Zilyetliğin sağlanması nedir?

Zilyetlik nedir nasıl korunur?

Zilyetliğin İyi Niyetle Edinime Etkisi Medeni Kanun’un 998. maddesine göre, bir taşınırın emin sıfatıyla zilyedinden o şey üzerinde iyi niyetle mülkiyet veya sınırlı aynî hak edinen kimsenin edinimi, zilyedin bu tür tasarruflarda bulunma yetkisi olmasa bile korunur.

Zilyetliğin geri verilmesi davası nedir?

1-Zilyetliğin İadesi Davası Zilyetliğin iadesi davası ile, zilyedi olduğu malı gasp edilen kişi mahkemeden malının geri verilmesini talep eder.Bu davada amaç hak sahipliğini değil, zilyetliği korumaktır. Dava zilyetliği gasp edene ve onun mirasçılarına karşı açılabilir.

Zilyetlik şartları nelerdir?

Bir kişinin bir şey üzerinde zilyet olabilmesi için zilyetlik iradesine ve fiili hakimiyete sahip olması gerekir. Yani bir telefonu zilyet olma iradesi olmaksızın sadece bir süreliğine elinde bulunduran kişi zilyet değildir.

Zilyetlik nedir örnek?

Bir eşyanın, sahibi tarafından kullanılmasına asli zilyetlik denir. Örneğin: Kişinin tapusu kendi üzerine olan bir evde oturması ya da kendi adına çıkardığı bir kredi kartıyla alışveriş yapması. Diğer zilyetlik türleri ise feri, müşterek ve iştirak halinde zilyetliktir.

Taşınır zilyetlik nedir?

Zilyetlik, medeni hukukun eşya hukuku dalında incelenen bir hukuki kurumudur. En basit olarak bir kimsenin taşınır (menkul) veya taşınmaz (gayrimenkul) bir mal üzerindeki fiili hakimiyeti olarak tanımlanabilir. Zilyetliğe sahip olan kişiye zilyet denir.

Hırsız asli zilyet mi?

Bir şeye, malik sıfatıyla veya malik olma iradesiyle zilyed olan kişinin zilyetliğine “asli zilyetlik” denir. Örn.”bir malın maliki” veya “onu çalan hırsız”; buna karşılık sınırlı bir ayni hakka veya şahsi hakka dayanarak zilyed olan kişinin zilyetliği de “fer’i zilyetlik”tir.

Zilyetliğin iadesi davası hangi mahkeme?

Genel olarak zilyetlik davalarında, özel olarak da zilyetliğin iadesi davasında görevli mahkeme, sulh hukuk mahkemesidir. Bu davalar basit yargılama usulüne tâbidir.

Zilyetliğin iadesi davasında hangisi davalı değildir?

Zilyetliğin iadesi davasında davalının kusuru aranmaz. Bu dava gasp edene karşı açılabileceği gibi gasp edenin mirasçılarına karşı da açılabilecektir. Tazminat Davası : Zilyetliği gasp edilen kişi, zilyetliğin iadesi davasında tazminat talep edebileceği gibi ayrı bir dava ikame ederek de bu talepte bulunabilir.

Zilyet hakkı nasıl kazanılır?

Zilyetliğin aslen kazanılması.. Sahiplenme (Medeni Kanun m.767), bulunmuş eşya (Medeni Kanun m.769) ve düşen ve sürüklenen şeylerde (Medeni Kanun m.774) zilyetlik aslen kazanıldığı gibi, çalınan eşya üzerinde hırsız veya kiralanan eşya üzerinde mülkiyet iddiasında bulunan kiracıda zilyetliği aslen kazanmış olur.

Zilyet hakkı kaç yıldır?

“MADDE 713.- Tapu kütüğünde kayıtlı olmayan bir taşınmazı davasız ve aralıksız olarak yirmi yıl süreyle ve malik sıfatıyla zilyetliğinde bulunduran kişi, o taşınmazın tamamı, bir parçası veya bir payı üzerindeki mülkiyet hakkının tapu kütüğüne tesciline karar verilmesini isteyebilir.

Hangi sıfatla zilyet?

Zilyetlik konusu şeye mülkiyet iddiasıyla zilyet olan kişi malik sıfatıyla zilyettir. Zilyetlik konusu şeyin bir başkasının mülkiyetinde olduğu bilinciyle hareket eden zilyet ise başka sıfatla zilyettir.

Zilyetliğin kazanılması yolları nelerdir?

Zilyetlik; Aslen ve Devren olmak üzere iki şekilde kazanılır.

  • Aslen kazanma, eşyanın zilyetlik hukuki durumunun sadece kazanan kişinin iradesiyle kurulmasıdır. …
  • Devren kazanma, eşyanın önceki zilyedin zilyetliğine dayanılarak ve genelde rızasıyla kazanılmasıdır. …
  • Zilyetliğin Hazırlar Arasında Teslimle Kazanılması

Asli zilyetlik ne demek?

Cevap 156:Bir şeye malik sıfatıyla veya malik olma iradesiyle zilyet olan kimsenin zilyetliği asli zilyetlik, sınırlı bir ayni hakka veya kişisel bir hakka dayanan kişinin zilyetliği fer’i zilyetliktir.

Zilyetliğin iadesi davası açılabileceği en kısa süre nedir?

Zilyetliğin İadesi ve Saldırının Durdurulması davalarında süre; gasp ve saldırı fiilinin ve failinin öğrenilmesinden itibaren 2 ay ve her halde fiilin gerçekleşmesinden itibaren 1 yıldır.

Zilyetliğin iadesi davası hangi mahkemede açılır?

Genel olarak zilyetlik davalarında, özel olarak da zilyetliğin iadesi davasında görevli mahkeme, sulh hukuk mahkemesidir. Bu davalar basit yargılama usulüne tâbidir.