Susam nasıl oluşur?

Susam nasil oluşur?

Susam bitkisi dik büyüyen ve yıllık bir bitki olmaktadır. İçeriğinde yağın bulunmasının yanı sıra % oranında protein ve birçok faydalı vitamin bulunmaktadır. Susamın yetiştirilmesi için yapılması gerekenler ise şunlar olmaktadır: Susam bitkisi, ılıman, subtropik ve tropik bölgelerde yetiştirilmeye uygun olmaktadır.

Susam nereden gelmiştir?

Çok eski bir kültür bitkisi olmasına rağmen orijin merkezi kesin olarak bilinmemektedir. Değişik yazarlar susam türlerinin üçte ikisinin Afrika’da yer almasına ve ekonomik olarak susamın bu kıtada baskın olmasına dayanarak, susamın orijini olarak Afrika’yı göstermişlerdir.

Susam nerede ve nasıl yetişir?

Gelişim döneminde hava sıcaklığının 20 derecenin altına düşmemesi gerekir. Tohumların çimlenmesi sırasında da toprak sıcaklığının 15-20 derece ve daha yukarıda olması şarttır. Türkiye’de havaların sıcak gittiği Güneydoğu Anadolu ile Ege ve Akdeniz’in bazı bölümlerinde susam yetiştirilir.

Susam bir bitki midir?

Susam, Pedeliaceae familyasına ait, (Sesamum indicum)Sesamum cinsinden anavatanı Afrika olan çiçekli bir bitki türüdür.

1 kg susam kaç kilo tahin?

Toptan satışlar 22- 23 kiloluk bidonlarla yapılıyor. 1 kilo 300 gram yerli susamdan 1 kilo tahin elde ediliyor. Değirmende günde yaklaşık 400 kilo tahin öğütülüyor. Yerli susamın kilosunu 17- 18 liradan satın alınıyor. Doğal tahinin kilosu piyasada 35- 40 lira arasında satılıyor.

Susam kaç günde çıkar?

Susam sıcağı çok seven bir yağ bitkisidir. Tropik, suptropik ve ılıman iklim kuşağının sıcak bölgelerinde yetiştirilen susam, 90-120 günde gelişme devresini tamamlar.

Türkiye susam ithal ediyor mu?

Yüksek oranda susam tüketen Çin, ithalat sıralamasında da ilk sırada bulunuyor. Çin’i Japonya ve Türkiye takip ediyor. Türkiye toplam olarak 101 bin 160 ton susam ithalatı gerçekleştirdi. Kısacası Türkiye‘de yüksek oranda susam açığı bulunuyor ve bu açık karşılanamıyor.

Susamın siyahına ne denir?

Çörekotu, siyah susam adıyla anılsa da ayrı coğrafyalarda yetişen ve farklı besin değerlerine sahip iki tohum çeşididir.

Susam türkiyede nerede yetişir?

Türkiye’de en fazla susam üretimi yapılan iller sıralamasında ise ilk 3’ü Manisa, Antalya ve Adana oluşturmaktadır. Susamı ile ünlü olan Muğla ise ekim alanı olarak Türkiye’nin 5. şehridir.

Susam en çok hangi ilde yetişir 2021?

Geleneksel yöntemler ile organik sarı susamın yetiştiği tek yörenin Gökova Bölgesi olurken, ülke genelinde üretilen susam miktarında Antalya ve Manisa’dan sonra Muğla üçüncü sırada yer alıyor.

En kaliteli susam hangisi?

Dünya’da en iyi susam üreticileri Etiyopya ve Sudan olarak adlandırılmaktadır.. Etiyopya’nın Humera bölgesi ve Sudanın Gedarif bölgesinde yetişen susamlar dünyanın en kaliteli susamları arasında gösterilir.

1 ton susamdan ne kadar tahin çıkar?

1 ton susamdan 800 kilogram tahin çıkıyor.

1 kg susam ne kadar?

Simidin gelen zamlarla birlikte 3.5 TL’den satışa sunulmasının ardından simidin vazgeçilmezi susamdaki fiyat artışı da dikkat çekti. Yaklaşık yüzde 150’lik artışla kilosu 13 liradan 35 liraya kadar yükselen susam fiyatı fırıncı ve satıcıları kara kara düşündürüyor.

Susam topraktan kaç günde çıkar?

Tropik, suptropik ve ılıman iklim kuşağının sıcak bölgelerinde yetiştirilen susam, 90-120 günde gelişme devresini tamamlar. Bu devre içinde aylık ısı ortalamasının 20 ºC den aşağı düşmemesi ve tohumların çimlenmesi esnasında toprak sıcaklığının 15 ºC- 20 ºC ve daha yukarı ısılarda olması gereklidir.

Susam ekimi hangi ayda yapılır?

Bu nedenle, susam tohumlarının ekimi için iyi bir toprak hazırlığı ve dolayısıyla iyi bir tohum yatağı gerekmektedir. Ana ürün ekilişleri nisan – mayıs ayı içinde; ikinci ürün ekilişleri ise, hububat hasadını takiben haziran ayı içinde veya temmuzun ilk haftasında yapılır.