Susam nerede nasıl yetişir?

Susam bitkisi türkiyede nerede yetişir?

Ülkemizde en çok Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde ekilir. Susam sıcak bölgelerde yetişir, bu bölgelerde yetişme döneminde aylık sıcaklık ortalaması 20 dereceden az olmaması gerekir. bitkisi ile ekim nöbetine girebilmesi susam tarımını daha cazip hale getirmektedir.

Susam en çok hangi ilde yetişir 2021?

Geleneksel yöntemler ile organik sarı susamın yetiştiği tek yörenin Gökova Bölgesi olurken, ülke genelinde üretilen susam miktarında Antalya ve Manisa’dan sonra Muğla üçüncü sırada yer alıyor.

Susam nasıl bir ortamda yetişir?

Susam toprak isteği bakımından fazla seçici değildir, her toprak koşullarında yetiştirilebilirse de, en iyi şekilde kumlu-killi allüviyal topraklarda yetişir. Orta derecede ağır, humuslu topraklarda iyi gelişmesine karşın fazla killi ve kireçli ağır toprakları sevmez.

Susam ekimi hangi ayda yapılır?

Bu nedenle, susam tohumlarının ekimi için iyi bir toprak hazırlığı ve dolayısıyla iyi bir tohum yatağı gerekmektedir. Ana ürün ekilişleri nisan – mayıs ayı içinde; ikinci ürün ekilişleri ise, hububat hasadını takiben haziran ayı içinde veya temmuzun ilk haftasında yapılır.

Yerli susam nasıl anlaşılır?

Yerli susam fark etmek için dış kabuğun rengine bakabilirsiniz. Eğer dış kabuk koyu renkli ise, bu susam doğrudan yerli susam olduğu ve dünyaca ünlü, birçok ülkenin de Türkiye’den talep ettiği yerli susam tohumudur.

1 kg susam kaç kilo tahin?

Toptan satışlar 22- 23 kiloluk bidonlarla yapılıyor. 1 kilo 300 gram yerli susamdan 1 kilo tahin elde ediliyor. Değirmende günde yaklaşık 400 kilo tahin öğütülüyor. Yerli susamın kilosunu 17- 18 liradan satın alınıyor. Doğal tahinin kilosu piyasada 35- 40 lira arasında satılıyor.

Susam en çok hangi ilde yetişir?

Türkiye’de en fazla susam üretimi yapılan iller sıralamasında ise ilk 3’ü Manisa, Antalya ve Adana oluşturmaktadır. Susamı ile ünlü olan Muğla ise ekim alanı olarak Türkiye’nin 5. şehridir.

Susamın anavatanı neresi?

Susam, Pedeliaceae familyasına ait, (Sesamum indicum)Sesamum cinsinden anavatanı Afrika olan çiçekli bir bitki türüdür. Afrika’da çok sayıda vahşi akrabası vardır ve Hindistan’da ise daha az sayıdadır.

Susam su ister mi?

Susam su isteği aşırı olamayan bir bitkidir. Ancak yetiştirme sürecinde yapılacak düzenli sulamanın verimi arttıracağı bilinmektedir. Kıraç ve kışlak arazilerde ana ürün olarak susuz yetiştirilirse de, ikinci ürün ekilişlerinde mutlaka sulama yapılmalıdır.

Susam bir bitki midir?

Susam bitkisi en çok Afrika olmakla birlikte sıcak bölgelerde üzere sıcak bölgelerde yoğun olarak yetişen bir üründür. Değişik renklerde susam çiçeği açan bu bitkinin boyu da genelde uzundur. Susam bitkisinin içeriğinde bulunan faydalı maddeler birçok derde devadır.

Susam kaç günde çıkar?

Susam sıcağı çok seven bir yağ bitkisidir. Tropik, suptropik ve ılıman iklim kuşağının sıcak bölgelerinde yetiştirilen susam, 90-120 günde gelişme devresini tamamlar.

Susam nasıl ekilir ne zaman ekilir?

Ana ürün olarak ekilecekse toprak, sonbahar ve kış aylarında sürülür. Ardından ilkbaharda toprak henüz tavdayken ikileme yapılır. Diskaro çekildikten ve son diskaro altına gerekli görülen gübre atıldıktan sonra sürgü tapan çekilerek ekime hazırlık işlemi tamamlanır. Sürgü tapan ile toprak tavının kaçmaması sağlanır.

Orjinal tahin nasıl anlaşılır?

Kaşıkta ince bir tabaka bırakmalıdır. Tahin pürüzsüz olmalı ağızda uzun süren buruk bir tat bırakamamalı, yutulduktan sonra ağız ve dişlerde tortu ve yapışkanlık bırakmamalıdır. Geçici bir buruk tat olmalı, burukluk rahatsız edici olmamalıdır. Tahinde farklı tatlar olamamalı, tahin cok sıvı veya cok yoğun olmamalıdır.

Yerli susam tahin Nasıl Anlaşılır?

Bu sayede çok daha pratik şekilde yerli susam olup olmadığını anlamak da mümkündür. Yerli susam fark etmek için dış kabuğun rengine bakabilirsiniz. Eğer dış kabuk koyu renkli ise, bu susam doğrudan yerli susam olduğu ve dünyaca ünlü, birçok ülkenin de Türkiye’den talep ettiği yerli susam tohumudur.

1 ton susamdan ne kadar tahin çıkar?

1 ton susamdan 800 kilogram tahin çıkıyor.