Tornalama nedir nasıl yapılır?

Torna ne işe yarar?

Torna, (en. lathe) kendi ekseni etrafında dönmekte olan metal bir iş parçası üzerinden doğrusal hareket eden bir kesici takım yardımıyla talaş kaldırma işlemine tornalama, bu işin yapıldığı tezgâha ise torna tezgâhı veya kısaca torna denir.

Tornalamanın avantajı nedir?

Sertleştirilmiş malzemelerin tornalanması, yüksek sertliğe ve aşınma direncine sahip kesici takımlar kullanılarak yüksek sertlikteki iş malzemelerinin düzgün bir yüzey elde edilmesi için yapılan bir talaşlı imalat prosesidir.

Torna kesici takımları nelerdir?

Bu konunun devamı için lütfen yeşil butona tıklayınız.

  1. 1 – DIŞ ÇAP TORNALAMA TAKIMLARI. …
  2. 2 – VİDA KALEMLERİ …
  3. 3 – PROFİL KALEMLERİ …
  4. 4 – KANAL KALEMLERİ …
  5. 5 – KESME KALEMLERİ …
  6. 6 – DELİK KALEMLERİ …
  7. 7 – DELİK VİDA KALEMLERİ …
  8. 8 – DELİK KANAL KALEMLERİ

Tornalama yöntemi nedir?

Tornalama, bir iş parçası üzerindeki fazlalıkları keserek istenilen şekle sokmak için kullanılan bir talaş kaldırma işlemidir. Tornalama yöntemi talaşlı imalatın bir koludur.

Tornacı ne kadar maaş alıyor?

Tornacı (Torna Tezgahı Operatörü) maaşı ortalama aylık 4350 – TL’dir. En düşük Tornacı (Torna Tezgahı Operatörü) maaşı 3750 -TL, En yüksek ise 4950 – TL’dir.

Tornada ne iş yapılır?

TORNALAMA İŞLEMLERİ

  • Torna tezgahlarında başlıca tornalama işlemleri ya kullanılan kesici takımın ismiyle ya da yapılan tornalama işlemiyle isimlendirilir. …
  • – Alın Tornalama. …
  • – Konik Tornalama. …
  • – Pah Kırma. …
  • – Kesme. …
  • – Diş Açma. …
  • – Tırtıl Çekme. …
  • 1 – ALIN TORNALAMA.

Alın Tornalamaya nereden başlanır?

Alın tornalamada işlem sırası 1- Düz sağ yan kalemi seçildiğinde,sola 10° kadar eğik bağlanmalıdır. 2-Kesme hızına göre tezgah uygun devirde çalıştırılmalıdır. 3-Talaş ayarı suporttan verilmelidir. 4-Merkezden çevreye doğru ilerleme verilmelidir.

Çap tornası nedir?

Çap tornası, çok ağır olmayan parçaları tornalamak için kullanılan bir tezgâh türüdür. Çap tornasının tornalama çapı büyüktür. Bu sebeple de iki kısımdan oluşur. Bunlar da; Fener mili kısmı ve gövde kısmıdır.

Talaşlı imalatta kullanilan kesici takımlar nelerdir?

Talaşlı imalat sektöründe kullanılan en yaygın kesici takım malzemesi HSS ve karbür esaslı malzemelerdir. Bu malzemelerin dışında, seramik, kübik bor nitrür ve elmas gibi malzemeler kesici takımların üretimlerinde kullanılmaktadır.

Kesici takım çeşitleri nelerdir?

  • 1.GİRİŞ Kesici takımlar, bir takım tezgahına tespit edilerek endüstriyel bir ürüne şekil veren aletlerdir. …
  • 3. KARBON ÇELİKLERİ ve TAKIM ÇELİKLERİ …
  • SERT MADEN UÇLU KESİCİLER (SİNTERLENMİŞ KARBÜRLER) …
  • 6. SERAMİK KESİCİLER. …
  • 7. SERMET KESİCİ TAKIMLAR. …
  • 8. SİYALONLAR. …
  • 9. CORONİTE. …
  • ELMAS TAKIMLAR.

Tornalama çeşitleri nelerdir?

Başlıca tornalama işlemlerinden birkaçı şunlardır; alın tornalama, dış çap tornalama, konik tornalama, delik delme, pah kırma, kanal açma, kesme, profil tornalama, diş açma, kılavuz çekme, pafta çekme, tırtıl çekme, yay sarma ve benzeri gibi işlemlerdir.

Koniklik oranı nasıl hesaplanır?

Örnek: Küçük çapı 8mm olan konik parçanın koniklik oranı1:10 boyu ise 60 mm dir. Büyük çapı ne olmalıdır. l:60mm Koniklik oranı=1/10 D=? D=(1/10)x60+8=(60/10)+8=6+8=14mm büyük çap ölçüsü elde edilir.Bu formül ile küçük çap ölçüsünü de hesaplayabilirsiniz.

Araba tamircisi ne kadar maaş alır?

Maaşını kontrol et Motorlu taşit bakim ve onarim işlerinde çalişanlar, işe yeni başlandığında genel olarak aylık net ₺1.197 ile ₺1.636 arasında para kazandırır. 5 yıllık hizmetten sonra bu rakam, 45 saatlik bir çalışma haftası için aylık ₺1.250 ile ₺1.814 arasındadır.

Bir kalıpçı ne kadar maaş alır?

Kariyerinde Maaşlar

EN DÜŞÜK ORTALAMA
Kalıp Ustası 4.600 8.540
Kalıp Teknisyeni 4.250 4.770

Tornalama nerelerde kullanılır?

Torna tezgâhları pek çok işlemede kullanılır; ağaç tornalama, metal işleme, metal sıvama, termal püskürtme ya da cam işleme gibi amaçlarda kullanılır. Günümüzde oldukça popüler bir hobi olan çanak çömlek yapımında da torna tezgâhı kullanılır.