Zihinden çarpma işlemi nasıl yapılır?

Zihinden 5 ile nasıl çarpılır?

BÖLÜM 6: 5 İLE ZİHİNDEN ÇARPMA 5 = 1 0 2 \mathbf{\color{indianred}5\color{black}=\dfrac{\color{royalblue}10}{\color{chocolate}2}} 5=2 10 olduğundan, bir sayıyı 5 ile çarpmak yerine, önce 10 ile çarpıp, daha sonra da 2’ye bölebiliriz. ÖRNEK: 28 × 5 işlemini zihinden yapalım. olduğundan 28 × 5 = 140’tır.

Zihinden çarpma ve bölme işlemleri nasıl yapılır?

ÇARPMA İŞLEMİNİ ZİHİNDEN YAPMA Bir çarpma işleminde, çarpanlardan biri 10 veya katı olan bir sayı ise sıfırlar göz ardı edilerek işlem yapılır ve sıfırlar daha sonra eklenir. ÖRNEK: 12 x 300 işlemini yapalım. 12 ile 3’ü çarparız, daha sonra sıfırları ekleriz. 2 ile 4’ü çarparız, daha sonra sıfırları ekleriz.

8 ile zihinden çarpma nasıl yapılır?

Bir sayının 8 ile çarpımını bulabilmek için bu sayıyı üç defa 2 ile çarpabiliriz. a = b × c ise, bir sayıyı a ile çarpmak yerine sırayla b ve c ile çarpsak da aynı sonucu elde edebileceğimizi önceki bölümlerde öğrenmiştik.

Bir kişinin zihinden çarpma yapma rekoru en fazla kaç basamaklıdır?

(20-haneli bir sayının 20-haneli bir sayı ile Çarpılması) 20 haneli 2 sayının Zihinden Çarpılması Dünya Rekoru : Bu rekor 2 farklı 20 haneli sayının zihinden hatasız olarak en hızlı sürede çarpılmasıyla kırılmıştır.

5 ile kısa yoldan bölme nasıl yapılır?

Doğal sayıları 5 sayısına kısa yoldan bölmek için yine onlu sistemi kullanırız. Sayıyı iki ile çarpar daha sonra 10’a böleriz. Örneğin 45/5 işlemini ele alalım. 45 x 2 = 90, yapar. 5 x 2 ise = 10 yapar.

Kısa yoldan çarpma işlemi nasıl olur?

Şimdi buna bakalım ve kısa yoldan nasıl çarpma işlemi yapılacak öğrenelim. Yukarıdaki örnekte gördüğümüz gibi 35 ile 10’u çarparken, öncelikle bir ile 35’i çarptık. Daha sonra yanına 10 rakamının yanındaki 0’ı aldık ve ekledik. Bu sayede kısa ve basit yoldan çarpma işlemini tamamlamış olduk.

25 ile kısa yoldan bölme nasıl yapılır?

25 sayısı ile bölünebilme kuralının ya da bir sayının 25 ile bölümünden kaç kalanının vereceğinin belirlenmesi için sayının son iki basamağına bakılmalıdır. Son iki basamak 00, 25, 50 ve 75 ise bu sayı 25 sayısına tam olarak bölünür demektir.

16 8 işlemi nasıl yapılır?

Bu yöntemi tercih eden kişiler günde sadece 8 saat beslenmekte, geri kalan 16 saat boyunca hiç bir kalori almamaktadırlar. Bu 8 saat içerisinde günlük kalorinin alınması gerekmekte. Geri kalan 165 saatte ise su ve bitki çayları içilebiliyor. Ayrıca bu saatler içerisinde şekersiz ve sütsüz kahve de içilebilmektedir.

Bir kişinin zihinden çarpma işlemi rekoru nedir?

Dünya Zihinsel Çarpma Kategorisi’nde, Rabiya Nur Çelik’in, bilgisayarın rastgele ürettiği 8 haneli iki sayının 10 set çarpımını 7 dakika 23 saniyede hatasız yaparak kendisine ait Zihinsel Çarpma Türkiye rekorunu egale ettiği bildirildi.

Çarpanların yeri değiştiğinde ne değişmez?

*Çarpma işleminde, çarpanların yeri değiştirilirse çarpım değişmez.

Bir sayı 5 e nasıl bölünür?

Bir sayının birler ve onlar basamağı 00 ya da 4’ün katı ise sayı 4 ile bölünür. Son rakamı 0 veya 5 ise 5e bölünür.

5 i zihinden nasıl böleriz?

ÖRNEK: 420 ÷ 5 işlemini zihinden yapalım. Buna göre, 420 ÷ 5 = 84’tür. Bir sayıyı önce 10’a bölüp, daha sonra da 2’yle çarpsak da aynı sonucu elde ederiz.

3 basamaklı sayılarla çarpma işlemi nasıl yapılır?

3 basamaklı iki sayıyı çarparken aşağıdaki adımları izleriz.

  1. Alttaki sayının birler basamağı ile üstteki üç basamaklı sayıyı çarpıp, sonucu sağa hizalayarak yazarız.
  2. Alttaki sayının onlar basamağı ile üstteki üç basamaklı sayıyı çarpıp, sonucu bir basamak sola kaydırarak bir alt satıra yazarız.

10 ile zihinden çarpma işlemi yaparken sayının sağına bir sıfır konulur mu?

Bu işlemi nasıl yapacağınızı şöyle gösterelim; 10 ile zihinden çarpma işlemi; Bir doğal sayıyı zihinden 10 ile çarparken, doğal sayının sağına, yani sonuna 1 adet “0” (sıfır) ekliyorsunuz.

Kısa yoldan bölme işlemi nasıl yapılır?

10 ile kısa yoldan bölme; Bir doğal sayıyı 10 ile bölerken, doğal sayının en sağındaki yani sonundaki basamaktan bir sıfır atıyorsunuz. Bunu örnekle gösterecek olursak; 6.500÷10 = İşlemini kısa yoldan yapmak için 6.500 doğal sayısından bir sıfır siliyoruz. Tabi 10’dan da bir sıfır silmiş oluyorsunuz.