Milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasına kim karar verir?

Yasama dokunulmazlığının kaldırılması ve Türkiye Büyük Millet Meclis üyeliğinin düşmesine ilişkin parlamento kararlarının denetimi kime aittir?

Yasama Dokunulmazlığı ve Milletvekilliğinin Düşmesi | Anayasa Mahkemesi.

Milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasına Meclis Genel Kurulunda karar verilmesi halinde bu kararın iptali kimden istenir?

TBMM’nin kanun dışındaki işlemlerini oluşturan parlamento kararlarından yalnızca TBMM İçtüzüğü ile yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ve milletvekilliğinin düşmesine ilişkin kararların iptali talebiyle Anayasa Mahkemesine başvurulabileceği Anayasa’da kabul edilmiştir.

Milletvekilliğinin TBMM tarafından düşürülmesi kararına karşı kaç gün içinde Anayasa Mahkemesine başvurabilir?

Milletvekilliğinin düşmesine Anayasa’nın 84 üncü maddenin birinci, üçüncü veya dördüncü fıkralarına göre karar verilmiş olması hallerinde, Meclis Genel Kurulu kararının alındığı tarihten başlayarak yedi gün içerisinde ilgili milletvekili veya bir diğer milletvekili, kararın, Anayasaya, kanuna veya İçtüzüğe aykırılığı …

Yasama sorumsuzluğunu kim kaldırır?

Yasama dokunulmazlığı sürekli değil, geçicidir. Yani sadece parlamento üyeliği sıfatı boyunca devam eder. Yasama dokunulmazlığı, parlamento kararıyla kaldırılabilir.

Parlamento kararlarını kim denetler?

Parlamento kararları TBMM’nin “iç çalışma düzenine”, “yürütme organı ile ilişkileri ve askeri faaliyetlere” ve “çeşitli organlara üye atanmasına” ilişkin kararlar olmak üzere üç ana başlık altında toplanabilir. Parlamento kararlarının yargısal denetimi Anayasa Mahkemesi tarafından yapılmaktadır.

Hangi tür parlamento kararları denetlenir?

Ancak anayasamıza göre üç tür parlamento kararına karşı yargısal denetim mümkündür. Bunlar ise “ Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü”, “dokunulmazlığın kaldırılması kararı”, “milletvekilliğinin düşmesi” kararlarıdır.

Millet vekilini kim yargılar?

Anayasa Mahkemesi Cumhurbaşkanını, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanını, Cumhurbaşkanı yardımcılarını, bakanları, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay Başkan ve üyelerini, Başsavcılarını, Cumhuriyet Başsavcıvekilini, Hâkimler ve Savcılar Kurulu ve Sayıştay Başkan ve üyelerini görevleriyle ilgili suçlardan dolayı …

1982 Anayasasına göre bir milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasına aşağıdakilerden hangisi karar verebilir?

Yasama dokunulmazlığının kaldırılması konusunda yetkili makam Bundestag veya onun Dokunulmazlık Komisyonudur (Ibid.). Dokunulmazlığı kaldırılan Bundestag üyesi bu kararın iptali için Anayasa Mahkemesine başvurabilir (Ibid.).

Devamsızlık nedeniyle milletvekilliğinin düşürülmesi nasıl olur?

Anayasa’nın 84. maddesi uyarınca devamsızlık sebebiyle bir milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesine karar verilebilmesi için söz konusu milletvekilinin Meclis çalışmalarına özürsüz veya izinsiz olarak katılmaması, devamsızlığın bir ay içinde en az beş birleşim günü olması, bu durumun TBMM Başkanlık Divanınca tespit …

Anayasa Mahkemesi iptal istemi kaç gün?

Bu yolda dava açma süresi genel olarak iptali istenen normun Resmî Gazete’de yayımlanmasından başlayarak altmış gündür. Ancak kanunlara ve Anayasa değişikliklerine karşı şekil bozukluğuna dayalı iptal davası açma süresi on gündür.

Yasama sorumsuzluğu TBMM kararı ile kaldırılabilir mi?

(1) Yasama sorumsuzluğu parlâmento üyesini hem cezaî, hem de hukukî takibata karşı korur. (2) Yasama sorumsuzluğu kaldırılamaz. (3) Yasama sorumsuzluğu süreklidir.

Milletvekillerine dava açılabilir mi?

Dokunulmazlığın amacı milletvekillerinin keyfi isnatlarla görevlerini ifadan alıkonulmalarını önlemek olduğuna ve hukuk davaları da buna bir engel teşkil etmedik- lerine göre, milletvekilleri hakkında hukuk davaları açılabilir.

Içtüzüğün denetimini kim yapar?

Bununla birlikte, TBMM’nin karar olan işlemlerinden kendi İçtüzüğü, milletvekilliğinin düşmesi kararı vermesi durumunda bu karar ve yasama dokunulmazlığının kaldırılması kararı Anayasa Mahkemesi’nin denetimine tabidir.

Hangi parlamento kararları Anayasa Mahkemesi denetimine tabiidir?

Anayasa Mahkemesi, parlamento kararlarından “yasama dokunulmazlığının kaldırılması”, “üyeliğin düşürülmesi” kararlarının Anayasa, kanun ve İçtüzüğe aykırı olup olmadığı hakkında başvuruları karara bağlar. TBMM İçtüzüğü de Anayasa Mahkemesi‘nin yargısal denetimine tabidir.

Parlamento kararları denetlenebilir mi?

Dolayısıyla, yukarıda belirtilen üç karar dışında parlamento kararları Anayasa Mahkemesi tarafından denetlenemez. Ancak, Anayasa Mahkemesi bu denetim yasağını, parlamento kararlarını “içtüzük düzenlemesi niteliğinde” görerek aşmaktadır.