Sabun icat edilmeden önce ne kullanılıyordu?
Sabun bulunmadan önce insanlar nasıl temizleniyordu?
Sabun o dönemde bulunmadığı için büyük bir olasılıkla temizlik için kül ve sudan yararlanıyorlardı. Su ve külden oluşan bu kaygan eriyik, yağların temizlenmesinde oldukça başarılıydı, çünkü alkali, temizlenecek nesnenin üzerindeki yağ ile reaksiyona giriyor ve sabuna dönüştürüyordu.
Eski çağlarda sabun nasıl yapılır?
SABUNU İLK KEZ SÜMERLER KULLANDI Sabunun tarifinin ilk kez Sümer Yazıtları’nda (M.Ö. 2500) yer aldığı belirtilir. Yazıtlarda, odun küllerinin kaynatıldığı suya yağ eklenerek yavaşça eritildiğinde sabuna çok benzeyen bir maddenin ortaya çıktığından bahsedilir.
Sabun taneciklerinin hidrofob kısmı suya tutulur mu?
Kirli bir çamaşırın bulunduğu suya sabun eklendiğinde hidrofobi kısmı yağ ile etkileşir ve onları sarar. Diğer taraftan moleküllerin hidrofilik kısımları su molekülleri ile kuvvetli şekilde etkileşip kirlerle etkileşmez. Su karıştırıldığında yağ tanecikleri birbirinden ayrılır. Tamamı sabun molekülleriyle sarılır.
Sabun hidrofil hidrofob içerir mi?
Sabunların yapısında polar ve apolar iki uç bulunur. Bu uçlardan polar uç hidrofil(yani suyu seven), apolar uç ise hidrofob(yani sudan kaçan).
Sabun olmasaydı ne kullanılırdı?
Atalarımız hiç sabun kullanmazlardı: onun yerine kül, kil veya bitki özleri kullanırlardı. İlkçağ’da artık iyice bilinen sabun, ancak 1850’den itibaren sanayide büyük ölçüde üretilmeğe başladı ve gerçek anlamıyla kullanılabilir oldu.
Sabun ne zaman üretildi?
Şimdi bu vazgeçilmez temizlik ürününün nasıl icat edildiğini inceleyelim. Gün içinde onlarca kere ellerimizi yıkarken, kirleri arındırmak için kullandığımız sabun, oldukça köklü bir tarihe sahiptir. M.Ö. 6000 yıllarına kadar uzanan sabun yapımı, Hititler tarafından kül ve yağ ile olmuştur.
Eskiden sabun yerine ne kullanılırdı?
Türkler 11. yüzyıla kadar sabun yerine sulardaki soda, çöven, saparma, zabun otu, süt kökü, kaşık otu, acı ağaç, kılaya kavuğu, tavşankulağı, hint kestanesi gibi maddeleri ve külü kullanmıştır. Belgelere göre bugünkü sabunun ilk şekli Araplar tarafından ilk çağlarda yapıldı.
Simya döneminde sabun kullanılmış mıdır?
Eski simya günlüklerinde sabun, bir temizlik objesinden çok, bir içerik olarak tanımlanmıştır. (Altın lehimi: sabun, bakır ve ‘Calcothar’ denen bir boya maddesinin karışımından elde edilmekteydi.)
Sabun taneciklerinin hangi kismi suya tutunur?
Sabun molekülleri polar ve apolar olmak üzere iki kısımdan oluşur. Sabun molekülünde baş kısım polar, kuyruk kısmı ise apolardır. Ellerimizi yıkarken sabunun uzun hidrokarbon zincirlerinden oluşan apolar kısımları yine apolar olan kirlere tutunur hatta onları çevreler, polar kısımları ise su molekülleri ile etkileşir.
Sabunlar nasıl temizleyici olarak görev yapar?
Sabun, ellerimizi temizlerken kirleri temizlerken benzer benzeri çözer ilkesini kullanır. Yani, polar molekül başka bir polar molekülü, apolar bir molekül başka bir apolar molekülü çözecektir. Sabun, su yardımıyla kir parçacıklarını uzaklaştırır. Su tek başına bu kirlerin büyük bir kısmını çözüp uzaklaştıramaz.
Sabun yapımında NaOH kullanıldığında katı sabun elde edilir mi?
Yani kısaca sabun yapılırken NaOH kullanılırsa sert sabun suda daha uzun sürede eriyen sıvı veya katı sabunlar elde edilir; KOH kullanılırsa yumuşak ve suda kolay eriyen sabun elde edilir…
Sabun çökelek oluşturur mu?
Sabunların sert sularda köpürmemesinin sebebi de budur. Sert sularda bulunan kalsiyum, magnezyum ve demir iyonları, sabun (sodyum stearat) ile birleşerek çökelek oluşturur ve sabunun köpürmesini engeller.
Peygamber Efendimiz hangi sabunu kullanırdı?
Resûlullah Efendimiz (aleyhi’s salâtü ve’s selâm) döneminde sabun yoktu. O (sallallahu aleyhi ve sellem) ve sahabe efendilerimiz sabun yerine hatmi çiçeği, sedir ağacı yaprağı ve çöven otunu kurutup toz haline getirirdi. Bu tozları da temizlik maddesi olarak kullanırlardı.
Sabun ve diş fırçası bulunmasaydı insanlar onların yerine ne kullanırdı?
* Dişlerimizi fırçalamak için diş fırçası yerine başka ne kullanabiliriz? El, yaprak, yaprağın sapı, küçük bir dal parçası, yumuşak bir tarak, ip, suluboya fırçası, dilimizi temizleriz, saç fırçası.
Sabun nasıl yapıldı?
Tarihte, sabunlar genellikle sodyum, soda küllerinin ya da potasyum ve tuzlarının ve yağlı asitlerinin kül suyuyla sabunlaşma tepkimesine girmesi sonucu elde edilirlerdi. Temeldeki yağların hidrolizi, gliserol ve rafine sabunu oluşturur.