Rezene bitkisi ne işe yarar?
Rezene hangi bitkinin tohumudur?
Maydanozgiller familyasının en çok tüketilen bitkilerinden biri olan rezene tohumu, farklı birçok amaçla kullanılabilir.
Rezene tohumları yenir mi?
Genel olarak çay olarak tüketilen rezene bitkisi bununla beraber tohumları çiğnenerek de tüketilmektedir. Bu sayede kullanılması halinde nefesi tazelemektedir.
Rezene çayını kimler kullanamaz?
Östrojen etkisi gösterebilen rezene çayının meme, yumurtalık ve rahim kanseri olan kişiler tarafından tüketilmemesi gerekiyor. Bununla birlikte pıhtılaşma problemi yaşayanlar ile kereviz ve havuca alerjisi olanlar tarafından kullanılmaması gerekiyor.
Rezene hangi bitkidir?
Rezene, eski çağlardan beri yaygın olarak kullanılan şifalı bir bitkidir; maydanozgiller grubuna aittir ve Latince adı ‘Foeniculum vulgare’dur. Uzun ömürlü bir bitki olana rezenenin boyu 1,5 metreyi bulabilir, esmer renkli ve hoş kokuludur; yemeklerde tat verici olarak katılabilir.
Rezene hangi bölgede yetişir?
Yetiştirildiği Yerler : Türkiye’nin Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde yabani olarak yetişen bitki, Türkiye’nin hemen her yöresinde yetiştirmek mümkündür. Türkiye’de yetişen Tatlı Rezene de ayrıca dünyanın en kaliteli türlerinden biridir.
Rezene hangi familyadan?
Rezene (Foeniculum vulgare), maydanozgiller (Apiaceae) familyasından; iki metreye kadar boylanan ,iki yıllık kokulu ,otsu bitki türüdür.
Rezene tohumu ezilir mi?
Rezeneyi tohum olarak kullanacaksanız içerisindeki doğal yağları serbest bırakmak için tohumları ezmeniz gerekir. Tohumları bir havanda veya cam bir şişenin dibiyle ezebilirsiniz.
Rezene tohumu nelere iyi gelir?
Eğer sizde rezene tohumunun faydalarını merak ediyorsanız işte o faydaları:
- Toksinleri vücuttan atar.
- Tansiyonu dengede tutar.
- Kan basıncını dengeler.
- Göz sağlığına iyi gelir.
- Sivilce ve akneyi önler.
- Tokluk hissi vererek zayıflatır.
- Gastrit ve ülsere iyi gelir.
- Kramplı sancıları önler.
Rezene çayının zararları var mıdır?
Gün içinde 2 fincan içmek yeterli olacaktır. Daha fazla tüketilen rezene çayı ciltte kızarıklık ve döküntü gibi sorunlar oluşturabilir. Bunun yanında çok fazla tüketilen rezene çayı bazı kişilerde kusma ve mide bulunmasına sebebiyet verebilir. Yaşlı ve hamile kişilerin doktorlarına danışarak tüketmesi gerekir.
Rezene çayı tansiyonu yükseltir mi?
Kan Basıncını Düzenler: Tansiyonun düzenlenmesinde etkili olduğu bilinen rezene çayı, içeriğindeki potasyum sayesinde gerilen damarları rahatlatır. Hipertansiyona iyi geldiği düşünülür.
Rezenenin diğer adı nedir?
Halk arasında rezeneye, mayana (Güneydoğu’da), rezyane, şumra ( Hatay), arapsaçı (Ege), irziyan, raziyane, raziyana, rezdane, sincilip, malatura ve Çumra anasonu gibi adlar verilmektedir. Rezene, görünüşünden dolayı dereotuna, kokusundan dolayı da anasona benzetilir ve birbirinin yerlerine kullanılır.
Rezene nasıl bir bitkidir?
Rezene, maydanozgiller familyasına ait otsu ve aromatik bir bitki çeşidini oluşturuyor. Demet şeklinde öbeklenmiş sarı çiçekli bir bitki olan rezene, kayalık ve kurak alanlarda kendiliğinden yetişebiliyor. Rezenenin aroması ise anasona ve meyan köküne benzerliği ile ön plana çıkıyor.
Rezene Türkiye’de nerede yetişir?
Türkiye‘nin hemen hemen her yöresinde yetiştirilmesi mümkün olan rezene bitkisi, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi’nde yabani olarak yetişir.
Rezene hangi şehirde yetişir?
Yetiştirildiği Yerler : Türkiye’nin Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde yabani olarak yetişen bitki, Türkiye’nin hemen her yöresinde yetiştirmek mümkündür. Türkiye’de yetişen Tatlı Rezene de ayrıca dünyanın en kaliteli türlerinden biridir.
Rezenenin hammaddesi nedir?
Rezene Akdeniz çevresi orijinli çok eski bir ilaç-baharat bitkisidir. Anason, maydanoz, havuç ve kereviz gibi bitkilerle aynı familyadan (Apiaceae) olup, Latincesi Foeniculum vulgare Mill. dir. Üç varyetesi vardır.