Psoriasis nedir tıp?
Psoriasis nedir belirtileri?
Sedef hastalığı (psoriasis); cilt hücrelerinin yenilenme süresinin hızlanması nedeniyle gelişen bir çeşit kronik bağışıklık sistemi hastalığıdır. Cilt hücrelerinin hızlı yenilenmesi, deride pullaşmaya ve kepeklenmeye neden olur. Derideki bu pulların etrafında iltihaplanma ve kızarıklıklar gelişir.
Psoriasis nereleri tutar?
Sedef Vücutta Nereleri Tutar ? Sedef, en sık saçlı deri, diz, dirsek ve gövdeyi tutar. Fakat tırnaklar, el ayaları, ayak tabanları, genital bölge ve yüz (nadirdir) dahil her yerde görülebilir. Lezyonlar genellikle simetriktir, yani vücudun sağ ve sol taraflarında aynı yerde ortaya çıkarlar.
Psoriasis ne demek tıp?
Psoriasis olarak da bilinen sedef hastalığı, tedavisi olmayan uzun süreli (kronik) bir hastalıktır. Bu hastalık, bir döngü şeklinde birkaç hafta veya bir ay boyunca nükseder, sonra bir süreliğine azalır veya remisyona girer. Sedef hastalığında belirtileri azaltmaya ve yönetmeye yönelik bazı tedavi yöntemleri mevcuttur.
Psoriasis hangi vitamin?
Çalışma sonucunda psoriasis patogenezinde D vitamini ve kalsiyum metabolizmasının rolü vurgulandı.
Sedef hastalığı ilk nerede başlar?
Bir diğer adı da psoriasis olan sedef hastalığı sırasında ciltte beyaz pullarla kaplı engebeli kırmızı lekeler görülmeye başlanır. Bu pullu lekeler cildin herhangi bir yerinde büyüyebilirler, ancak çoğunlukla kafa derisinde, dirseklerde, dizlerde ve sırtta görülürler.
Invers psoriasis nedir?
Bu hastalığın en yaygın ve iyi bilinen şekli dirsekler, dizler, sırt, vb. gibi sürtünmeye maruz kalan bölgeleri etkileyen plak tipi psoriasisdir.
Psoriasis Guttata nedir?
Guttat psoriasis: Çoğunlukla çocuklarda ve ergenlerde izlenen bu sedef çeşidinde bir santimin altında kızarık ve kepekli döküntüler görülür. Genellikle boğaz enfeksiyonlarını takiben ortaya çıkar. Eritrodermik psoriasis: Bu sedef türünde vücudun yüzde 80′ inden fazlası kızarık ve kepekli bir görünüm alır.
Psoriasis vitiligo ne demek?
Vitiligo dış derinin renk kaybına uğramasıyla oluşan beyaz plaklarla seyreden bir deri hastalığıdır. Modern Tıp Vitiligo için gereken tedavi uygulandığında geçen iyileşen bir hastalık olarak görmektedir. Vitiligo nedir? Derimizde pigment üreten, dolayısıyla derimize rengini veren melanosit hücreleri vardır.
Sedef hastalığı hangi organdan gelir?
Sedef hastalığı belirtisi vücudun her yerinde görülebilir ancak sıklıkla diz, dirsek, saçlı deri ve genital bölgede ortaya çıkar. Tırnaklarda sedef hastalığı olduğunda minik çukurcuklar, sarı kahverengi renk değişimi ve tırnak kalınlaşması olabilir.
Psoriasis bulaşıcı mı?
Genç yaşta ortaya çıkma ihtimali daha fazladır. Ailede bu hastalığın olması, sedef hastası olma eğilimini arttırır. Ayrıca sedef, mikropların neden olmadığı bir hastalık olduğundan, bulaşıcı değildir.
B12 vitamini eksikliği nedir?
Yetersiz B12 vitamini de anemiye, yani kansızlığa neden olabilir. Aneminin en yaygın belirtileri arasında yorgunluk, nefes darlığı ve düzensiz kalp atışı bulunmaktadır. Anemi durumuna sahip bireyler dil ya da ağız ağrısı, beklenmedik kilo kaybı, soluk veya sararmış cilt, ishal ile adet sorunları ile karşılaşabilirler.
D vitamini eksikliği belirtileri nelerdir?
D vitamini eksikliğinde; vücut ağrısı, halsizlik, yürüme güçlüğü, kemik ağrısı, güçsüzlük, saç dökülmesi, baş ağrısı, depresyon, değişken ruh hali, uykusuzluk, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermede güçlük çekme, sürekli üşüme gibi belirtiler hakimdir.
Sedef hastalığı ne zaman başlar?
Sedefe benzeyen beyaz gri pullanmalarla karakterize olan cilt hastalığı her yaşta ortaya çıkabilir ancak yaygın olarak 20’li yaşlarda başlar.
Sedef olduğumu nasıl anlarım?
En yaygın sedef hastalığı türü olan plak tipi sedef hastalığı için görülen en belirgin semptom kırmızı lekeler şeklinde, gümüş renkli pullarla kaplı plaklardır. Bu plaklar kaşıntılı ve ağrılı olabilirler. Plaklar bazen çatlayabilir ve kanayabilirler.
Kalsipotriol kortizon mu?
D vitamini türevi kalsipotriol, kortizon grubu ilaçlara göre etkisini daha yavaş gösterir. Fakat kortizon grubu ilaçlarda görülen yan etkiye sahip değil. Gebe ve çocuk hastalarda D vitamini türevleri özellikle tercih edilir. Piyasada kortizonlu ilaçla, kalsipotriolü birlikte içeren preparatlar da var.