Şuara tezkiresi kime ait?

Teşrifatü ş Şuara kimin?

Edirneli Güftî tarafından yazılan Teşrîfâtü’ş-Şu’arâ, Türk edebiyatının bilinen tek manzum tezkiresidir.

Tezkire yazarları kimlerdir?

Türk edebiyatında sırasıyla 16. yüzyılda Sehi Bey, Latifî, Aşık Çelebi, Kınalızâde Hasan Çelebi, Ahdî ve Beyanî; 17. yüzyılda Sâdıkî, Riyâzî, Fâizî, Rızâ, Yümnî, Asımm ve Güftî; 18. yüzyılda Mûcib, Safâyî, Sâlim, Beliğ, Safvet, Râmiz; 19. yüzyılda da Fatin gibi belli başlı tezkire yazarları mevcuttur.

Meşairüş Şuara kime sunuldu?

Âşık Çelebi eseri üzerine yıllarca çalışır ve 1566 yılında tamamlayarak Sultan İkinci Selim’e takdim eder. Ayrıca Latîfî, tezkiresinde Âşık Çelebi’den bahsederken bu konuya hiç temas etmemiş, sadece onun Ravzatü’ş-şühedâ tercümesinden söz eder.

Tezkireler tiyatro eseri midir?

Divan edebiyatındaki tezkire, günümüz edebiyatında biyografinin karşılığıdır. Bu eserler mensur yazılmakla birlikte içinde manzum kısımların yer aldığı tezkireler de vardır. Tezkireler bugünkü edebiyat tarihlerinin ve şiir antolojilerinin yerini tutmaktadır. Tezkireler, çağının bir edebiyat ve kültür ürünüdür.

Riyazü ş Şuara kimin eseri?

Riyâzî’nin Mahmûd, Abdüllatîf ve Nasûhî isimli 3 oğlu vardır. Abdüllatîf Efendi, Lutfî mahlasıyla şiirler yazmış bir şairdir. 16.yy. şairlerinden Hayâlî Abdülvehhâb Çelebi’nin Riyâzî’nin anne tarafından akrabası olduğu Riyâzü’ş-Şu’arâ’da Riyâzî tarafından ifade edilmiştir.

Gufti kimdir?

17. yüzyıl Osmanlı şair ve tezkirecilerinden Güftî, Edirne’de doğmuştur. Asıl adı Ali’dir. Güftî yaşamının büyük bir bölümünü Rumeli’de geçirmiş, Rumeli’nin çeşitli vilayetlerinde kadılık yapmıştır. 1088/1677 yılında Edirne’de vefat eden şair, edebiyatımızda Teşrîfâtü’ş-Şu’arâ adlı şairler tezkiresi ile ün kazanmıştır.

Hamse sahipleri kimlerdir?

Hamse sahibi olan sanatçılar: Nizami Gencevi, Ali Şîr Nevaî, Taşlıcalı Yahya Bey, Hamdullah Hamdi, Nevizade Atayi, Lâmiî Çelebi,Taşlıcalı Yahya, Behişti Ahmet Sinan Çelebi, Bostanlı Sabit, Bursalı Celilî, Hayati, Genceli Nizami, Ahmed Rıdvan, Kara Fazlı, Hamizade Celili, Fikri Derviş Çelebi, Kalkandelenli Mu’di …

Heşt Behişt kime ait?

Heşt Bihişt , İdris-i Bitlisi tarafından II. Bayezid’in isteği üzerine yazılan ve Osmanlı Devleti’nin II. Bayezid dahil sekiz padişah dönemini anlatan Farsça tarihi kitabı.

Gülşen üş Şuara kimin eseri?

AhdîGülşen-i şu’arâ: indeksli tıpkıbasım / Yazarı

Tezkireler nasıl yazılır?

İlk bölümde giriş yapılır ve eserin yazılma sebebi, dönemin şiir anlayışı ile eserin sunulduğu kişi hakkında övgüler yer alır. İkinci bölümde ise şairlerle ilgili gerek hayat gerekse edebi özellikleriyle ilgili bilgiler verilir. Bitiş olan son bölümde ise eserin yazılış hakkında bilgiler ile dualar yer almaktadır.

Surname edebiyatta ne demek?

Surname, Osmanlı dönemi Türk edebiyatında şenlikler hakkında yazılan edebî metinlerin genel adıdır. Osmanlı döneminde padişah çocuklarının doğum ve sünnet törenleriyle padişah kızlarının düğün törenlerini anlatan manzum, mensur ya da manzum-mensur karışık yazılan eserler genellikle Surnâme adını taşır.

Şuara tezkiresi nedir edebiyat?

Şuarâ Tezkiresi, Klasik Türk edebiyatında şairlerin biyografilerini, eserlerini ve edebi kişiliklerini anlatan eserlerdir. Ancak bunlarda, günümüzde ayrıntılı biyografi anlayışı bulmak mümkün değildir. 16. yüzyılda yaşamış olan Latîfî’nin şair Haffî hakkında yazdığı Tezkiretü’ş-Şuara, bu nesir türüne örnektir.

Nergisi kimin eseri?

Türk inşa sanatının en önemli isimlerinden biri olan Nergisi, Türkçede Sinan Paşa ile başlayan sanatlı nesir üslubunu zirveye ulaştırmıştır. 19. yüzyılın ikinci yarısında Namık Kemal tarafından şiddetle eleştirilmesine kadar ulaşılması güç bir örnek diye taklit edilmeye çalışılmıştır.

Zellename nedir?

7. Zelle-nâme: Güftî’nin hiciv tarzında kaleme aldığı bu kısa mesnevisinin bilinen tek nüshası M. Fuad Köprülü’deki Güftî külliyatında bulunmaktadır (Köprülü 1928: 1750). 8. Hasb-i Hâl: 124 beyitlik küçük bir mesnevidir.

Kimlerin mesnevisi yok?

Fuzuli, hamse sahibi bir şair değildir. Baki ve Nedim mesnevi türünde herhangi bir eser kaleme almamıştır.