Mühimme Odası Nedir?
Teşrifat defterleri nelerdir?
Süslü bir ifadeyle kaleme alınan eserde merasimler, şartlar dolayısıyla yapılan değişikliklere de yer verilerek genel olarak ve sistemli bir şekilde anlatılmakta ve yeri geldikçe hazır bulunanların kıyafetleri de açıklanmaktadır.
Mühimme Defteri hangi amaçla tutulmuştur?
Diğer adı miri ahkam defteri olan mühimme defteri, Osmanlı döneminde düzenlenen divan-ı hümayunlarda alınan kararların yazıldığı defterlerdir. Bu defterlere devletin iç ve dış politikasında aldığı yeni kararlar, askeri, eğitim, yönetim ve sağlık gibi konuları kapsayan yaptırımlar yazılırdı.
Mühimme ne demek?
Divan-ı Humayun toplantılarında görüşülen siyasi, askeri ve sosyal açıdan önemli kararların kaydedildiği defterlere Mühimme Defterleri denir. Bu defterlerdeki kayıtlar fermanların suretleri niteliğindedir.
Kaç tane Mühimme Defteri vardır?
divan-i hümayun toplantilarinda muzakere edilen ic ve dis meselelere ait siyasi, askeri, toplumsal ve iktisadi onemli kararlarin kaydedildigi defterlerdir. 1553 ile 1915 yillari arasinda tutulan bu defterlerin toplam adedi 419’dur.
Nişancı görevleri nedir kısaca?
Nişancı, Kalemiye sınıfının başıdır. Nişancı, pâdişâh adına yazılacak fermanlara, beratlara, nâmelere, hükümdârın imzâsı demek olan tuğrayı çekmekle görevlidir. Tuğra, Roma geleneğinin bir devamı olarak, hazırlanan belgelerin başında bulunurdu.
Veziriazamın özellikleri nelerdir?
Vezir-i Azam (Sadrazam) Görevi: Padişahın mutlak vekiliydi. Bundan dolayı da padişahın mührünü yanında taşırdı. Her türlü hükümet işlemlerini padişah adına onaylardı. Fatih Dönemi’nden itibaren Divan toplantılarına başkanlık eden vezir-i azam, mülki ve askeri önemli makamlara gerektiği zaman atamalar yapardı.
Beylerbeyi Divan üyesi mi?
Rumeli Beylerbeyi daha kıdemlidir. Rütbeleri yükselince kubbealtı vezirliğine atanıyorlar ve Divan-ı Hümayun’un üyesi oluyorlardı. 1536 tarihinden itibaren vezirlik rütbesi olan Rumeli Beylerbeyi Divan-ı Hümayun üyesi olarak merkezde bulunduğu zamanlarda divan toplantılarına katılmıştır.
Divan üyeleri kimlerden oluşur?
Divan-ı Hümayun üyelerinin Padişah, Vezir-i Azam, Kubbealtı Vezirleri, Kazasker, Nişancı, Şeyhülislam, Defterdar ile zaman zaman da Kaptan-ı Derya, Yeniçeri Ağası ve Rumeli Beylerbeyi’nden oluştuğu yukarıda söylenmiştir.
Tereke defterleri ne demek?
Tereke mallarının ve borçlarının yazıldığı deftere tereke defteri denmektedir. Mirasçıların terekenin tespiti talebi ile açtıkları davalarda Mahkeme ölenin tüm malvarlığı ve borçlarını araştırır ve bunları tereke defteri ile kayıt altına alır.
Teşrifat Nizamnamesi nedir?
Kanunî Sultan Süleyman döneminde ilk defa “Teşrifat Nizamnamesi” hazır- lanmış; bu Nizamname‘de devlet büyüklerinin unvanları, resmî kıyafetleri, devlet büyüklerine gösterilecek saygı kuralları, padişahın huzuruna kabul esasları, saray- daki hiyerarşik unvanlar ile törensel kurallar ayrıntılı olarak belirlenmiştir.
Tahrir defterlerini kim tutar?
Tahrir 1929 Türkçe Müfredatında kompozisyon dersi yazı yazma çalışmalarının yerini tutar. Ayrıca bu defteri nişancı ve bunun dışında veziriazam ve kaptan paşanın da düzenlediği görülmüştür.
Amedi defteri nedir?
Amedî Kalemi suretleri, sadrazam tarafından yabancı devletlere gönderilen mektup müsveddeleri ve protokoller, elçi, konsolos, tercüman ve yabancı tüccarlara ait yazışmalar, burada yazılır ve bu kalemde saklanırdı.
Mühimme Kalemi ne demek?
Dîvân-ı hümâyûnun muntazaman toplandığı zamanlarda her dîvân toplantısında görüşülen siyasi, içtimaî, malî, idari ve örfî kararların kayıtlarını ihtiva eden defterlere “mühimme defterleri” denirdi.
Sadrazamı ne demek?
Sadrazam (Osmanlıca: صدر اعظم; sadr-ı âzam) ya da vezîr-i âzam (Osmanlıca: وزیر اعظم), Osmanlı İmparatorluğu’nda padişah adına devlet işlerini yöneten en yüksek derecedeki devlet adamı.
Mühimme defterleri hangi kalemle yazılır?
1797 tarihinde çıkan nizamnâmeyle, dîvân veya beylikçi kalemlerindeki Mühimme Nüvislerin (yazanların), bir yerde çalışmaları için Mühimme Odası veya Mühimme Kalemi kurulmuştur. Dîvân-ı hümâyûn kalemlerinin şeflerine Hâcegân ve bir kalemin en kıdemli memuruna Halîfe denirdi.