TORCH grubu enfeksiyonlar nelerdir?

TORCH enfeksiyonu nedir tıp?

TORCH, annedeki bir infeksiyon etkeninin, plasenta aracılığıyla ya da doğum sırasında bebeğe geçmesi olgusudur (vertikal bulaşma). TORCH tablosu ölü doğum, erken doğum ve prematüre bebek ölümlerinin önemli nedenlerinden biridir.

Perinatal enfeksiyonlar nelerdir?

Gebelikte cinsel yolla bulaşmayanlar: B grubu streptekok enfeksiyonları, toxoplasmozis, rubella, CMV, parvovirus B 19, listeriozis, varicella-zoster, herpes zoster, malaria, kızamık, kabakulak. Gebelikte cinsel yolla bulaşanlar: Sifiliz, gonore, klamidya, HIV, hepatit, trikomonas, bakteriyel vaginozis, HPV, candida.

TORCH ne zaman yapılır?

TORCH testleri enfeksiyon hastalıklarını araştırmaya yönelik yapılır. Genellikle gebelik düşünen hastalara veya gebeliğin ilk 10 haftasındaki anne adaylarına uygulanır.

TORCH testi hangi tüpe alınır?

Mor kapaklı EDTA’lı tüplere kan alınır. Yavaşça tüp alt üst edilerek 5-6 kez karıştırılır; çalkalama işleminden kesinlikle kaçınılmalıdır.

TORCH enfeksiyonu nedir?

Gebelik ve doğum sırasında ortaya çıkan enfeksiyonlar önemli bir problem oluşturmaktadır. Sadece virüslerin neden olduğu intrauterin enfeksiyonlar ve doğum kanalından geçen enfeksiyonlar bütün canlı doğumların en az %2.5’unda görülür. Bu enfeksiyonlardan bir grubu TORCH adını alır.

Maternal Tıp ne demek?

Maternal bağlanma anne ve bebeğinin arasında doğum öncesinde oluşan ve hayat boyu devam eden bir bağlanmadır. Bu bağlanmanın niteliği; kadının algıladığı sosyal destek, depresyon yaşaması, erken ya da geç gebelik yaşı gibi çeşitli faktörlerden etkilenmektedir.

Maternal enfeksiyonlar nedir?

Anne karnında iken veya doğum süreci boyunca edinilen enfeksiyonlar; intrauterin enfeksiyonlar olarak isimlendirilir. Konjenital defektlere neden olduğu bilinen bu enfeksiyonlar TORCH (Toksoplazmozis, diğer enfeksiyon ajanları, Kızamıkçık, Sitomegalovirüs ve Herpes simpleks virüs) kısaltması ile tanımlanmaktadır.

Perinatal geçiş ne demek?

Gebe kalma ile doğum arasındaki süreye doğum öncesi dönem, 20. hafta ile gebelik ve yenidoğanın ilk haftasına kadar geçen süreye ise perinatal dönem denir.

TORCH tahlili nasıl yapılır?

Enfeksiyon hastalığına maruz kalınırsa ya da gebekeyken hastalanılırsa ya da bir bebek bu paneldeki bir enfeksiyon neden olmuş olabileceği konjenital anomali ile doğarsa yapılır. Kan örneği koldaki bir toplardamardan veya bebeklerin topuklarından alınmalıdır.

24 haftalık gebelikte hangi testler yapılır?

Bu haftalar arasında üçlü test veya dörtlü test yapılır. 18-22. haftalarda ayrıntılı ultrason, uterin arter Doppler kan akımı ölçümleri, 35 yaş üzeri gebelere amniosentez, kalpte anomali şüphesi olan gebelerde 20-24. haftalarda fetal ekokardiyografi, 24-28. Glukoz testleri, tam kan sayımı, tam idrar tahlili yapılıyor.

TORCH grubu tahlilleri nelerdir?

Şu testler TORCH panelini oluşturur: Toksoplazmozis, Rubella, Cytomegalovirüs(sitomegalovirüs) ve Herpes simpleks virüs. TORCH gebe kadınlarda hastalığa neden olan, yenidoğanlarda doğum defektlerine yol açabilen, bir grup enfeksiyon hastalığının baş harflerini oluşturan bir kısaltmadır.

Hangi kan hangi tüpe alınır?

Sarı kapaklı tüpler: Özel Jel formülasyonu sayesinde serumu kandan ayrıştırır ve serum elde edilmesini sağlar. Genellikle; Hormon, Biyokimya ve Mikrobiyoloji analizleri için kullanılır. Yeşil kapaklı tüpler: Lityum heparin sayesinde kan ile plazmayı ayırarak, plazma elde etmek için kullanılır.

Fetüste konjenital anomalilere neden olan enfeksiyon hastalığı nedir?

CMV, sağlıklı çocukta zararsız bir enfeksiyon iken, gebelerde anne ve bebek için son derece tehlikeli olabiliyor. Annenin hastalığı sonrasında bazı bebekler konjenital (doğumsal) CMV ile doğduğunda kalıcı semptom ve anomalileri gelişebiliyor.

Toxoplasma Hastalığı Nedir?

Toksoplazma yani gondii tek hücreli bir mikroorganizmadır. Genellikle kedilerde meydana gelir ve bazı çiftlik hayvanlarını da enfekte edebilir. Toksoplazma her ne kadar hayvanlarda ürese de, insanları da enfekte edebilen bir hastalık çeşididir.

Perinatal ne anlama gelir?

Perinatal dönem gebeliğin son dönemlerini ve doğumun olduğu zamanı da kapsayan dönem olarak tanımlanır.