Sızma testi nedir nasıl yapılır?

Sızma testi neden yapılır?

Belirlenen bilişim sistemlerindeki mantık hataları ve zafiyetleri tespit ederek, söz konusu güvenlik açıklıklarının kötü niyetli kişiler tarafından istismar edilmesini önlemek ve sistemleri daha güvenli hale getirmek maksadıyla, “yetkili” kişiler tarafından ve “yasal” olarak gerçekleştirilen güvenlik testleridir.

Sızma belirleme nasıl gerçekleşmektedir?

3. Temel Sızma Belirleme

  1. Geniş çeşitlilikte sızmaları tespit etmek. İçeriden veya dışarıdan gelebilecek sızmaları belirlemek. …
  2. Zaman ayarlamalı sızma belirlemek. …
  3. Yapılan çözümlemeyi en kolay anlaşılabilecek şekilde sunmak. …
  4. Kusursuz bilgi vermek.

Sızma testi aşamaları nelerdir?

Sızma Testi Aşamaları Nelerdir?

  1. Kapsam Belirlenmesi. Müşteri, testin yapılmasını istediği hedefi/kapsamı belirler. …
  2. Bilgi Toplama. …
  3. Güvenlik Açığı Tespiti. …
  4. Bilgilerin Analizi ve Planlama. …
  5. Sömürü Aşaması
  6. Yetki Yükseltme/Sömürü Sonrası Aşama. …
  7. Temizlik. …
  8. Raporlama.

Sızma testi uzmanlığı nedir?

Penetrasyon (Sızma) testi, alanında tecrübeli ve siber güvenlik üzerine gelişmiş bilgilere sahip uzmanlar tarafından, hackerların kullandıkları araç ve teknikler kullanılarak hedef kurum veya şirkete yönelik gerçekleştirilen siber güvenlik analiz ve atak hizmetidir.

Iç ağ sızma testi nedir?

Yerel ağ sızma testi, kuruluşun dahili ağına bağlı cihazlarla potansiyel bir saldırganın nelere erişebileceğinin tespit edilmesini ve bu güvenlik açıklarının önlenmesini sağlamak için tasarlanmış bir dizi karmaşık saldırı tekniğidir.

Sızma testi zorunlu mu?

Sızma Testi (penetrasyon testi) olası güvenlik zaaflarını risk gerçekleşmeden önce tespit etmek için zorunludur. Bu nedenle PCI, ISO27001, SoX/Cobit gibi tüm regülasyonlarda güvenlik denetimi ve/veya penetrasyon testleri zorunlu tutulmuştur.

Sızma testi uzmanı nasıl olunur?

Siber Güvenlik Uzmanı Nasıl Olunur?

  1. Öncelikle TCP/IP’yi adınız gibi bilmelisiniz. …
  2. Linux komutlarını çok iyi öğrenmelisiniz, özellikle sızma testlerinde kullanılan araçların bir çoğu Linux tabanlıdır. …
  3. Bir programlama dilini özellikle Pythonu’u öğrenmelisiniz. …
  4. İşletim sistemlerinin mantığını çok iyi bilmelisiniz.

Bir sisteme sızma türleri nelerdir?

Temelde üç tür sızma testi vardır.

  • Kara kutu sızma testi (BlackBox): Test edilecek sisteme dair herhangi bir ön bilgi yoktur. …
  • Gri Kutu Sızma Testi (GreyBox): Test edilecek sisteme dair birtakım bilgiler vardır. …
  • Beyaz Kutu Sızma Testi (WhiteBox: Test edilecek sistemlere dair tüm bilgilere sahip olunur.

Sızma testi çeşitleri nelerdir?

Sızma testleri ilgili kurumlarla anlaşılarak üç farklı tipte yapılabilmektedir. Birincisi iç ağ sızma testleri, ikincisi dış ağ sızma testleri, üçüncüsü de web uygulama güvenlik testleri olarak bilinir.

Uygulamalı sızma testi nedir?

Sızma Testi (Pentest, Penetrasyon Testi ya da Ethical Hacking olarak da anılır), siber korsanların uyguladıkları teknikler ve araçları kullanarak bilgi ve iletişim teknolojilerimiz üzerindeki zayıflıkları tespit etmeyi amaçlayan bir siber güvenlik test faaliyetidir.

Sızma testi eğitimi nedir?

Sızma Testi / Penetrasyon Testi Eğitimi (5 Gün, Uygulamalı) Sızma testi bir kurumun zafiyetlerini saldırgan gözüyle tespit edebilmek adına yaptırdığı bir testtir. Bu testler esnasında testi gerçekleştirenler hedef sistemlere bir saldırgan gibi davranarak kurumların risklerini raporlar.

Sızma testi raporunda neler bulunur?

Rapor, kapsam, yönetici özeti, öneriler ve kategorik olarak tespit edilen güvenlik açıklarına ait detayları ve referansları içermektedir.

KVKK sızma testi zorunlu mu?

Ülkemizde son yıllarda zorunlu hale getirilen ISO 27001 bilgi güvenliği standardı ve 6698 sayılı kişisel verilerin korunması kanunu (kısaca KVKK) güvenlik testlerini zorunlu kılmaktadır. İster zorunluluk olsun ister isteyerek yapılsın, sızma testleri bilgi güvenliğinin emniyet sibobudur.

TSE sızma testi sertifikası nasıl alınır?

Kayıtlı Sızma Test Uzmanı Yapılacak teorik (yazılı) sınav ve uygulamalı (Pratik) sınavdan ortalama en az 100 üzerinden 50 puan almak, 1 yıl bilgi güvenliği/bilişim alanında çalışmış olmak veya 1 yıl sızma testi yapmış olmak ve bunu belgelendirmek, En az lise mezunu olmak.

LPT sertifikası nedir?

LPT, Certified Ethical Hacker (CEH) sertifikasyonunu, etik hackerlığın analitik ve uygulamalı bölümlerini inceleyerek bütünleştirir. CEH, öğrencilere hacking araçlarını ve teknolojilerini gösterirken, LPT ile bir adım öteye geçerek bu araçlar ve teknolojilerden elde edilen sonucun nasıl analiz edildiği öğrenilir.