Siz orada yalnız düşmanı değil milletin makûs talihini de yendiniz kime demiştir?

Siz orada yalnızca düşmanı değil milletin makûs talihini de yendiniz ne demek?

sf. (ma:kûs) esk. 1. Ters çevrilmiş, baş aşağı getirilmiş. 2. mec. Uğursuz, kötü: “Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin makûs talihini de yendiniz.” -Atatürk.

Mustafa Kemal Atatürk Siz orada yalnız düşmanı değil milletin makûs talihini de yendiniz sözünü hangi savaş sonrası söylemiştir?

Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin makûs talihini de yendiniz” (Mustafa Kemal Paşa, 1 Nisan 1921) Geçtiğimiz hafta II. İnönü Zaferi’nin 100. yıl dönümüydü. Ancak “yerli-milli” iktidarımız, Kurtuluş Savaşı‘mızın bu önemli muharebesinin 100. yılını hatırlamadı.

Büyük milletimiz düşmanı nasıl yendi?

30 Ağustos 1922 günü, düşman ordusunun büyük kısmı dört taraftan sarılarak, Mustafa Kemal Paşa’nın ateş hatları arasında, bizzat Zafertepe’den idare ettiği savaşta tamamen yok edildi veya esir edildi. Bu savaş, Atatürk’ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak adlandırıldı.

Inönü zaferlerinin önemi nedir?

Bu savaşın tarihi önemi, Batı cephesinde kazanılan ilk savaş olmasıdır. Ayrıca, Kuvay-ı Milliye dönemi bu savaş ile son bulmuştur. Meclisin hem içerde hem de dışarıda prestiji artmıştır. İnönü Savaşı’nın yapıldığı tarih 23 Mart-1 Nisan 1921 tarihidir.

Makus talihi ne demek?

Makus talih, insanın şansının baş aşağı geldiği anlamına gelir. Yani işler yolunda gitmiyordur ve kişi talihsiz bir şekilde yoluna devam ediyordur. Yani böyle durumlar için kişinin makus talihini yenemediği söylenir.

Siz orada yalnız düşmanı değil sözü hangi savaş?

2. İNÖNÜ ZAFERİ “Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin makûs talihini de yendiniz. İstilâ altındaki talihsiz topraklarımızla birlikte bütün vatan, bugün en ücra köşelerine kadar zaferinizi kutluyor…” TBMM Başkanı Mustafa Kemal Paşa. atam.gov.tr/nutuk/ikinci-i…

Siz orada yalnız düşmanı değil sözü nerede söylendi?

Düşmanın saf dışı bırakılmasından sonra Millet Meclisi Başkanı Mustafa Kemal Paşa, Metristepe’de savaşı yöneten Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü’ye gönderdiği mesajında, ”Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin makus talihini de yendiniz” sözleriyle, zaferin önemini vurgulamıştır.

Mustafa Kemal Çanakkaledeki başarısından dolayı hangi ünvanla anılmıştır?

Mustafa Kemal, Çanakkale Savaşlarına “yarbay” olarak başlamıştır, fakat beş hafta sonra 1 Haziran 1915’te “albay” olmuştur.

30 Ağustos Zafer Bayramında hangi Savaşı kazandık?

Zafer Bayramı, 30 Ağustos 1922’de Dumlupınar’da Atatürk’ün başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz’u anmak için Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde her yıl 30 Ağustos günü kutlanan resmî ve ulusal bir bayram.

1 inönü zaferinin en önemli sonucu nedir?

Yunan saldırısı İnönü mevkiinde İsmet Paşa komutasında durduruldu. Batı Cephesi’nde düzenli orduların Yunan ordularına karşı kazandığı ilk zaferdir. Bu zafer TBMM’nin iç durumunu kuvvetlendirmiş, dışarıdaki itibarını arttırmış, askere alım işlemleri hızlanmıştır. İsmet Paşa, Albaylıktan Generalliğe terfi etmiştir.

1 inönü savaşının kazanılan en önemli sonucu nedir?

Yunanlıların 6 Ocak’ta başlayan saldırıları Türk ordusundan karşılık görmüştür. İsmet Paşa’nın emrinde olan Türk ordusu 3 gün süren savaşta Yunanlıları bozguna uğratmıştır. 10 Ocak tarihinde biten 1. İnönü Savaş‘ı Türk ordusunun galibiyetiyle neticelenmiştir.

Makus talih hangi savaş?

İnönü Zaferi’nin 99. yıldönümü dolayısıyla mesaj yayımladı. Bu zafer, kurtuluşa giden yolda önemli adımlardan biridir. Milletin makus talihini değiştiren ve 23 Mart günü başlayıp 31 Mart’ı 1 Nisan’a bağlayan gece sona eren 2. İnönü Savaşları, Anadolu’da kurtuluşu müjdelemiştir.

Makus eyle ne demek?

Makus kelimesi Türkçe’de “karşıt, ters, aksi” anlamına gelir.

Metris Tepe hangi savaş?

Yakın tarihimizde çok önemli yeri olan ve Türk İstiklal Savaşımızın en çetin mücadelelerinin geçtiği, dönüm noktalarından biri olan İnönü Savaşları’nın kazanıldığı ve Büyük Önder Atatürk’ün ifadesiyle “milletin makûs talihinin yenildiği yer” olan Bozüyük Metristepe‘de şehitlerimizin yüce anılarını yaşatmak amacıyla …

Atatürk Çanakkale cephesinde hangi görevde?

* Çanakkale Cephesi’ne Yarbay rütbesiyle gelen Mustafa Kemal Bey, 19. Tümen Komutanı olarak bir tümeni yönetiyordu. Savaşın en kritik anında yaklaşık 130 bin kişilik bir kolorduya Albay rütbesiyle komutanlık yaptı.