Penetrasyon Deneyi ne için yapılır?

Standart Penetrasyon Deneyi SPT nedir?

Standart Penetrasyon Testi (SPT) Zeminin mukavemet ve yoğunluğunu değerlendirmek ve örselenmiş örnek almak amacıyla sondaj kuyusu içinde (yerinde – in situ) yapılan bir dinamik kesme deneyidir.

Standart Penetrasyon Deneyi SPT nasıl yapılıyor ne ölçülüyor?

Dinamik karakterli bu deneyin en önemli özelliği, kumlu zemine girişine gösterilen direnci ölçme yanında örselenmemiş numune elde edilebilmesidir. Deney, 63.5 kg ağırlıkta tokmağın 762 mm yükseklikten düşürülerek ucu sertleştirilmiş çelikten kaşığı zemine 305 mm çakmak için gereken vuruşların (N) sayılmasıdır.

CPT deneyi ne işe yarar?

Koni Penetrasyon Deneyi (CPT) zeminin geoteknik mühendislik özelliklerini belirleme ve zemin stratigrafisini resmetmede kullanılan bir yöntemdir. İlk olarak 1950’li yıllarda yumuşak zeminleri araştırmak için Delft’te bulunan Zemin Mekaniği için Hollanda Laboratuvarında geliştirildi.

SPT deneyi ile zemine ait hangi özellikler belirlenir?

SPT kullanılarak, serbest basınç mukavemeti (qu) ve drenajsız kayma mukavemeti (cu) gibi zemin özellikleri büyük bir doğrulukla belirlenebilmektedir. Bununla birlikte, hacimsel sıkışma katsayısı (mv) gibi zemin özelliklerinin belirlenmesinin doğru olmayacağı belirlenmiştir.

CPT deneyi nasil yapılır?

Koni Penetrasyon Deneyi (CPT) çapı 35 mm, açısı 60° ve izdüşüm alanı 10 cm2 olan bir konik ucun zemine 20 tona kadar olan hidrolik bir güç ile 2 cm/sn hızla itilmesiyle yapılır.

Koni penetrasyon deneyi hangi zeminlerde?

Konik penetrasyon deneyi, yumuşak kil, silt, kum ve ince çakıl gibi zeminlerde başarıyla uygulanırken; bol çakıllı, bloklu zeminlerde, sıkı çok sıkı zeminlerde uygun değildir. CPT deneyleri özel durumlar hariç sondaj kuyularında yapılan deneylerden değildir.

SPT deneyi nerede yapılır?

Standart Penetrasyon Testi (SPT),zemin mukavemet ve yoğunluğunu değerlendirmek ve örselenmiş örnek almak amacıyla sondaj kuyusu içinde (in situ) yapılan bir dinamik kesme deneyidir.

SPT N60 nedir?

Grafik çiziminde iki seçenek yer almaktadır. Bunlar SPTN60 ve SPT-N1,60 grafikleridir. N60 teorik serbest düşme tokmak enerjisinin % 60 ‘na göre düzeltilmiş darbe sayısına, N1,60 teorik serbest düşme tokmak enerjisinin % 60’na ve efektif örtü yükü basınç 100 kPa alarak düzeltilmiş darbe sayısına tekabül eder.

Standart penetrasyon deneyinde SPT N vuruş sayısı ne demektir?

Numune alıcının zemine son 30 cm’lik çakılması için gerekli olan toplam darbe sayısı, zeminin penetrasyon direnci (SPTN) olarak tarif edilir.

Standart penetrasyon deneyi neden yapılır?

Standart Penetrasyon Testinin Amacı; Zeminlerin indeks özelliklerini belirlemeye yönelik laboratuvar deneyleri için örselenmiş örnek almak, Kumların sıkıştırılma (kompaksiyon) derecelerinin belirlenmesinde ve sıvılaşma potansiyelinin değerlendirilmesidir.

SPT N değeri nasıl bulunur?

Bununla birlikte sıvılaşma potansiyeli analizlerinde daha sık aralıklarla (1.0m) da SPT yapılabilecektir. 4 No.’lu Sütun – SPT-(N) [darbe/30 cm] değeri: İkinci (15-30cm) ve üçüncü (30-45cm) 15 cm’lik penetrasyonun toplamı için gereken darbe sayısı, standart penetrasyon direnci yani, SPTN değeri olarak alınır.

SPT N değeri nasıl hesaplanır?

SPT, dinamik olarak 76 cm yükseklikten 63.5 kg ağırlığındaki bir tokmağın düşürülerek standart bir numune alıcının zemine 45 cm sokulması şeklinde uygulanır. Numune kaşığının zemine son 30 cm’lik girmesine karşı gelen toplam darbe sayısı, zeminin penetrasyon direnci (SPTN) olarak tarif edilir.

CPT deneyi sırasında hangi ölçümler yapılabilir?

Tek bir CPT deneyi ile yer altı su seviyesi, boşluk basıncı, zemin sıkılığı, SPT değeri, içsel sürtünme açısı gibi parametreler belirlenebilmektedir. Temellerin taşıma güçleri, oturma miktarları, sıvılaşma potansiyeli, kazık taşıma güçleri belirlenebilmektedir.

CPT deneyi nedir nasıl yapılır?

Koni Penetrasyon Deneyi (CPT-u) çapı 35 mm, açısı 60° ve izdüşüm alanı 10 cm2 olan bir konik ucun zemine 20 tona (200 kN) kadar olan hidrolik bir güç ile 2 cm/sn hızla itilmesiyle yapılır.Bu itilme boyunca koninin uç kısmında(prop’ta) oluşan uç direnci (qc), koninin ceket kısmında oluşan sürtünme direnci (qs) ve boşluk …

SPT ve CPT deneyi hangi tür zeminlerde uygulanabilir?

CPT deneyi yalnızca kil, silt, kumlu zeminlerde yapılabilir. Maksimum 200 KN’luk bir basınç ile itilen konik uç eğer sert bir zeminle karşılaşırsa uç direnci ani olarak yükselir ve bilgisayar programı uyarı verir.