Validasyon ne demek TDK?

Validasyon nedir kelime anlamı?

Validasyon ve kalifikasyon bir ürünün, bir sürecin veya bir sistemin işlevini, önceden belirlenmiş gerekliliklere uygun olarak yerine getirdiğine emin olmak için gerçekleştirilen çalışmalardır.

Validelik ne demek?

Valide, ‘Çocuğu olan kadın’ şeklinde ifade edilmektedir. Bu doğrultuda anne kelimesi ile beraber eş anlamlı olarak aynı ifadeye sahiptir. ”Senin validenin ellerinden öperim.” Bu şekilde yukarıdaki cümlede olduğu gibi anne anlamı ile beraber amaca uygun olarak farklı yerlerde kullanmak mümkün.

Validasyon sistemi nedir?

Tesis ve tasarımının, sistemlerin (HVAC/su/basınçlı hava vb.), ekipmanların, prosesin, ürünün doğruluğunun, güvenilirlik, tekrarlanabilirliğinin bağımsız olarak test edilmesi ve kanıtlanması işlemidir.

Kalifikasyon ne demek kısaca?

Kalifikasyon, niteliklilik, nitelikli olma durumu anlamına gelmektedir. Kalifikasyon, Fransızca dilinden Türkçe’mize geçmiştir.

Validasyon nedir nasıl yapılır?

Validasyon, ilaçların geliştirilmesi, üretimi ve kontrolünde kullanılan temel işlemlerin ve makinelerin sistematik olarak gözden geçirilmesi, önerilen üretim ve kontrol yöntemleri kullanıldığında tekrarlanabilir sonuçlar alınacağından ve istenen kalitenin sağlanacağından emin olunması için yapılan işlemdir.

Validasyon nedir laboratuvar?

Geçerlilik, (Validasyon) cihazın, metodun veya ölçüm prosedürünün belirlenen amaçlara uygunluğunun objektif olarak test edilerek yazılı delillerle kanıtlanmasıdır.

Valde ne demek?

i. Vâlide kelimesinin halk ağzında kullanılan bir şekli: Valde merhûme de öksürük olmuş, ıhlamur kaynatıyordu (Ahmet Râsim).

Sultanın anlamı ne demektir?

Türkçe karşılığı Sultan isminin, ‘padişah, hükümdar’ olarak geçmektedir. Arapça kültüründen gelen Sultan ismi, eski dönemlerde padişahlar ve hükümdarlar için verilen bir unvan olarak değerlendirilmekteydi. Zaman içerisinde Anadolu topraklarına yerleşen bu unvan, padişahlar için kullanılmaya başlandı.

Validasyon nedir C#?

Validasyon, nesneleri iş kurallarına sokabilmek için uygunluk durumunun değerlendirilip kontrol edilmesidir.

Kalifikasyon nedir nasıl yapılır?

Kalifikasyon: Bir malzeme, ekipman veya sistemin spesifikasyonlarının tanımlanması ve bu spesifikasyonlara uygunluğunun ölçülmesidir. Validasyon: Bir malzeme, ekipman veya sistemin belirlenen spesifikasyonlarda çalıştığının ispat edilmesi için yürütülen çalışmalardır.

Kalifikasyon nasıl yapılır?

Kalifikasyon çalışmasında aşağıdaki adımlar takip edilmektedir;

  1. Kullanıcı gerekliliklerinin belirlenmesi (URS hazırlanması),
  2. Validasyon master planın hazırlanması,
  3. Risk değerlendirme çalışmasının yapılması,
  4. Test metotlarının oluşturulması,
  5. Kurulum kalifikasyonu gerçekleştirilmesi,

Validasyon nedir kimya?

Geçerli kılma yani validasyon, metodun ilgili performans kriterlerine uygunluğunun saptanması için metot parametrelerinin belirlenip incelendiği bir geçerlilik çalışmasıdır. Tek bir laboratuvar (internal validasyon) veya pek çok laboratuvarın katıldığı laboratuvarlar arası çalışma ile gerçekleştirilebilir.

Validasyon ne zaman yapılır?

Doğru karar verebilmek için analitik ölçüm sonucunun doğru ve tekrarlanabilir olması gerekir. Metodun performansında zamanla bir değişme olduğu anlaşıldığında metot geçerliliği (validasyonu) yapılır.

Validasyon ve verifikasyon ne demek?

Verifikasyon: Validasyon sözü, verifikasyon (doğrulama) sözü ile iç içe geçmiştir. Verifikasyon ise, aynı kaynaklarda, “İnceleme yoluyla ve belirlenen hedeflerin karşılandığını gösteren nesnel kanıtlar sağlanarak yapılan doğrulama işlemidir”, şeklinde tanımlanmaktadır.

Kayınço ne anlama gelir?

Kayınbirader, bir erkeğe göre karısının, bir kadına göre kocasının yani evli çiftlerin eşlerinin erkek kardeşleri için kullandıkları terimdir. Samimiyet durumunda kayınço olarak da kullanılabilmektedir.