Hangi plato ülkemizin güney kesiminde yer alır?

Ülkemizde yer alan platoların adları nelerdir?

Karadeniz Bölgesindeki Perşembe Platosu, Marmara Bölgesindeki Çatalca-Kocaeli Platosu ise aşınım platosudur. Ayrıca bu plato ülkemizdeki en alçak plato olma özelliğine sahiptir. Haymana, Cihanbeyli, Gaziantep, Şanlıurfa, Obruk, Uzunyayla ve Yazılıkaya platoları yatay duruşlu plato oluşumuna örnektir.

Ülkemizin güney kesiminde yer alan plato nedir?

Gaziantep Platosu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin batı kesiminde bulunmaktadır.

Bozok platosu ülkemizin hangi kesiminde yer alır?

Yozgat İli, İç Anadolu Bölgesi’ndeki en geniş plato alanlarından olan “Bozok Platosu” üzerinde yer almaktadır. Bozok platosu Kızılırmak yayının çevirdiği dalgalı bir arazi özelliğindedir. Ortalama yüksekliği ise, 1200 – 1400 m. arasında değişmektedir.

Platoların oluşmasına neden olan etken?

Plato, rakım açısından yüksek yerlerde, akarsuların yıllar boyu akması sonucunda oluşturduğu hafif engebeli veya düz olan yeryüzü şekilleridir. Akarsular yıllar boyu akarak yeryüzünde derin yarıklar meydana getirir. Bu oluşan yarıkların içerisine girmeyen bölgeler ise yüksekte kalır.

Türkiyede platolar nerede?

İç Anadolu Bölgesinde yer alan Haymana Platosu, Cihanbeyli Platosu, Obruk Platosu, Bozok Platosu, Uzunyayla Platosu ; Ege Bölgesinde yer alan Yazılıkaya Platosu ; Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan Gaziantep Platosu ve Şanlıurfa Platosu tabaka düzlüğü platolarına örnektir.

Ülkemizdeki volkanik platoların adları nelerdir?

Türkiye’deki yanardağlar

İsim Yükseklik Yer
Karapınar Düzlüğü 1302 37.67°K 33.65°D
Erzurum-Kars Platosu 3000 40.75°K 42.90°D
Kula Tepeleri 750 38.58°K 28.52°D
Nemrut Dağı (Bitlis) 2948 38.65°K 42.23°D

Tahıl ambarı hangi plato?

Çatalhöyük Neolitik Kenti, Güney Anadolu Platosu‘nda yaklaşık 14ha.lık bir alan üzerinde yer almaktadır. Dünya’daki bilinen ilk yerleşim yeri olarak kabul görmüş durumda. İki höyükten oluşan Çatalhöyük Neolitik Kenti’nin daha uzun olan Doğu Höyüğü, M.Ö.

Plato nedir Eödev?

Çevresine göre yüksekte kalmış, akarsular tarafından dar ve derin vadilerle parçalanmış geniş ve yüksek düzlüklere plato denir.

Taşeli platosu hangi bölgede bulunur?

Taşeli Platosu, Güney Anadolu’da Orta Toroslarda yer alır. Batıda Akseki, doğuda ise Mut-Silifke hattı ile sınırlanır. Antalya Körfezi ile Mersin Körfezi arasında yarımadayı andıran kaba bir çıkıntı oluşturur.

Taşeli platosu nerede bulunur?

Taşeli Platosu, ülkemizin Akdeniz Bölgesinde yer alan Antalya ve Mersin illeri arasında yükselen karstik yapıda bir platodur. Taşeli Platosu‘nu doğu kısmında Göksu Nehri ve kuzey kısmında Ermenek Çayı yarmıştır. Taşeli Platosu‘nda yüksekliğin en fazla olduğu yer Bahadır Tepesi adında bir tepedir.

Plato ve kıyılardaki Taraçaların oluşmasına neden olan etken?

b) İç kuvvetler (Deprem, dağ oluşumu, epirojenez, volkanizma); genel olarak tüm yeryüzü şekillerinin oluşumunda etkidirler, bu yolla kıyıda da genel anlamda etkili olurlar. Yükselen kıyılarda taraçalar oluşur.

4 jeolojik zamanda Türkiye’nin iç bölgelerindeki platoların oluşmasına neden olan etken?

—Büyük bir bölümü aşınmaya uğramış olan Anadolu’nun 4.jeolojik zamanda (kuaterner) toptan yükselmesi platoların geniş alan kaplamasına neden olmuştur.

Haymana Platosu kalkerli mi?

Karstik Platolar: Kalkerli (Kireçtaşı) araziler üzerinde oluşurlar. Akdeniz çevresinde görülür. TAŞELİ PLATOSU gibi. İç Anadolu: Cihanbeyli, Obruk, Haymana, Uzunyayla ve Bozok Platoları.

Türkiye’nin en büyük platosu nerededir?

konya sınırlarında yer alan cihanbeyli platosu‘dur.

Türkiyede sönmüş volkanik dağlar nelerdir?

Sönmüş bir volkan olan Süphan dağı, Anadolu’nun Büyük Ağrı ve Cilo dağından sonra üçüncü yüksek dağıdır. Van Gölü’nün kuzeyinde yer alan Süphan dağını en yüksek zirvesi 4058 m.dir ve zirve bir örtü buzulu ile kaplıdır. Bu dağdan çıkan lavlar Van Gölü’ne kadar akmıştır.