Göl nasıl meydana gelir?
Türkiye’deki göller nasıl oluşmuştur?
Volkanik, karstik ve tektonik olaylar ile buzullar, akarsular, dalga ve akıntı etkileriyle oluşurlar. Ülkemizde en yaygın olarak görülen göl tektonik göllerdir. Yerkabuğundaki kıvrılma ve kırılmalar sonucunda oluşan çukurlara dolan su kütlelerinden oluşur. Doğu Anadolu’da, Hazar ve Aktaş gölleri tektonik göllerdir.
Göl oluşumuna neden olan faktörler?
Göller yağışlarla göle dökülen akarsularla ve kaynaklarla beslenirler. Eğer bir göle buharlaşma yoluyla kaybettiğinden daha fazla su gelirse göl suları yükselir….
- Tektonik Göller: Yer kabuğu hareketleri ile oluşan çukurlukları dolduran sulardır. …
- Karstik Göller: Karstik bölgelerdeki çukurlukları dolduran durgun sulardır.
Hangi gölün suyu tatlıdır?
Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü, Isparta ve Konya il sınırları içerisinde yer almaktadır. Beyşehir Gölü‘nün özelliklerini şöyle sıralamak olanaklıdır: Beyşehir gölünün alanı 651 kilometrekare olup, ülkenin en büyük tatlı su gölüdür.
Oluşumlarına göre göller nelerdir?
Krater Gölü: Yanardağın ağız kısmında -aynı zamanda krater adıyla da bilinir- oluşan göllerdir. Volkanik Kaldera Gölü: Yanardağ patlaması sonrası geniş alanlarda toprağın çökmesi ile oluşan göllerdir. Volkanik Maar Gölü: Volkanik patlama sonucunda çöküntü hendeklerinde teşekkülü gerçekleşen göllerdir.
Türkiyedeki set göller nelerdir?
Oluşumlarına göre Türkiye’nin gölleri listesi
Doğal Göller | ||
---|---|---|
Tektonik Göller | Karstik Göller | Set Gölleri |
Tuz Gölü | Salda Gölü | Heyalan Set Gölleri |
Sapanca Gölü | Kestel Gölü | Tortum Gölü |
İznik Gölü | Karagöl | Sera Gölü |
Türkiyede kaç tane göl var?
Türkiye‘de 100’ün üzerinde doğal göl bulunuyor.
Göl sularının farklı özellikte olmasını etkileyen faktörler nelerdir?
Bu farklılığın nedenleri, iklim koşulları, beslenme kaynakları, gölün bulunduğu arazinin yapısı, gölün büyüklüğü, derinliği ve gideğeninin (göl ayağı) olup olmamasıdır. Beslenme kaynağı güçlü olan göller fazla sularını bir gideğen yardımıyla denizlere boşaltır.
Hangi gölün oluşumunda buzullar etkilidir?
Buzul gölü, buzul aşındırmasıyla oluşan sirk adı verilen çanaklarda oluşan göllerdir. Son Buz Çağı sonlarında, yaklaşık 10,000 yıl önce eriyen buzullar sebebiyle oluşmaya başlayan coğrafi çöküntülerin eriyen mineraller, çökeltiler ve su ile dolması sonucu buzul gölü oluşmaktadır.
Göl suyu tatlı mı tuzlu mu?
Beslenme kaynağı güçlü olan göller fazla sularını bir gideğen yardımıyla denizlere boşaltır. Sularını dışarıya bir gideğen yardımıyla boşaltan göllerin suyu tatlı, sularını dışarıya boşaltamayan göllerin suyu ise acı veya tuzludur. Göller ve nehirler tatlı su ekosistemine girer.
Hazar Gölü suyu tatlı mı tuzlu mu?
Hazar gölü tektonik bir göldür. Çevresindeki kaynaklardan ve yağmur/kar sularından beslenmektedir. Bu nedenle suyu berrak ve tuzsuz tatlı bir sudur.
Karstik göller Türkiye’de nerede?
Karstik Göller Türkiye’de Nerede? Türkiye‘deki karstik göllerin oluşması için en verimli araziler Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerindedir. Burdur ve Konya şehirlerimiz, bu yer yüzü şeklinde akla ilk gelen illerdir. Ek olarak karstik göllerin Akdeniz ve İç Anadolu’da daha çok konuşlandığını söyleyebiliriz.
Türkiyenin en büyük gölleri nelerdir?
Türkiye’nin En Büyük Gölleri
- Van Gölü: Van ve Bitlis illerine sınırı bulunan ve “Yüzölçümü (km²): 3713 km²” bakımından ülkemizin en büyük gölü olan Van Gölü içerisinde “Sodalı Su” bulunmaktadır.
- Tuz Gölü: …
- Beyşehir Gölü: …
- Eğirdir Gölü: …
- İznik Gölü: …
- Burdur Gölü: …
- Manyas Gölü (Kuş Gölü): …
- Acıgöl:
Set Gölleri hangileri?
Set gölleri içerisinde yer alan alüvyal set gölleri, alüvyonların akarsuların önünü kapatarak su biriktirmesiyle oluşurlar….Ülkemizdeki bazı alüvyal set gölleri şunlardır:
- Köyceğiz Gölü
- Bafa Gölü
- Uzungöl.
- Eymir Gölü
- Mogan Gölü
- Marmara Gölü
- Uluabat Gölü
- Gölcük Gölü
Set gölleri nelerdir?
Heyelan set gölü=Heyelan sonucu yamaçlardan inen kütlelerin akarsu vadilerinin önünü kapatmasıyla oluşan göllerdir. Alüvyal set gölü=Akarsuların biriktirilmesi sonucu oluşan birikinti konilerin zamanla genişleyerek akarsu vadilerinin ağzını kapatmasıyla gerideki kalan göllerdir.
Türkiyede en çok hangi bölgede göl vardır?
Sahip olduğu göl sayısı bakımından en zengin bölge Doğu Anadolu’dur. Bu bölgedeki göller arasında (3,713) km2 yüzeyiyle en büyük göl olan Van Gölü ile Erçek, Çıldır ve Hazar Gölleri bulunur. Ayrıca, Batı Toros Dağları bölgesinde de Beyşehir, Eğridir, Burdur ve Acıgöller gibi pek çok göl bulunmaktadır.