Siyasetname kimin eser?

Siyasetname kimin eseri edebiyat?

Siyasetnamelerin en ünlüsü Selçuklu veziri Nizamülmülk’ün Melikşah’ın isteği üzerine kaleme aldığı Siyasetname‘dir. Türk edebiyatının en önemli siyasetnamesi ise Yusuf Has Hacib’in Kudatgu Bilig adlı kitabıdır.

Nizamülmülk kimdir eserleri?

Nizâmülmülk veya gerçek adıyla Ebu Ali Kıvamuddin Hasan bin Ali bin İshak et-Tûsî, Büyük Selçuklu Devleti’nin veziri ve Siyâsetnâme adlı kitabın yazarı olan Fars devlet adamı ve siyaset bilimcisi. Devlet yönetiminde hayli etkili olan Nizamülmülk‘ün vezirliği Alparslan ve Melikşah dönemlerine yayılmıştır.

Nizamülmülk Siyasetnamesini kime sundu?

Bu yapıt, sadece onun fikirlerini anlamak için değil, aynı zamanda döneminin özelliklerini de yansıtması itibariyle hala tarihçiler ve siyaset bilimciler için önemli bir kaynaktır. Siyasetname‘yi Sultan Melikşah’ın isteği üzerine yazmıştır. Orijinal dili Farsça olup, 51 bölümden (fasıldan) oluşmaktadır.

Osmanlıda Siyasetname nedir?

Siyâsetnâme, Arap, Fars, Hint ve Türk edebiyatlarında devlet adamlarına yöneticilik sanatına ilişkin bilgiler veren yapıtların genel adı.

Edebiyatımızdaki ilk siyasetname mi?

İlk siyasetname örneği Yusuf Has Hacip tarafından 11. yüzyılda kaleme alınan Kutadgu Bilig’dir. Türkçeye Mutlu Olma Bilgisi olarak tercüme edilen eser yaklaşık 7000 bin beyit ve 200 kıtadan oluşur.

Siyasetname hangi amaçla yazılmıştır?

Siyasetname Neden Yazılmıştır? Siyasetname, Nizamülmülk tarafından dönemin sultanı Melikşah’ın isteği üzerine yazılmıştır. … Siyasetname sadece sultana öğüt amaçlı yazılan bir eser değildir. Sistemde olması gereken tüm önlemler de bu eserde geçmektedir.

Nizamülmülk ün yazdığı kitabın adı nedir?

Siyasetname (Farsça: سياست نامه) veya Siyeru’l-mülk (سیرالملوك), Nizamülmülk tarafından kaleme alınmış siyaset konulu eser.

Nizamülmülk ün devlet adamlarına öğüt verdiği eserlerin adı nedir?

Nizâmülmülkün Selçuklu Devletindeki bütün düzenleme ve değişiklikleri ciddî bir şekilde tetkik eden, devlet idâresinde kendi görüşlerini, icrâatını ve bunların gerekçelerini gelecek nesillere intikal ettirmek maksadıyla Fârisi olarak yazdığı Siyâsetnâme isimli eseri, bugün siyâset ilmiyle uğraşanların el kitapları …

Nizamülmülk siyasetname adlı eserini kimin isteği üzerine yazmıştır?

Siyasetname, Nizamülmülk tarafından dönemin sultanı Melikşah’ın isteği üzerine yazılmıştır. Eserde yalnızca yazarın fikirlerinden değil dönemin özelliklerinden de bahsedilmektedir. Bu sebeple günümüz siyasetçileri ve tarihçileri tarafından hala araştırılan bir eser konumundadır.

Siyasetname kimin isteği üzerine yazılmıştır?

Nizamülmülk, Siyasetnáme ya da Siyerü’l-mülük adıyla anılan bu yapıtını Sultan Melikşah’ın isteği üzerine kaleme aldı. Kitabın sonu, Mazdek, Batıniler ve Hurremiler gibi muhalif mezheplerle mücadele amacıyla kaleme almıştır.

Nizamülmülk siyasetname ne anlatıyor?

Eserde yoğun bir dinî bağlam içerisinde genelde devlet işleri, devlete ve hükmetmeye dair temel ilke ve düşüncelere yer verilir. Hemen her faslında kısa hikayelere ve hadis alıntılarına yer verilir. Yazarı Nizamiyye’nin de kurucusu olan tanınmış İranlı devlet adamı Nizamülmülk, Selçuklu Devleti’nde vezirlik yapmıştı.

Siyasetname kime sunuldu?

Siyasetname, Nizamülmülk tarafından dönemin sultanı Melikşah’ın isteği üzerine yazılmıştır.

Ilk siyasetname örneğini kim yazmıştır?

Kutadgu Bilig. Karahanlı Devleti hükümdarı Ulu Kara Buğra Han’a, Kutadgu Bilig adlı eseri (ilk siyasetname ve ilk mesnevi örneğini) 18 aylık bir çalışma sonunda 1070 yılında sunmuştur.

Ilk siyasetname nedir?

İlk siyasetname örneği Yusuf Has Hacip tarafından 11. yüzyılda kaleme alınan Kutadgu Bilig’dir. Türkçeye Mutlu Olma Bilgisi olarak tercüme edilen eser yaklaşık 7000 bin beyit ve 200 kıtadan oluşur. Kitabın ilk kısımlarında bir hükümdarda bulunması gereken vasıflar sıralanır.

Kutadgu Bilig siyasetname özelliği taşır mı?

Aynı zamanda siyasetname özelliği gösteren bu eser Karahanlılar’ın hükümdarı Tabgaç Uluğ Buğra Karahan’a sunulmuştur. Mesnevi türünde yazılan Kutadgu Bilig, 6645 beyitten ve 173 dörtlükten oluşur. Aynı zamanda Türk Edebiyatı’nda yazılmış ilk mesnevi olma özelliği taşır Kutadgu Bilig.