Üniversitede intihal ne demek?

Üniversitede intihal suçu nedir?

2547 sayılı Kanun’un 53/5 maddesine göre intihal suçu nun karşılığı verilecek ceza üniversite öğretim mesleğinden çıkarma dır. … Aynı maddenin 5 inci bendinde “Bir eserle ilgili olarak yetersiz, yanlış veya aldatıcı mahiyette kaynak gösteren kişi, altı aya kadar hapis cezası ile cezalandırılacağına” hükmedilmektedir.

Hangi durumlar intihal sayılır?

Bir kaynaktan yararlanılırken alınan sözleri tırnak içinde belirtmeden ve kaynak göstermeden almak, Yararlanılan kaynakla ilgili yanlış ya da eksik bilgi vermek, Yararlanılan eserdeki fikre sadık kalacak şekilde kelimeleri değiştirerek almak intihal kabul edilir.

İntihal olduğu nasıl anlaşılır?

İntihal programlarında tarayıcılar mevcuttur. Bu tarayıcılar kelimeleri ve cümleleri tek tek tarayarak başkasına ait olup olmadığını kısa sürede tespit eder. Aynı zamanda yapılan intihalin oranını belirlemek için de bu programlar kullanılabilir. Belli bir orandaki benzerlikler intihal olarak kabul edilmez.

Intihale girmek ne demek?

İntihal (TDK: aşırma), bir kişinin eserinde başka kişilerin ifade, buluş veya düşüncelerini kaynak göstermeksizin kendisine aitmiş gibi kullanması. İntihal bir tür sahtekârlık ve hırsızlıktır. Başlıca türleri: Alıntı ifadeler ve fikirler için kaynak göstermemek.

İntihal yapmış bir kişi akademisyen için olası ceza nedir?

5846 sayılı kanunun 71/1-3 üncü maddesinde düzenlenen “ eserden aşırma suçunun” yaptırımı “altı aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası” olarak düzenlenmiştir.

İntihal nedir FSEK?

İngilizce “plagiarism” sözcüğünün dilimizdeki karşılığı olan intihal yayınlanmış bir eserden eser sahibinin adı belirtilmeden uygun olmayacak aktarımda bulunulmasıdır. En ağır akademik yolsuzluklardan biri olarak kabul edilen intihale verilen ceza genelde bütün akademik unvanların geri alınmasıdır.

Neler intihal değildir?

Örneğin bir yazıdan alıntı yapıldığında, eğer ki akademik kurallara uygun bir şekilde orijinal kaynağa atıf verilirse, orijinal yazarlardan izin alınmamış olsa bile, bu tarz bir alıntı intihal kapsamına girmemektedir.

Kaynak göstermek Intihale girer mi?

Fikirler, yorumlar, değerlendirmeler, yöntemler, veriler, uygulamalar, yazılar, şekiller, eserler vd. başkalarına ait olduğu sürece atıfta bulunulması, kaynak gösterilmesi zorunludur. Aksi durum intihal anlamına gelir.

İntihal tespit programı nasıl çalışır?

İntihal programları kendi veri tabanında ve internette yer alan dokümanları tarayarak metnin orijinal olup olmadığını veya hangi oranda orijinal olduğunu ortaya koymaktadır. İntihal programlarının amacı metnin orijinalliğini tespit etmek olduğu için aslında bu programların intihali tam olarak tespit ettiği söylenemez.

İntihal taraması nasıl yapılır?

Online İntihal Tespiti İçin Tarama Aracı olarak üniversitelerde iThenticate veya Turnitin yazılımı kullanılmaktadır. Ayrıca dergiye gönderilen makaleler aşağıda URL adresleri verilen ücretsiz intihal programları yardımıyla da kontrol edilebilir.

Kaynakça Intihale girer mi?

İntihal taramasına hangi bölümler girer Ancak genelde kaynakça dahil edilmez. Çünkü, kaynakça size ait değildir. Giriş ve sonuç dahil olarak turbitin programına sokulur. Tezin tamamı sokulmaz.

Turnitin benzerlik oranı kaç olmalı?

TURNITIN PROGRAMI NASIL ÇALIŞMAKTADIR? dahil edilmez. Tez ile ilgili intihal programı raporunun ortaya koyduğu “benzerlik oranı” nın %20 ve altı olması gerekir.

Akademik çalışmalarda intihal nedir?

“Aşırma”(intihal), başkalarının düşüncelerini, görüşlerini bilgi kaynağını bildirmeden ve atıfta bulunmadan bilinçli olarak ya da farkında olmadan alıp kullanmak ve kendi görüşünüz gibi sunmaktır.

Kaynakça intihale girer mi?

İntihal taramasına hangi bölümler girer Ancak genelde kaynakça dahil edilmez. Çünkü, kaynakça size ait değildir. Giriş ve sonuç dahil olarak turbitin programına sokulur. Tezin tamamı sokulmaz.

İntihal nedir çeşitleri nelerdir?

Başlıca intihal türleri şu şekilde özetlenebilir:

  • Öz-intihal ya da kendi kendine intihal (self-plagiarism)
  • Otomatik intihal (auto-plagiarism)
  • Global intihal (lobal plagiarism)
  • Kopyala yapıştır yöntemiyle intihal (verbatim plagiarism, copy and paste)
  • Mozaik intihal (mosaic /patchwork plagiarism)