Tatlı mor patates Türkiye’de nerede yetişir?

Tatlı mor patates türkiyede nerede yetişir?

Elverişli iklimi ve verimli topraklarıyla ürün çeşitliliği bakımından zengin olan Muğla’da, hasadına başlanan mor patates, verimi ve fiyatıyla üreticisini mutlu etti.

Mor tatlı patates nerede bulunur?

Tıpkı tatlı patates gibi bir tada sahip olan mor patatesin doğup büyüdüğü yer ise Endonezya ve Filipinler. Tatlı patates gibi orta derecede tatlı bir lezzete, koyu renkli bir kabuğa ve içinde de mor bir renge sahip.

Mor patates hangi iklimde yetişir?

Türkiye’de son yıllarda yaygınlaştırılmaya çalışılan ve “mor majeste” olarak adlandırılan patates türü, günümüzde ağırlıklı olarak anavatanı Peru ile diğer Güney Amerika ülkelerinde yetiştiriliyor.

Mor patates kaç TL?

Mor patates, mayıs ayının sonlarında toprakla buluşurken ekim ayında hasadı yapılıyor. Kilogram fiyatı 60 liraya satılan mor patates piyasada ‘mor mücevher’ olarak adlandırılıyor. Konuyla ilgili konuşan Hayriye Kuşçu, mor patates üretimine nasıl başladıklarını anlattı.

Mor tatlı patates nasıl yetiştirilir?

Her bir oyuğa, kökleri aşağı doğru bakacak şekilde bir filiz yerleştirin. Bitkinin alt yarısı toprağın içinde, üst yarısı ve tüm yaprakları toprağın üzerinde olacak şekilde yerleştirin. Bitkiyi ektiğiniz oyuğu, yeni bitkinize zarar vermeden dikkatlice toprakla doldurun. Tatlı patatesler kolayca zarar görebilirler.

Mor patates ne zaman dikilir?

Patates, ilkbaharda toprak ısısı 8-10°C yi bulduğu ve geç donların sona erdiği zaman dikilir. Bölgemizde dikim zamanı Şubat-Mart aylarıdır. Dikim mesafeleri yetiştiricilik sistemine göre değişir. Patates üretiminde dikimde sıra arası 70-75 cm, sıra üzeri 20-40 cm’ dir.

Mor patates zararlı mı?

Mor patates normal patateslere oranla 4 kat daha fazla antioksidan içerir. Mor patates ayrıca B vitamini, C vitamini, lif, protein ve potasyum bakımından da zengindir.

Mor patates nasıl tüketilir?

Mor patates zeytinyağlı salata ve yemeklere biraz biraz eklenerek tüketilebilir. Ayrıca çorbası yapılan mor patates fırın yemeklerinin yanına da dilimlenerek eklenebilmektedir. Farklı yemek tariflerine göre mor patates, kek ve pastalara renk katmak için kullanılmaktadır.

Kırmızı tatlı patates nasıl yetiştirilir?

Tatlı patates pek çok toprak çeşidinde büyüme imkanı bulsa da seçtiğiniz toprağın organik maddeler bakımından zengin olmasına ve çok killi ya da çok kumlu olmamasına özen göstermeniz gerekiyor, aklınızda bulunsun. Ekimi: Köklenen fideleri toprakla buluştururken köklerinin zarar görmemesine dikkat etmelisiniz.

Mor patates ne zaman ekilir?

Patates, ilkbaharda toprak ısısı 8-10°C yi bulduğu ve geç donların sona erdiği zaman dikilir. Bölgemizde dikim zamanı Şubat-Mart aylarıdır. Dikim mesafeleri yetiştiricilik sistemine göre değişir. Patates üretiminde dikimde sıra arası 70-75 cm, sıra üzeri 20-40 cm’ dir.

Temmuzda patates ekilir mi?

Patates ne zaman ekilir? Tohum patatesi kış aylarında (ya da ilkbaharda şubat-nisan aylarında) veya yazın (çoğu bölgelerde temmuz-ağustos aylarında) tepe veya eğimli tarların güneşli bir bölümünü seçerek ekeriz. Ekimden 3-4 ay sonra yer altında oluşan yumruların hasadını yapabiliriz.

Patates ekimi hangi ayda yapılır?

Patates, ilkbahar mevsiminde yetişir. Şubat ve Mart aylarında ekilen patates, Nisan-Temmuz ayları arasında hasat edilir. Hasat edileceği zaman yumrular kesilmemeli, toprak nemli olmamalıdır.

Ici mor patates yenir mi?

Yüksek besin değerlerine sahip Mor patatesler karbonhidrat, kalsiyum, C vitamini, demir ve mineral açısından oldukça zenginlerdir. Bu yüzden hem kabukları hem içleri oldukça besleyicidir.

Mor patates hangi hastalıklara iyi gelir?

Mor patates, hücreleri koruyan ve vücudu iyileştirmeye yardımcı olan antosiyaninler göz ve kalp sağlığını desteklemede, kanser hücrelerinin çoğalmasını azaltmada ve daha birçok rahatsızlığın giderilmesinde aktif rol oynuyor.

Mor tatlı patates nasıl yenir?

Ayrıca çorbası yapılan mor patates fırın yemeklerinin yanına da dilimlenerek eklenebilmektedir. Farklı yemek tariflerine göre mor patates, kek ve pastalara renk katmak için kullanılmaktadır.