Restorasyon nedir nasıl yapılır?

Restorasyon nedir ne için yapılır?

Restorasyon, kültürel hazinelerin korunması, geleceğe aktarılmasını ve tarihi yapıların harap olan bölümlerinin daha fazla tahrip olmasını önlemek için aslına uygun biçimde yenilemek amacıyla yapılan çalışmalardır. Genelde inceleme, belgeleme gibi ön aşamalara ek olarak düzeltme ve koruma gibi işlemleri içerir.

Bir restorasyon çalışmasına başlamadan önce yapılması gerekenler nelerdir?

Restorasyon çalışmalarına başlamadan önce kültür varlığı, fotoğraf, video vb. tekniklerle ayrıntılı olarak belgelenir, ölçekli çizimleri yapılır, ayrıca;

  1. Tarihçesi,
  2. Estetik özellikleri ve değeri,
  3. Teknik özellikleri, (yapım teknikleri, malzeme ve taşıyıcı sistemi)
  4. Yasal statüsü, incelenir.

16 Ara 2013

Restorasyon yapan kişiye ne denir?

Restorasyon işini yapan kişilere restoratör denir.

Restorasyonu hangi kurum yapar?

Genel Müdürlüğümüzce ülkemizde yer alan Bakanlığımıza ait veya tahsisli, tescilli taşınmaz kültür varlıklarının proje ve restorasyonları, bakım ve onarımları gerçekleştirilmektedir.

Restorasyonu kimler yapar?

Restorasyon projeleri, işinde deneyimli mimarlar tarafından hazırlanılır. Rölöve ile yürütülen çalışmalar sırasında mimar, yapının bozulmadan en iyi haline gelmesi için çalışmalar yapar. Olası sorunları gözden geçirir ve projeye başlamadan tüm araştırmaların yapıldığından emin olur.

Restorasyon neden önemli?

Restorasyon neden yapılmalı ile alakalı ayrıntılarda; Geçmişin izlerinin günümüzde yaşatılması ve geleceğe taşınması Tarihe konu olan eserlerin her daim korunmasının sağlanması Geçmişe ait kültürlerin yeni nesillere aktarılabilmesi adına korunabilmesinin sağlanması

Restorasyon izni nasıl alınır?

Başvuru nasıl yapılır?

  1. Öncelikle belediyeye başvuru yapılır.
  2. Eğer yapı tescilli değilse belediye, Anıtlar Kurulu’na yönlendirme yapmadan inşaat izni verebilir. …
  3. Restore edilecek yapının fotoğrafları, rölövesi, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlanarak raporla birlikte Anıtlar Kurulu’na gönderilir.

Restorer ne iş yapar?

Restoratör, bilimsel teknik ile estetik bakış açısını birleştirerek tarihi ve kültürel varlıkları koruma görevini yerine getirmekle sorumludur.

Restorasyon işlerini kim yapar?

Restorasyon projeleri, işinde deneyimli mimarlar tarafından hazırlanılır. Rölöve ile yürütülen çalışmalar sırasında mimar, yapının bozulmadan en iyi haline gelmesi için çalışmalar yapar. Olası sorunları gözden geçirir ve projeye başlamadan tüm araştırmaların yapıldığından emin olur.

Taşınır kültür varlıklarının bakım ve onarımları kim tarafından gerçekleştirilmektedir?

(660 nolu İlke Kararı) Taşınmaz Kültür Varlıklarının Gruplandırılması, Bakım ve Onarımları (Bu mevzuat sayfaları Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından derlenmekte ve güncellenmektedir.)

Mimari restorasyon Hangi bölüm?

Mimari Restorasyon, üniversitelerde Meslek Yüksekokulu kapsamında eğitimi verilmekte olan 2 yıllık bir önlisans bölümüdür.

Restorasyon nedir tıp?

Restoratif diş ve tedavisi, diş sert dokularında çürük ya da çürük dışı sebeplerden meydana gelen madde kayıplarını onaran, kaybolmuş olan estetik ve fonksiyonun hastaya tekrar kazandırılmasına katkıda bulunan bilim dalıdır.

Devletimizin kültürel mirasının korunmasına önem vermesinin sebepleri nelerdir?

Türkiye Balkan ve Afrika coğrafyasında etkin rol oynamaktadır. Çünkü geçmişini bilmeyen, geçmişinin her türlü değerine sahip çıkmayan devletler yıkılmaya mahkumdur. Devletleri devlet yapan en önemli unsur birlik duygusudur. Birlik için de ortak geçmiş değerlerinin hep beraber korunması gerekmektedir.

Bina restorasyonu nasıl yapılır?

Restore edilecek yapının fotoğrafları, rölövesi, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlanarak raporla birlikte Anıtlar Kurulu’na gönderilir. Anıtlar Kurulu’nun izin vermesi durumunda restorasyon projeleri çizilir. Son olarak ise Belediye’den ruhsat almak için ruhsat projesi hazırlanır.

Restoratör nasıl bir meslektir?

Restoratör Ne Demek? Restoratör, bilimsel teknik ile estetik bakış açısını birleştirerek tarihi ve kültürel varlıkları koruma görevini yerine getirmekle sorumludur.