Teşbih Sanatı Nedir Örnekleri?

Teşbih sanatı nedir?

Türk edebiyatında önemli bir yeri olan teşbih cümlede ifadeyi güçlendirmek için kullanılır. Teşbih sanatı genel olarak ifadelerin güçlü olması için biri zayıf biri güçlü olan kavramların zayıf olanın güçlüye benzetilmesidir. Teşbih halk dilinde benzetme sanatı olarak bilinir.

Benzetme ne demektir ve örnek?

Benzetmede, nitelik bakımından zayıf olan varlık veya kavram, kuvvetli olana benzetilerek anlatılır. Aralarında çeşitli yönlerden ilgi bulunan iki varlıktan zayıf olanı güçlü olana benzetme sanatıdır. “Ahmet aslan gibi güçlüdür.” Cümlesinde güç yönünden zayıf olan Ahmet aslana benzetilmiştir.

Teşbihibeliğ nedir örnek?

Uz Benzetme (Teşbih-i Beliğ): Yalnız benzetilen ve kendisine benzetilen unsurlarıyla yapılan, benzetme edatı ve benzetme yönüne yer verilmeyen benzetme. (Yolunu şaşırmış âşık, eğer gözyaşı yıldızlarını kılavuz edinmezse, gam gecesinde sana ulaşamaz.)

Söz sanatları nelerdir?

SÖZ SANATLARI

  • TEŞBİH (BENZETME) …
  • İSTİARE (Eğretileme)
  • MECAZ-I MÜRSEL (Ad Aktarması)
  • KİNAYE.
  • TEŞHİS (Kişileştirme) ve İntak (Konuşturma)
  • TARİZ (İğneleme, söz dokundurma)
  • TENASÜP (uyum, uygunluk)
  • TEVRİYE (Çift gerçek anlamlı, )

Tenasüp nedir ve örnekleri?

Tenasüb (Uygunluk): Anlamca birbiriyle ilgili sözcüklerin bir arada kullanılması sanatıdır. Karşıt anlamlı sözcüklerin bir arada kullanılması tenasüp değildir. Divan şairleri, tenasüp sanatında, türlü bilim terimlerini, mitoloji, tarih ve mesnevi kahramanlarını, hayvan , bitki ve çiçek adlarını bol bol kullanmışlardır.

İntak nedir ve örnekleri?

İntak: İnsan dışındaki canlı ve cansız varlıkları konuşturma sanatıdır. Konuşturma, kişileştirmeden sonra gelir. Varlık önce kişileştirilir, gerekirse konuşturulur. Mısırla akraba bile değilim.

Benzetme nedir kısa bilgi?

Benzetme, zayıf olan bir varlığı güçlü olan bir varlığa herhangi bir yönüyle benzetilmesidir. Bu sanat anlatıma kuvvet katmak ya da anlatılan özelliğin daha fazla olduğunu belirtmek için kullanılır. Benzetmenin dört temel ögesi vardır; benzeyen, benzetilen, benzetme yönü, benzetme edatı.

Benzetme Nedir 8 sinif?

Benzetme (Teşbih) Anlatımı kuvvetlendirmek, sözün etkisini artırmak için aralarında değişik yönlerden ilgi bulunan iki şeyden zayıf olanın kuvvetli olana benzetilmesine benzetme denir.

Açık istiare nedir örnek?

A) Açık İstiare: Benzetme ögelerinden yalnızca benzetilenle yapılan istiaredir. Benzeyenin bulunmayıp yalnızca benzetilenle yapılan istiaredir. “Aslanlarımız düşmanı denize döktüler.” “Vurulup tertemiz alnından uzanmış yatıyor.

Eğretileme nedir kisaca?

İstiare (Eğretileme): Temel öğelerden (benzeyen, kendisine benzetilen) sadece biri söylenerek yapılan benzetmeye istiare denir. İstiare, bir sözün benzetme amacıyla, başka bir söz yerine kullanılması olarak da tanımlanabilir.

Söz sanatları nedir ve örnekler?

Tevriye, tenasüp, hüsni talil, mübalağa, nida ve tecahül arif; bu grupta en yaygın kullanılan söz sanatlarıdır. Söze dayalı yapılan edebi sanatlarda ise; sözcük yapısı, söyleniş ve yazılış tarzı ön plana çıkarılmaktadır. Cinas ve aliterasyon, söze dayalı yapılan söz sanatları arasında kabul edilmektedir.

Kaç tane söz sanatı vardır?

Söz sanatları 18 ayrı dala ayrılır; 1) Benzetme (Teşbih): Özellikleri zayıf olan kişilerin kuvvetli olan varlıklara benzetilmesi sanatıdır.

Tenasüp nedir 3 örnek?

Gülüm, dalım, çiçeğim, Bilsem ki öleceğim, Yine seni seveceğim. Yukarıdaki “arım, balım, peteğim” ile “gül, dal, çiçek” kelimeleri kendi içlerinde birbiriyle alakalı kelimelerdir. Bu örnekte olduğu gibi bu türde birbiriyle alakalı sözcüklerin bir arada kullanılmasına tenasüp denir.

Leff ü neşr nedir örnek?

Yağmurlar damlalardan oluştuğu için “yağmur-damla” arasında da ilgi vardır. “İçimde kar donar, buzlar çözülür Yağan ateş midir, kat mıdır bilmem.” Birinci dizede verilen “kor – buzlar” sözcükleri ile ilgili “ateş – kar” sözcükleri verilerek leffü neşr yapılmıştır. Burada üç sözcükle yapılmış bir leff ü neşr vardır.

İntak nedir tanımı?

İntak bir edebi sanattır. Kişileştirilen bir varlığın konuşturulmasına denir. Daha çok şiirde ve fabl türü hikâyelerde kullanılır.