Nefes ve deme nedir?

Türk halk edebiyatında nefes nedir?

Nefes, Türk Edebiyatı‘nda, İslami temellere bağlı Âşık Halk Edebiyatı nazım şekillerinden ilahilerin Alevi-Bektaşi aşıklarınca yazılanlarına denir. Konusu genellikle tasavvuftaki vahdet-i vücud, Alevi-Bektaşi ilkeleri, tarikat kurallarıyla ilgilidir. Dili sade bir Türkçe olan nefesler biçim olarak koşmaya benzer.

Deme nedir özellikleri nelerdir?

Alevi-Bektaşî halk ozanlarına ait, özel bir ezgi ile bağlama eşliğinde, genellikle semah törenleri sırasında söylenen şiirlerdir. Bu şiirler Alevî cemlerinde, cem törenleri sırasında sazla terennüm edilir. Hecenin 8’li ölçüsü kullanılır. En az 3 dörtlükten oluşur.

Bektaşilikte nefes nedir?

Alevi-Bektaşi şairlerince söylenen âyin-i cem’lerde, diğer toplantılarda kendine has bir beste ile okunan, böyle okunmak için yazılmış şiirlere nefes denir. Şekil itibarı ile koşmalar gibi dörtlüklerle yazılır. Konusu ekseriya tasavvuf, tarikat akideleri ile ilgilidir. İçlerinde lirik mahiyet gösterenleri de vardır.

Deme ne demek tasavvuf?

Deme: Alevi tarikatından olan tasavvuf şairlerinin tarikatlarını ve hareketleriyle ilgili temaları işleyen, sorunlarını konu edinen şiirlerine “deme” adı verilir. Genellikle 8’li hece ölçüsüyle yazılan demeler saz eşliğinde kendine özgü bir makamla söylenir.

Nefes türü nasıl anlaşılır?

Nefes Nazım Biçimi Özellikleri:

  • Bektaşi şairlerinin yazdığı tasavvufi şiirlerdir.
  • Genellikle, nefeslerde tasavvuftaki Vahdet-i Vücud felsefesi anlatılır.
  • Bunun yanında Hz. …
  • Nazım birimi dörtlüktür. …
  • Hece ölçüsüyle yazılırlar. …
  • Nefeslerde, kalenderâne ve alaycı bir üslup dikkati çeker.

Nefes türünde en başarılı örnekleri kim vermiştir?

→ Kafiye şeması bakımından koşmalar gibi “aaab(abab), cccb, dddb, eeeb” şeklinde söylenir. → İlahiye benzer özellikler gösterir. → Kaygusuz Abdal ve Pir Sultan Abdal bu şiir türünün en güzel örneklerini vermiştir.

Şathiye nedir özellikleri nelerdir?

Şathiye, Dini ve tasavvufi halk şiirinde mizahi manzumelerdir. Şathiyeler, mutasavvıf şairlerce söylenmiş ya da yazılmış, tasavvufi inançları dile getiren, anlaşılması yorumlanmasına bağlı şiirlerdir. Tasavvufi konuları işleyenleri şathiyat-ı sûfiyâne adını alırlar.

Mustezat kısaca nedir?

Kelime anlamı olarak çoğalması istenilen, artmış anlamına gelir. Günümüzde bu anlamıyla fazla kullanılmamaktadır. Bir edebiyat terimi olarak, her dizesine bir küçük dize eklenmiş divan edebiyatı nazım türünü ifade eder.

Koşma türünün özellikleri nelerdir?

Koşma dörtlüklerle söylenir. Dörtlük sayısı 3 ile 6 arasında değişir. Türk Halk edebiyatının en çok sevilen, en çok kullanılan nazım şeklidir. Genellikle 11’li hece ölçüsüyle söylenmekle birlikte 7’li, 8’li hece ölçüsüyle söylenmiş koşmalar da vardır.

Deme kimin eseri?

İlk deme örnekleri ise Ahmet Yesevi tarafından verilmiştir. Anadolu’da bulunan en büyük şairi ise Yunus Emre olarak ifade edilebilir. Deme, yalın bir dil kullanılarak yazılmaktadır. En az üç dörtlükten oluşmakta olan bir nazım biçimi olarak ifade edilebilir.

Şathiye anlamı nedir kısaca?

Şathiye, Dini ve tasavvufi halk şiirinde mizahi manzumelerdir. Şathiyeler, mutasavvıf şairlerce söylenmiş ya da yazılmış, tasavvufi inançları dile getiren, anlaşılması yorumlanmasına bağlı şiirlerdir.

Nefes nedir ve özellikleri?

Nefes: Kelime anlamı soluk, yani havanın alınıp verilişi, teneffüs edilişi demektir. … Hecenin 7, 8, 11’li ölçüsüyle yazılanlar olduğu gibi aruz vezni ile de yazılan nefesler vardır. Nefesin kafiye düzeni koşmanınki gibidir. Nazım birimi genellikle dörtlük şeklindedir.

Şathiye üstadı kimdir?

Şathiye çok derin tasavvufi konular işleyen felsefi şiirlerdir. Kaygusuz Abdal ve Yunus Emre şathiye yazmıştır.

Şathiye nedir özellikleri maddeler halinde?

Tasavvuf anlayışı çerçevesinde Tanrıyla senli benli bir biçimde sohbet edercesine söylenen nazım türüdür. Şathiyatlara (şatiyelere) iğneleyici ve gülmeceli bir üslup hâkimdir. Kaygusuz Abdal bu nazım şeklinin güzel örneklerini vermiştir.

Müstezat nasıl bulunur?

1. Bu nazım şeklinde uzun, kısa, çok kısa dizeler bazen düzenli, bazen de düzensiz olarak tekrarlanırlar. 2. Kısa mısraların ölçüsü, şiirin ölçüsünün bir parçasıdır. 3. Kafiye düzeni belirli bir kurala bağlı değildir.