Tersine lojistik nedir örnek?

Tersine lojistik nelerdir?

Tersine Lojistik; hammadde, yarı mamul, nihai ürün ve buna ilişkin bilgilerin tüketim noktasından kaynak noktasına doğru, değer kazanımı veya uygun şekilde yok edilmesini sağlamak amacıyla etkin akışını planlama, uygulama ve kontrol etme faaliyetleridir.

Ters lojistik islevi nedir?

Tersine lojistik, mamul, hammadde ve malzemelerin yeniden kullanım değeri ya da çevreye en az zararla imhası için tüketim merkezinden üretim kaynağına doğru akışının sağlanmasıdır.

Tersine lojistik hangi sektörde?

Ayrıca satamadığı ürün stoklarına sahip birçok firma bunları alt malzemelerine ayrıştırılabilir hale getirirse, pazarda başarılı olma olasılığı da artar. Tersine Lojistik‘in kullanıldığı temel sektörler; otomotiv, çelik, elektronik, bilgisayar, kimya, ilaç, lastik ve tıbbi araçlardır.

Tersine lojistik nasıl yapılır?

Tersine lojistik, ekonomik, ekolojik, yasal sebeplerle veya sosyal sorumluluk olarak uygulanabilir. Tedarik zincirinde son kullanıcıdan üreticiye dönen kullanılmış ürünleri tekrar dağıtmak için izlenecek birkaç alternatif yol vardır: Outlet ile satış: Daha çok marka duyarlı işletmeler tarafından uygulanır.

Tersine lojistik maliyet nedir?

Tersine Lojistik ise üreticinin yeniden üretim, imha etme, geri kazanımı gibi faaliyetlerde bulunabilmesi için tüketim ve/veya nihai noktasından gönderilen ürün ve/veya parçaların kabul edilme sürecidir. …

Çevik lojistik Nedir?

ÇEVİK ÜRETİM Kısa üretim süreçleri oluşturarak etkin rekabet etmeyi sağlayan, olası durumlara göre üretim planını değiştirerek uyum sağlayabilen esnek bir üretim, yönetim, planlama ve kontrol sistemidir.

Tersine lojistik ile yeşil lojistik arasındaki ilişkiler nelerdir?

Tersine lojistik, ürünlerin geri kazanımı için bulundukları konumlardan nakliyesi için yapılan süreçleri ifade etmektedir. Yeşil lojistik ise lojistiğin çevresel, ekolojik etkilerini anlamak ve bu etkileri en aza indirmektir.

Lojistiğin temel fonksiyonları nelerdir?

Lojistik yönetiminin ana fonksiyonları, satınalma, taşıma, depolama, envanter girişi, doğru bilgi akışının sağlanması ve bu aktivitelerin organize edilmesi ve planlanmasıdır.

Tersine lojistik hangi sektörde daha fazla gerçekleşmektedir?

Tersine lojistik, otomotiv endüstrisi dışında, çelik, elektronik, bilgisayar, kimya, ilaç, online satış, katalog satış, iş makineleri ve tıbbi araçları da içeren birçok endüstride ve pazarda geçerlidir.

Tersine lojistik neden yeşil lojistik?

Tersine lojistik, ürünlerin geri kazanımı için bulundukları konumlardan nakliyesi için yapılan süreçleri ifade etmektedir. Yeşil lojistik ise lojistiğin çevresel, ekolojik etkilerini anlamak ve bu etkileri en aza indirmektir.

Tersine lojistiğin özellikleri nelerdir?

Bu noktada akıllara gelen tersine lojistik türleri ise ürünlerin geri dönüştürülmesi, geri kazandırılması, materyallerin yeniden kullanılması, atıkların kurallara uygun olarak imha edilmesi, tamir ve bakım faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi olarak sıralanabilir.

Tersine lojistik zinciri içerisinde yapılması gereken temel adımlar nelerdir?

Bu zincir içerisinde yapılması gereken temel adımlar; Kabul – Geri Alım – Gözden Geçirme – Yenileme – Nakil olarak sınıflandırılır. Tersine Lojistik faaliyetlerinin uygulanmasında Ekonomik, Ekolojik ve Yasal Düzenlemeler olarak üç ana sebep vardır.

Lojistik maliyeti nedir?

Lojistik maliyetler, lojistik süreç içinde yer alan; taşıma, depolama, stok yönetimi, elleçleme (yükleme-boşaltma), sipariş işleme, ambalajlama, satın alma ve bilgi yönetimi faaliyetleri için katlanılan maliyetler toplamı olarak ifade edilmektedir.

Tersine lojistik maliyetleri arttıran faktörler nelerdir?

Maliyet kalemlerine baktığımızda Tersine lojistikte nakliye ücreti, eskime, toplama ve kalite tanımlama gibi faktörler yüksek maliyet iken stok bulundurma, kayıp gibi faktörlerin maliyeti daha düşüktür. Yenileme ve yeniden paketleme ileri lojistik için yoktur lakin tersine lojistik için çok önemlidir.

Çevik Lojistik Stratejisi nedir?

Pazar taleplerine karşı çabuk cevap verme ve esnek olma şeklinde ifade edilebilen çevik tedarik zinciri yaklaşımı işletmelerin rekabet avantajı elde etmek için uyguladıkları stratejilerden biridir.