Resmi evrakta sahtecilik para cezasına çevrilir mi?

Resmi belgede sahtecilik cezası kaç yıl?

Buna göre resmi belgede sahtecilik cezası; Bir resmi belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte resmi belgeyi kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Resmi evrakta sahtecilik ceza indirimi olur mu?

TCK 211’deki düzenleme şu şekildedir: “Bir hukuki ilişkiye dayanan alacağın ispatı veya gerçek bir durumun belgelenmesi amacıyla resmi belgede sahtecilik suçunun işlenmesi halinde, verilecek ceza, 1/2 oranında indirilir.” Daha az cezayı gerektiren bu haller, hem resmi evrakta hem de özel evrakta sahtecilik suçları için …

Evrakta sahtecilik cezası paraya çevrilir mi?

Özel Belgede (Evrakta) Sahtecilik Suçu Paraya Çevrilir Mi? Adli para cezası, 1 yıl veya altında olan hapis cezasından çevrilmektedir. Özel belgede sahtecilik suçunun alt sınırı 1 yıldan itibaren başlamaktadır, bu nedenle hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesi mümkündür.

Resmi belgede sahtecilik suçu cezası ertelenir mi?

Resmi belgede sahtecilik suçunda hapis cezasının ertelenmesi ise mümkündür. Yine ertelemeye benzeyen hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı da bu suçta uygulama alanı bulur. Suçun gerçekleşmiş olduğu durumlarda dahi ceza avukatı tarafından mahkemede yapılacak savunmanın cezanın tayininde önemli yeri vardır.

Hangi belgeler resmi belgedir?

Ehliyet, Çek – Senet düzenleme (ve tüm kambiyo senetleri), Araç Plakası, Kimlik (Nüfus cüzdanı) gibi resmi kimlikler, eğitim kurumları tarafından verilen diplomalar, noterlik tarafından düzenlenen vekaletname ve kısaca resmi makamlar tarafından düzenlenmesi gereken tüm resmi belgeledir.

Gerçeğe aykırı belge düzenlemek nedir?

Gerçeğe Aykırı Belge Düzenlemek Madde gerekçesinde de belirtildiği üzere; kamu görevlisinin gerçeğe aykırı olarak bir olayı kendi huzurunda gerçekleşmiş gibi, bir beyanı kendi huzurunda yapılmış gibi göstererek belge düzenlemesi halinde, bu fıkra hükmünde tanımlanan suç oluşur.

Resmi belgede sahtecilik uzlaşmaya tabi mi?

Kamu görevlisinin resmi evrakta sahtecilik suçu (TCK m.204/2) işlemesi halinde dava zamanaşımı süresi 15 yıldır. Resmi belgede sahtecilik suçu, uzlaşma prosedürü uygulanmasını gerektiren suçlardan değildir.

Başkasının yerine imza atmanın cezası nedir?

Resmi belgede sahtecilik suçu, resmi bir belgenin sahte olarak düzenlenmesi, başkalarını aldatacak şekilde değiştirilmesi veya kullanılması şeklindeki suçun basit haliyle işlenirse sanığa verilecek ceza 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıdır (TCK md. 204/1)

Nitelikli Dolandırıcılık suçu kaç yıl?

TCK md.157’de düzenlenen basit dolandırıcılık suçunun cezası, 2 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası 10.000 güne kadar adli para cezasıdır. TCK md. 158/a,b,c,d,g,h,i fıkralarında düzenlenen nitelikli dolandırıcılık suçunun cezası, 6 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası ve 10.000 güne kadar hapis cezasıdır.

Farklı imza atmak suç mu?

Yapılan değişiklikle özel belgeden hasıl olacak hukuki sonucun farklılaştırılması gerekir. Özel evrakta yer alan yazının değiştirilmesi veya yeni yazı eklenmesi, imza ve tarihin silinmesi veya değiştirilmesi, özel belgenin değiştirilmesi ve kullanılması suçunu meydana getirir.

Fatura resmi evrak mıdır?

Resmi belge özelliği taşımayan ve resmi belge hükmünde sayılmayan belgelerdir. Belge niteliklerini taşıması her halde gereklidir. Örneğin kira sözleşmeleri, faturalar özel belge niteliğindedir. Resmi belge hükmündeki belgelerde zorunlu şekil şartlarının bulunmaması durumunda bu belgeler özel belge sayılmaktadır.

Resmi belge nedir Yargıtay?

Yargıtay bir kararında belgeyi; içeriği olan, hak doğurucu, kaldırıcı ve kanıt aracı olan bir yazı olarak tanımlamıştır. Bu tanımlamadan ceza hukuku anlamında belgenin ancak yazılı olabileceği sonucu çıkmaktadır.

Gerçeğe aykırı belge nedir?

Resmi belgeyi sahte olarak düzenleme, bir belgenin resmi belge gibi gerçekmiş gibi üretilmesi suretiyle işlenir. Belge, kısmen veya tamamen gerçeğe aykırı üretilmişse suç oluşur. Belgenin form, şekil, amblem, başlık, ünvan ve diğer yazı özellikleri yönünden taklit edilmesi de “düzenleme” suçu için yeterlidir.

Hangi suçlarda uzlaşma olmaz?

Hangi suçlar uzlaştırmaya tabidir Devlet ve kamu kurum ve kuruluşlarına karşı işlenen suçlar uzlaşma kapsamına dahil değildir. Ayrıca, ön ödemeye tabi suçlar, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar ile etkin pişmanlık hükümlerine yer veren suçlar uzlaşma kapsamı dışında tutulmuştur.

Neler özel belgedir?

Çek, bono, poliçe, tahvil, vasiyetname gibi belgeler özel belge niteliğinde olmasına rağmen kanunda yer alan özel hüküm sebebi ile resmi belge olarak kabul edilmektedir. Fakat bu evrakların unsurları eksik olduğu için kambiyo vasıflarını yitirmesi durumunda bu evraklar özel evrakta suçunun söz konusunu oluşturur.