Zeynel Bey Türbesi nereye taşındı?

Zeynel Bey Külliyesi nerede?

Zeynel Bey Külliyesi, Hasankeyf’te 2004-2005 yıllarında yapılan kazılarda ortaya çıkarılmış. Külliye 3 medrese, 1 imaret, 1 türbe, 1 han ve Dicle kenarına yapılmış bir hamamdan oluşuyor.

Zeynel Bey Türbesi hangi ilçede?

Batman’ın Hasankeyf ilçesinde yer alan Akkoyunlular dönemine ait Zeynel Bey Türbesi‘nin 15. yüzyılın son çeyreğinde inşa edildiği tahmin ediliyor. Türbe, Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan tarafından şehit düşen oğlu Zeynel Bey için yaptırılmıştır. Dışı silindirik yapıda olan türbenin iç cephesi sekizgen planlıdır.

Zeynel Bey Türbesi kim yaptı?

Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan’ın 1473’te Otlukbeli Savaşı’nda ölen oğlu Zeynel Bey için yaptırılmıştır. Hangi tarihte yapıldığı bilinmemekle beraber Zeynel Bey‘in öldüğü yıllarda yapıldığı tahmin edilmektedir. Türbenin mimarı İran asıllı Abdurrahman oğlu Pîr Hüseyin’dir.

Hasankeyf Zeynel Abidin Türbesi kimdir?

Zeynel Bey Türbesi, Batman’ın Hasankeyf ilçesinde bulunan tarihi türbe. Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan’ın 1473’te Otlukbeli Savaşı’nda ölen oğlu Zeynel Bey için yaptırılmıştır. … Kitâbesinde türbenin Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan’ın oğlu Zeynel Bey için yaptırıldığı yazılıdır.

Hasankeyf nerede?

Hasankeyf, Batman ilinin ilçesidir. İki yakasını Dicle’nin ayırdığı, tarihi bir ilçedir. İlçenin tarihi, 12.000 yıl öncesine kadar gitmektedir. 1981’de doğal koruma alanı ilan edilmiştir.

Hasankeyf hangi ilde?

Hasankeyf, Batman ilinin ilçesidir. İki yakasını Dicle’nin ayırdığı, tarihi bir ilçedir. İlçenin tarihi, 12.000 yıl öncesine kadar gitmektedir. 1981’de doğal koruma alanı ilan edilmiştir.

Hasankeyf hangi şehrimizde?

Hasankeyf, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan Batman ilinin yaklaşık 7 bin nüfuslu bir ilçesidir.

Hasankeyf ilçesi nerede?

Hasankeyf ile Batman arası yaklaşık 36,9 km olup tahmini 33 dakika sürmektedir. Hasankeyf, Dicle üzerinde yapılması planlanan Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali baraj gölü nedeniyle sular altında kalma ve tüm kültürel hazinesini yitirme tehlikesi ile karşı karşıyadır.

Hasankeyf hangi devlete ait?

Artuklu beyliği’ nin 1102-1232 yılları arasında başkentliğini yapan Hasankeyf, en parlak dönemini bu tarihlerde yaşamıştır. Artuklular döneminde imar edilerek kale kasabası özelliğinden kurtulup şehir haline geldi.

Hasankeyf hikayesi nedir?

Artuklu beyliği’ nin 1102-1232 yılları arasında başkentliğini yapan Hasankeyf, en parlak dönemini bu tarihlerde yaşamıştır. Artuklular döneminde imar edilerek kale kasabası özelliğinden kurtulup şehir haline geldi. 1232 yılında Eyyubiler tarafından ele geçirilen yerleşim, 1260 Moğollarca ele geçirildi ve tahrip edildi.

Hasankeyf neresi?

Batman’ın bir ilçesi olan Hasankeyf 12 bin yıllık tarihiyle biliniyor. Denizden yüksekliği 520 metre olan Hasankeyf antik kenti güneyinde Midyat sıradağlarını ve kuzeyinde Raman sıradağlarını bulunduran bir vadi içerisinde konumlanıyor.

Hasankeyf hangi beyliğe aittir?

Hasankeyf en önemli dönemini Sultan Alparslan’ın beylerinden olan Artuk Bey’ in kurduğu Artuklular’ın başkenti olduğu zamanda yaşamıştır. Hasankeyf, Dicle Nehri’nin yakınında kurulması sebebiyle gerek tarımsal gerekse de ticari anlamda tarih boyunca bölgenin önemli hinterlandlarından birisi olmuştur.

Hasankeyf in adı nereden geliyor?

Kayalara oyulmuş konutları nedeniyle, Süryânice Kifo (kaya) kelimesinden türetilmiş Kifos ve Cepha / Ciphas isimleriyle bahsedilen şehir “Mağaralar Şehri” ya da “Kayalar Kenti” anlamına Arapça ve “Hısnı Keyfa” denilmiştir.

Hasankeyf neden yapıldı?

İlçenin tarihi, 12.000 yıl öncesine kadar gitmektedir. 1981’de doğal koruma alanı ilan edilmiştir. Kuzeyden güneye kıvrılıp giden Dicle Nehri üzerinde yer alması ve o günlerde ticaretin önemli bir kısmının nehir yoluyla yapılması nedeniyle Hasankeyf, ticari ve ekonomik olarak da gelişti.

Hasankeyf hangi uygarlığa aittir?

M.S. 1101 yılında Artuklular’a başkentlik yapan Hasankeyf, ticari açıdan da Ortaçağ’ın en önemli şehirlerinden biri oldu.