Yargıtay üyeleri nasıl seçiliyor?

Yargıtay ve Danıştay üyelerini kim seçer?

(Yargıtay üyeleri, birinci sınıfa ayrılmış adlî yargı hâkim ve Cumhuriyet savcıları ile bu meslekten sayılanlar arasından Hâkimler ve Savcılar Kurulunca üye tamsayısının salt çoğunluğu ile ve gizli oyla seçilir.

Yargıtay üyeleri kaç kişiden oluşur?

2011 yılında Yargıtay‘ın daire sayısı 32’den 38’e, üye sayısıysa 250’den 387’ye çıkarılmıştır. 2014 yılında daire ve üye sayıları tekrar arttırılarak daire sayısı 46 üye sayısıysa 516 yapılmıştır. 2016 yılı itibarıyla Yargıtay‘ın daire sayısı 44, üye sayısıysa 310’dur.

Yargıtay üyeleri kimlerden oluşur?

Madde 11 – Yüksek Disiplin Kurulu; Yargıtay Birinci Başkanı, birinci başkanvekillerinden kıdemli olanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile altı hukuk ve üç ceza dairesi başkanları ve başkanlarının katılmadığı dairelerin beş üyesinden oluşur.

Yargıtay üyeleri nasıl belirlenir?

Yargıtay‘a üye seçimi ise kanunlarda öngörüldüğü şekilde yapılır. Yargıtay üyeliğine aday olabilecek hakimlerin birinci sınıfa ayrılmış hakimler olması gerekmektedir. Hakim ve Savcılar Kurulunca üye tamsayısının salt çoğunluğu ve de gizli oyla seçilebilirler. Yargıtay Başkanlığı seçimi de gizli oyla olmaktadır.

Yargıtay başkanı kaç üye arasından seçilir?

Kurulun, üç üyesi birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş adlî yargı hâkim ve savcıları arasından, bir üyesi birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş idarî yargı hâkim ve savcıları arasından Cumhurbaşkanınca; üç üyesi Yargıtay üyeleri, bir …

Şu anki anayasa mahkemesi üyelerini kim atadı?

Anayasa Mahkemesi 15 üyeden oluşur. Türkiye Büyük Millet Meclisi, gizli oylamayla; iki üyeyi Sayıştayın kendi üyeleri arasından, her boş yer için gösterecekleri üçer aday içinden, bir üyeyi ise baro başkanlarının serbest avukatlar arasından gösterecekleri üç aday içinden seçer.

Cumhurbaşkanı hangi kurumlara üye seçer?

Cumhurbaşkanı; üç üyeyi Yargıtay, iki üyeyi Danıştay genel kurullarınca kendi başkan ve üyeleri arasından her boş yer için gösterecekleri üçer aday içinden; en az ikisi hukukçu olmak üzere üç üyeyi Yükseköğretim Kurulunun kendi üyesi olmayan yükseköğretim kurumlarının hukuk, iktisat ve siyasal bilimler dallarında görev …

Yargıtay Genel Sekreterini kim seçer?

Genel Sekreter, Yargıtay üyeleri arasından Birinci Başkan tarafından seçilir.

Danıştay üyeleri kim tarafından seçilir?

Madde 9 – 1. Danıştayda boşalan üyeliklerin dörtte üçü idari yargı hakim ve savcılığından, dörtte biri ise diğer görevliler arasından seçilir. 2. İdari yargı hakim ve savcıları, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca; diğer görevlerde bulunanlar ise, Cumhurbaşkanınca Danıştay üyeliğine seçilirler.

Yargıtay üyelerini kim seçer?

Yargıtay üyelerini kim seçer sorusunun yanıtı ise şu şekilde verilmektedir: Yargıtay, adli yargı kolunun yüksek mahkemesi olup başsavcı ve vekili cumhurbaşkanı tarafından seçilir. Yargıtay‘ın diğer üyelerini ise HSK (Hakimler ve Savcılar Kurulu) tarafından seçilir.

Yargıtayda kaç daire ve üye var?

Yargıtay’da yirmi hukuk, yirmi iki ceza dairesi ve her dairede bir daire başkanı ile yeteri kadar üye bulunur. Daireler bir başkan ve dört üyenin katılmasıyla toplanır; işi müzakere eder ve çoğunluk ile karar verirler.

Yargıtay Ceza Daireleri kaç üyeden oluşur?

Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu, 1 hukuk ve 3 ceza dairesinin kapatılmasına karar verdi. Buna göre, Yargıtay‘ın 12 hukuk ve 12 ceza dairesi olmak üzere 24 daireden oluşturulması için yapılan çalışmalar tamamlandı.

Yargıtay başkanı kim tarafından seçilir?

Yargıtay Büyük Genel Kurulu; Birinci Başkanı, birinci başkanvekilleri ile daire başkanlarını kendi üyeleri arasından, üye tamsayısının salt çoğunluğu ile ve gizli oyla seçer. İlk üç oylamada sonuç alınamazsa, seçim, üçüncü oylamada en çok oy alan iki aday arasında yapılır.

Yargıtayda kimler çalışır?

Türkiye Cumhuriyeti Yargıtay Başkanlığı Yönetim Birimleri aşağıdaki gibidir:

  • Yargıtay Birinci Başkan.
  • Cumhuriyet Başsavcısı
  • Birinci Başkan Vekilleri.
  • Cumhuriyet Başsavcı Vekili.
  • Daire Başkanları
  • Genel Sekreter.
  • Genel Sekreter Yardımcıları

Yargıtay üyeleri kimler arasından seçilir?

Bu sorunun yanıtı çok büyük öneme sahiptir. Yargıtay üyelerini kim seçer sorusunun yanıtı ise şu şekilde verilmektedir: Yargıtay, adli yargı kolunun yüksek mahkemesi olup başsavcı ve vekili cumhurbaşkanı tarafından seçilir. Yargıtay‘ın diğer üyelerini ise HSK (Hakimler ve Savcılar Kurulu) tarafından seçilir.