Türkiye Türkçesine yakın lehçeler nelerdir?

Türk dilinin yakın lehçeleri nelerdir?

Adriyatik Denizi’nden Çin Denizi’ne kadar uzanan çok geniş bir coğrafyada yaşayan Türkçe de birçok lehçelere ayrılmıştır: Batı Türkçesinin Anadolu, Azerî, Türkmen lehçeleri gibi ve Özbek lehçesi, Kazak lehçesi, Kırgız lehçesiLehçenin ayrı bir dile dönüşmesi olayına Türk dilinde de rastlanmaktadır.

Türkiye Türkçesine en yakın lehçe hangisi?

Bir Türkiye Türk’ünün, Türk dünyasında en kolaylıkla anlaşabileceği lehçe Azerbaycan Türkçesidir.

Azerbaycan lehçesi mi şivesi mi?

Bazı dil bilimciler “Türkçenin yalnızca iki büyük lehçesi olduğunu” kabul etmişler; bazıları ise Azerbaycan Türkçesi, Kazak Türkçesi, Başkurt Türkçesi… gibi birbirinden ayrı “yazı dilleri” olarak varlığını devam ettiren Türk Dilleri’ni birer “lehçe” olarak kabul etmişlerdir.

Azerbaycan Türkçesi Ağız mı şive mi?

Bu örnekler, Türkiye Türkçesi, Azerbaycan Türkçesi, Kırım Türkçesi, Kırgız Türkçesi, Kazak Türkçesi, Uygur Türkçesi, Gagavuz Türkçesi, Irak Türkçesi, Özbek Türkçesi, Türkmen Türkçesi, Tatar Türkçesi‘nin lehçe (diyalekt) değil; “şive” olduğunun kanıtıdır; çünkü bu Türkçelerde kullanılan sözcükler aynı ya da ses, şekil …

Yakın lehçe nedir?

Buradan hareketle diyebiliriz ki, lehçe de şive de dilin kollarını göstermektedir. Fakat lehçe dilden oldukça uzaklaşan kolları; şive ise dilden çok fazla uzaklaşmamış olan kolları ifade etmektedir. Bu nedenledir ki şive kavramı yerine “yakın lehçe” de kullanılmaktadır.

Türk dilinin yaşayan 3 lehçesi nedir?

Bunlardan biri, Sibirya’da Lena Nehri’nin iki yanında yaşayan Yakut Türklerinin konuştuğu Yakutça diğeri ise, Orta Volga bölgesinde Kama Irmağı’nın Volga’ya kavuştuğu yerde yaşayan Çuvaş Türklerinin dili olan Çuvaşçadır. Bir dilin lehçeleri arasındaki bağı ya da farklılıkları en iyi lehçeler sözlüğü ortaya koyar.

Türkçe’nin iki lehçesi nelerdir?

Cevap: Çuvaşça, Yakutça.

Azerbaycan şivesi nedir?

Azerbaycan arazisinde dört ağız vardır: Doğu ağzı — Kuba, Şamahı, Bakü, Muğan ve Lenkeran ağızları Batı ağzı — Kazah, Karabağ, Gence ağızları Kuzey ağzı — Şeki (Nuha) ve Zakatala-Kah ağızları

Azerbaycan Türkçesini ne kadar anlıyoruz?

Bahsi geçen grubun temsilcilerinden olan Azerbaycan Türkçesi, günümüzde başta Azerbaycan Cumhuriyeti ve Güney Azerbaycan olarak anılan İran sınırları içindeki topraklarda olmak üzere 40 milyondan fazla insan tarafından konuşulmaktadır. Azerbaycan Türkçesi, tarih boyunca güçlü bir edebî geleneğe de sahip olmuştur.

Türkçenin şivesi nedir?

Türkiye Türkçesi ile Azerî Türkçesinin teşkil ettiği Oğuzca, Kırgızca, Kazakça ve Türkmence Türkçenin şivelerini oluştururlar. Ağız •Bir dilin şivesi içinde kalan, en yeni zamanda ayrılmış kollarıdır.

Karadeniz şive mi lehçe mi?

ağız ise bölgeden bölgeye değişen ufak söyleyiş farklılıklarıdır. çuvaşça ve yakutça lehçe; kırgızca, azerice, özbekçe vb. şive; karadeniz ağzı, ege ağzı vb. ise ağızdır.

Lehçe nedir kısaca açıklaması?

Bir dilin tarihi, siyasi, bölgesel nedenlerden dolayı yapı, ses ve söz dizimi özellikleri ile diğerlerinden ayrılan koluna lehçe ismi verilir. Aynı zamanda bir dilin, tarihi gelişim sürecinde, bazı dönemlerden önce o dilden ayrılmış olan ve farklı bir şekilde gelişmiş kollarına denir.

3 uzak lehçesi nedir?

Türk dilinin uzak lehçeleri, Çuvaş, Saha/Yakut ve Halaç Türkçeleridir. Çuvaş ve Saha/Yakut Türkçeleri yazı dili iken Halaç Türkçesi yazı dili değildir.

Türkçe kaç lehçesi var?

Bu yazı dilleri Türkçe, Azerice, Türkmence, Özbekçe, Kazakça, Kırgızca, Tatarca, Başkurtça, Uygurça, Gagavuzca, Karakalpakça, Kumukça, Karaçay-Balkarca, Nogayca, Hakasça, Altayca, Tuvaca, Çuvaşça ve Yakutçadır.

Türkçe hangi lehçe grubunda?

TÜRKİYE TÜRKÇESİ HANGİ LEHÇE GRUBUNA AİTTİR? ANADOLU TÜRKÇESİ (TÜRKİYE TÜRKÇESİ): Anadolu Türkçesi, Türk dilleri içinde Oğuz dilleri grubunda yer alır.