Oğuz Türkçesinin çağdaş lehçeleri nelerdir?

Türk dilinin çağdaş lehçeleri kaç gruptur?

Türk dilinin yakın lehçeleri kendi içinde dört alt gruba ayrılır ve Güneybatı/ Oğuz grubu, Güneydoğu/Karluk grubu, Kuzeybatı/ Kıpçak grubu ve Kuzeydoğu grubundan oluşur. Bu eserde, Çuvaşça, Yakutça ve Halaçça dışında kalan ve Türkçe grubu içinde yer alan Türk dilinin çağdaş yazı dilleri ele alınmıştır.

Türk dilinin çağdaş lehçeleri nelerdir?

Çağdaş Türk lehçeleri; Kırgız Türkçesi, Kazak Türkçesi, Özbek Türkçesi, Uygur Türkçesi, Tatar, Başkurt, Azerice ve Türkmen Türkçesi olarak bilinmektedir.

Oğuz Türkçesi hangi dönemlerden geçmiştir?

Selçukluların devamı niteliğindeki Anadolu Beylikleri döneminde ise, Oğuz Türkçesi artık çok yönlü yüzlerce telif ve tercüme eserlerle olgunluğa erişmiş bir yazı dili durumuna gelmiştir. Eski Anadolu Türkçesi veya Eski Türkiye Türkçesi diye adlandırdığımız bu dönem XIII-XV. yüzyıllar arasını kaplar.

Oğuz Türkçesinin diğer adı nedir?

Ana Oğuzca ya da Ana Oğuz Türkçesi Türk dilinin Milat sonrası dönemlerinden günümüze gelen en büyük kollarından biridir. Göktürkçe döneminde, Ötüken’de kullanılan yazı dilinin yanında, onunla beraber henüz yazı dili formu kazanmayan bir hâlde olduğu kabul edilir.

Uygur grubuna mensup olan Çağdaş Türk Lehçeleri nelerdir?

Kuzey-Batı (Türkistan/Uygur) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Anabilim Dalında Tatar, Başkurt, Kazak, Kırgız ve ayrıca Karaçay-Balkar, Kumuk, Nogay, Karayim Türklerinin dilleri, edebiyatları, tarihleri ve kültürleri öğretilmektedir.

Şiveler nelerdir?

Şivenin Tanımı Şive bir diğer tanımla da aksan olarak da adlandırılabilir. Kısacası şive, bir dilin bölgesel söyleniş tarzına denir. Bilinen bir zaman diliminde ana dilden farklı kollara ayrılmış olan fazlaca şekil ve ses farkı olmayan kollara şive ismi verilir. Kazakça, Azerice, Özbekçe vb.

Çağdaş Lehçe ne demek?

türk dilinin, belli bir bölgede konuşulan ve diğer bölge lehçelerinden dil özellikleri bakımından (kelime hazinesi, ses özellikleri vd.) farklılık gösteren kolları.

Lehçe örnekleri nelerdir?

Lehçe kavramı, Türkologlar ve dil bilimciler tarafından iki farklı şekilde ele alınmaktadır. Bunlardan birincisi, halk terminolojisinde de yer edinmiş olan “bir dilin kolları” anlamıdır. Mesela Azerbaycan Türkçesi veya Gagauz Türkçesi bunlara örnektir. Dilin çeşitli zamanlarda oluşan kollarını ifade eder.

Oğuz Türkçesi hangi dönemde yazı dili oldu?

1071 Malazgirt Savaşı herkesçe bilinen önemli bir tarih ve dönüm noktasıdır. Aslında Türklerin Anadolu’ya bu tarihten daha önce ayak bastıklarını söyleyenler de vardır. Ancak 1071 ve Malazgirt, her şeyi netleştiren bir tarih olmuştur. Oğuzcanın yazı dili olarak ortaya çıkışı 13. yüzyılda Anadolu’da gerçekleşmiştir.

Eski Oğuz Türkçesi yerini hangi döneme bırakmıştır?

Beylikler Dönemi Türkçesi 13. yüzyılın sonu ile 15. yüzyılın başlarına kadar uzanan bu dönemde Türk dili, Selçuklu döneminin devamı olarak artık Eski Türkçenin izlerinden arınmış müstakil bir yazı dili olma konumuna geçmiştir. Bu geçişte özellikle Anadolu beyliklerinin önemi ve etkisi çok büyüktür.

Oğuz Türkleri hangi Türkçe?

Selçukluların devamı niteliğindeki Anadolu Beylikleri döneminde ise, Oğuz Türkçesi artık çok yönlü yüzlerce telif ve tercüme eserlerle olgunluğa erişmiş bir yazı dili durumuna gelmiştir. Eski Anadolu Türkçesi veya Eski Türkiye Türkçesi diye adlandırdığımız bu dönem XIII-XV. yüzyıllar arasını kaplar.

Türkçe hangi iki dilden ayrılmıştır?

Türkçe, yayıldığı bölgelere göre Kuzey-Doğu Türkçesi ve Batı Türkçesi olmak üzere iki kola ayrılmıştır. Kuzey-Doğu Türkçesi, Eski Türkçenin bir devamı olarak 13. ve 14. yüzyıllarda Orta Asya ile Hazar Denizi’nin kuzeyindeki Türkler arasında kullanılmıştır.

Yeni Uygur Türkçesi hangi grupta?

Uygurca veya Yeni Uygurca (ئۇيغۇرچه, Uyğurçe veya ئۇيغۇر تىلى, Uyğur tili), Uygurlar tarafından konuşulan, Türk dillerinin Uygur grubunda yer alan bir dil.

Yeni Uygur Türkçesi hangi Türk Lehçeleri ailesine mensuptur?

Uygur Türkçesi, edebi dil olarak Çağatay Türkçesinin devamıdır.

Türkiyede kaç tane lehçe var?

Bu yazı dilleri Türkçe, Azerice, Türkmence, Özbekçe, Kazakça, Kırgızca, Tatarca, Başkurtça, Uygurça, Gagavuzca, Karakalpakça, Kumukça, Karaçay-Balkarca, Nogayca, Hakasça, Altayca, Tuvaca, Çuvaşça ve Yakutçadır.