Çağdaş Türk Lehçeleri nelerdir?

Türk dilinin çağdaş lehçeleri kaç gruptur?

Türk dilinin yakın lehçeleri kendi içinde dört alt gruba ayrılır ve Güneybatı/ Oğuz grubu, Güneydoğu/Karluk grubu, Kuzeybatı/ Kıpçak grubu ve Kuzeydoğu grubundan oluşur. Bu eserde, Çuvaşça, Yakutça ve Halaçça dışında kalan ve Türkçe grubu içinde yer alan Türk dilinin çağdaş yazı dilleri ele alınmıştır.

Oğuz grubuna mensup Çağdaş Türk Lehçeleri nelerdir?

Bugün Güney-Batı (Oğuz) grubu diyalekt alanı içerisinde yer alan lehçeler ise Türkiye Türkçesi, Azerbaycan Türkçesi, Türkmen Türkçesi, Horasan Türkçesi, Halaç Türkçesi ve Gagauz Türkçesi olarak sıralanmaktadırlar.

Uygur grubuna mensup olan Çağdaş Türk Lehçeleri nelerdir?

Kuzey-Batı (Türkistan/Uygur) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Anabilim Dalında Tatar, Başkurt, Kazak, Kırgız ve ayrıca Karaçay-Balkar, Kumuk, Nogay, Karayim Türklerinin dilleri, edebiyatları, tarihleri ve kültürleri öğretilmektedir.

Çağdaş Kıpçak Türk Lehçeleri nelerdir?

Kıpçak Türk Lehçeleri

  • Tatarca.
  • Başkurtça.
  • Kırgızca.
  • Kazakça.
  • Karakalpakça.
  • Nogayca.
  • Karaçay-Balkarca.
  • Kumukça.

Türkiye Türkçesi Türk dilinin çağdaş lehçeleri içinde hangi grupta yer alır?

Türk dilinin yakın lehçeleri kendi içinde dört alt gruba ayrılır ve Güneybatı/ Oğuz grubu, Güneydoğu/Karluk grubu, Kuzeybatı/ Kıpçak grubu ve Kuzeydoğu grubundan oluşur. Bu eserde, Çuvaşça, Yakutça ve Halaçça dışında kalan ve Türkçe grubu içinde yer alan Türk dilinin çağdaş yazı dilleri ele alınmıştır.

Şiveler nelerdir?

Şivenin Tanımı Şive bir diğer tanımla da aksan olarak da adlandırılabilir. Kısacası şive, bir dilin bölgesel söyleniş tarzına denir. Bilinen bir zaman diliminde ana dilden farklı kollara ayrılmış olan fazlaca şekil ve ses farkı olmayan kollara şive ismi verilir. Kazakça, Azerice, Özbekçe vb.

Oğuz grubu Batı lehçeleri nelerdir?

Sınıflandırma

  • Anadolu Türkçesi. Kendi içinde Dinler, Edirne, Eskişehir, Gaziantep, Urfa ve Yuruk olarak ayrılmıştır.
  • Kıbrıs Türkçesi.
  • Karamanlıca.
  • Osmanlı Türkçesi.
  • Suriye Türkmen Türkçesi.

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatı Bölümü Nedir?

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümü hem geçmiş dönemlerdeki hem de günümüzdeki durumu açısından Türk dilini ve Türk edebiyatını bütün çağdaş Türk lehçeleri ile ele alır ve tanıtır. Türk dilinin yapısı, gelişmesi ve diğer dillerle olan bağlantısını inceler.

Yeni Uygur Türkçesi hangi grupta?

Uygurca veya Yeni Uygurca (ئۇيغۇرچه, Uyğurçe veya ئۇيغۇر تىلى, Uyğur tili), Uygurlar tarafından konuşulan, Türk dillerinin Uygur grubunda yer alan bir dil.

Yeni Uygur Türkçesi hangi Türk Lehçeleri ailesine mensuptur?

Uygur Türkçesi, edebi dil olarak Çağatay Türkçesinin devamıdır.

Türkiyede kaç tane lehçe var?

Bu yazı dilleri Türkçe, Azerice, Türkmence, Özbekçe, Kazakça, Kırgızca, Tatarca, Başkurtça, Uygurça, Gagavuzca, Karakalpakça, Kumukça, Karaçay-Balkarca, Nogayca, Hakasça, Altayca, Tuvaca, Çuvaşça ve Yakutçadır.

Nogayca hangi dil grubunda?

Türk dillerinin Kıpçak grubunda yer alan Nogayca günümüzde Rusya Federasyonu’na bağlı bölgeler (Stavropol, Astrahan, Dağıstan) başta olmak üzere Romanya, Kırım, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye ve pek çok farklı coğrafyada konuşulmaktadır.

Türkçe hangi dil grubunda yer alır?

Türkçe, dünya dilleri arasında yapı yönüyle sondan eklemeli diller grubunda; köken bakımından da Ural – Altay dil grubunun Altay dilleri ailesinde yer almaktadır.

Türkiye Türkçesi hangi Türk yazı dilleri ile aynı gruptadır?

Anadolu Türkçesi, Türk dilleri içinde Oğuz dilleri grubunda yer alır. Toplam nüfusları 60 milyona yaklaşan ve Anadolu, Trakya, Kuzey Kıbrıs’ta (Kıbrıs’taki Türk nüfusu yaklaşık 140 bindir) yaşayan Anadolu Türkleri tarafından konuşulan bu dil, Türk lehçeleri arasında en büyük grubu oluşturur.

Türkiye’de kaç tane şive vardır?

Sayıları 200 bin civarındadır.