Obruk hangi şehirlerde var?

Türkiyede obruklar nerelerde görülür?

Dr. Eren, obrukların Türkiye coğrafyasında en yaygın Konya’da görülmekle birlikte bunun yanı sıra Sivas, Batman, Çankırı, Eskişehir, Diyarbakır, Manisa ve Afyon gibi illerde de görüldüğünü belirterek sözlerini şöyle devam etti: Konya’da da en yaygın görüldüğü bölge Karapınar ilçesi.

Türkiyede kaç tane obruk var?

Burada 22 obruk belirlenmiştir. Mucur Obruğu, Cennet ve Cehennem obrukları bilinen diğer obruklarımızdır.

Konyada kaç tane obruk var?

Konya‘daki obruk sayısı 600’den 2 bine yükseldi.

Konya Karapınar’da kaç tane obruk var?

Konya‘nın Karapınar ilçesinde, yer altı sularının çekilip, toprağın çökmesiyle meydana gelen ve daha önce 350 olarak bilinen obruk sayısı 600’e ulaştı.

Obruklar en çok hangi bolgede?

Konya iline bağlı Karapınar ilçesi sınırlarında bulunan, Tuz Gölü havzası (950m) ile Konya ovasını(1000m) birbirinden ayıran Obruk Platosu, doğu-batı yönünde yaklaşık 75–80 km uzunluğa, kuzey-güney yönünde 35–65 km genişliğe sahiptir.

Dünyada obruklar nerelerde görülür?

Ülkemizde ve Dünyada Ne Kadar Obruk Var?

Obruk Adı Derinliği (m) Bulunduğu Ülke
Andros Black Hole 47 Bahamas
Crveno Jezero 530 Croatia, Split-Dalmatia
Dragon Hole 300 China
El Zacaton 339 Mexico

•BE 6 May 2563

Dünyanın en büyük Obruğu nerede?

Queensland’da bulunan MV Beagle isimli kamp alanında oluşan obruk, 50 metre genişliğinde ve 150 metre derinliğindedir. 352 metre genişliğinde ve 502 metre derinliğinde olan bir çukurdur. 1976 yılında keşfedilmiştir.

Konya’da en çok obruk nerede?

AFAD ile Konya Teknik Üniversitesi Obruk Uygulama Araştırma Merkezi olarak geçtiğimiz yıl yapmış olduğumuz ölçümlerde Karapınar ilçesinde 600 obruk tespit edilmişti.

Konyadaki obruk nerede?

Alanın Tanımı: Obruk Yaylası, Konya Kapalı Havzası’nın orta bölümünde yer alan ve güneydeki Konya Ovası ile Tuz Gölü Havzası’nı birbirinden ayıran karstik platodur. Aşırı geçirgen karstik yapısı nedeniyle yeraltından akan suların bu yapıyı erittiği yerlerde obruk adı verilen çöküntüler yer alır.

Obruklar neden yuvarlaktır?

çünkü daire(daha doğrusu küre), aynı hacimdeki aynı maddeler için yüzey alanı en düşük geometrik şekildir ve yüzey alanı düşük olması demek sürtünme kuvvetinin daha az etkilemesi demektir. en az enerjiyle en çok işi sağladığı (verimlilik) için daire şeklinde obruklar görürüz.

Konya’daki obruklar nerede?

Nasıl Gidilir: Obruklar, Karapınar ilçe sınırları içindedir.

Obruk Konya arası kaç km?

Obruk Köyü Konya şehir merkezine mesafesi ise yaklaşık 69 kilometredir.

Konya Ovası’nda obruk adı verilen çukurların oluşmasına neden olan faktör nedir?

Rüzgar erozyonu denilince akla gelen bu bölgede, obrukların yeraltı sularının çekilmesi sonucu toprağın göçmesiyle oluştuğu belirtiliyor.

Konya Ovası’nda obruk adı verilen çukurların oluşmasına neden olan faktörler?

Yeraltı sularının karbondioksitle birleşmesiyle birlikte meydana çıkan karbonik asit, kireç taşının yoğun olduğu toprakları zamanla çözüyor. Çözülen kireç taşlarının oluşturduğu boşluklarda mağaralar meydana geliyor. Belirli bir zaman sonra bu mağaraların çökmesiyle derin çukurlar oluşuyor.

Obruk koyu nerede?

Obruk Köyü Konya ilinde yer almakta olup, Karatay Köyleri semtinde bulunan Obruk Köyü Karatay ilçesine bağlıdır.Obruk Köyü haritası konumu ise 38° 11′ 0.1968” Kuzey ve 33° 10′ 46.7256” Doğu gps koordinatlarıdır. Obruk Köyü bağlı olduğu Karatay ilçe merkezine 69 kilometre mesafe uzaklıktadır.