Şikayetname ne örneğidir?

Şikayetname eserinin türü nedir?

Şikâyetnâme (Şikâyetnâme) kafiyeli nesir türündedir; Kanuni’nin Bağdat’ı fethinden sonra (1534) padişaha kasideler sunmuştur. Padişah tarafından beğenilen kasideler karşılığında 9 akçelik maaşla ödüllendirilmiştir. Maaşını alamayınca Şikâyetnâme‘yi yazmıştır. Şikâyetnâme Fuzuli’nin en önemli eserlerinden biridir.

Şikayetname mektup mu?

Divan edebiyatında mektup kelimesi için “inşa (düz yazı)” ifadesi kullanılmış, mektupların toplandığı eserlere de “münşeat” adı verilmiştir. 16. yüzyılda yaşayan Fuzuli’nin yazdığı Şikayetname ilk mektup örneğidir.

Şikayetname nesir mi?

Fuzuli’nin (16. yüzyıl) Şikayetname‘si Türkçe yazdığı diğer bazı mektupları Veysi ve Nergisi adlı yazarların (17.yüzyıl) eserleri sanatlı nesir örneğidir.

Şikayetname manzum mu?

Şikayetname Fuzuli ‘nin en ünlü örneğini verdiği şikayetname türünde mensur bir mektuptur. Nişancı Celâl-zâde Mustafa Çelebi’ye hitâben yazıldığı için “NişancıPaşa Mektubu” ismiyle de anılır.

Şikayetname hangi tür mektuptur?

Fuzûlî Osmanlı sarayının hizmetine girmiş ve padişaha kasideler sunmuştur. Padişah tarafından beğenilen kasideler karşılığında da 9 akçelik maaşla ödüllendirilmiştir. Ancak maaşını alamayınca, bürokrasiyi, rüşvetçiliği ve yozlaşmayı yeren kâfiyeli nesir tarzında Şikâyetnâme ‘yi yazmıştır.

Fuzuli hangi türde eserler vermiştir?

*Şiirlerini Azeri Türkçesiyle yazan Fuzûlî; Arapça ve Farsçayı bu dillerde kusursuz eser yazabilecek ve şiir söyleyebilecek derecede öğrenmiştir. *Fuzûlî, kasideler de yazmakla birlikte en çok, gazel türünde şiirler yazmıştır. *O, aşk duygularının en iyi, gazel tarzıyla söyleneceğine inanmaktadır.

Şikayetname içeriği nedir?

Padişah tarafından beğenilen kasideler karşılığında da 9 akçelik maaşla ödüllendirilmiştir. Ancak maaşını alamayınca, bürokrasiyi, rüşvetçiliği ve yozlaşmayı yeren kâfiyeli nesir tarzında Şikâyetnâme ‘yi yazmıştır. Eserin en bilindik cümlesi şöyledir: سلام وردم رشوت دگلدر ديو آلمادىلر

Örnek mektup nasıl yazılır?

Mektup örneği – Yeni Şafak….

  1. Mektup kesinlikle çizgisiz beyaz kağıda yazılmalıdır.
  2. Kağıdın sadece bir yüzü kullanılmalıdır.
  3. Mektup kurşun kalemle değil tükenmez kalemle yazılmalıdır.
  4. Mektup kağıdının sağ üst kısmına yazıldığı yer ve tarih yazılmalıdır.
  5. Mektup yazıldıktan sonra imzalanmalı.

Nesir nasıl bulunur?

Nazım genel olarak bütün şiir türlerini kapsar. Nesir ise edebiyatın şiir dışındaki tüm biçimlerini kapsar yani roman, öykü, tiyatro, deneme gibi.

Şikâyetnâme kime sunulmuştur?

Şikâyetnãme (Osmanlıca: شکايت نامه) Fuzûlî’nin en önemli eserlerinden biridir. Fuzûlî Osmanlı sarayının hizmetine girmiş ve padişaha kasideler sunmuştur. Padişah tarafından beğenilen kasideler karşılığında da 9 akçelik maaşla ödüllendirilmiştir.

Fuzuli Fars mı?

Fuzuli derin ve samimi bir aşk şairidir. … Arapça, Farsça ve Türkçeyi çok iyi bilen şairin gücü; bu üç dilden aldığı kelimeleri kullanıp, bunlarla düşünmesiyle ortaya çıkmıştır. Bu yönüyle Divan Edebiyatı’nın en büyük şairlerinden sayılmaktadır. Ayrıca Yedi Ulu Ozan’dan biri kabul edilir.

Selam verdim rüşvet değildir deyu almadılar ne demek?

İşini yapmak için Fuzuli’den rüşvet isterler. … Şairimiz ısrar eder, rica eder, istirham eder ama karşısında oturanlara kabul ettiremez. Rüşvetçiler hiç oralı olmaz.

Hadikatü’s Süeda ne demek?

BiyografiHadikatü’s-Süada / Tür

Baki hangi türde eserler vermiştir?

Mesnevi yazmadı. Başarılı kasideleri de olmasına rağmen gazel şairi olarak tanınır. Dünyanın geçiciliğinden yakınan, okurları aşk ve şarabın tadını çıkarmaya çağıran gazelleriyle ünlendi.

Nedim hangi türde eserler vermiştir?

Nedim aruzun musikisini yakalayan ve şiirinde âdeta bir ahenk unsuru olarak kullanan divan şairlerinden biridir. Şiirlerinin bestelenmeye elverişli bir yapısı vardır. Onun için şairin yaşadığı dönemden başlayarak musammatları ve gazelleri bestelenmiştir.