Şivlilik Geleneği nereden geliyor?

Şivlilik neden kutlanır?

Öz, şivliliğin, Regaip Kandili sabahı gerçekleştirilen bir gelenek olduğunu vurgulayarak, şunları anlattı: “Çocuklar sevinçle bu etkinliği gerçekleştiriyor. Bir gece öncesi fener alayı yapıyorlar. Şivlilik Konya’ya özgü bir bayram.

Şivlilik nereden geldi?

Konya’da asırlardır devam eden Şivlilik Günü, üç ayların başlangıcı ‘şivlilik‘ olarak adlandırılan adetle kutlanıyor. … İç Anadolu’da bulunan Konya’ya özgü olan şivlilik günü, üç ayların başlangıcında ve Regaib Kandili’nde asırlardır devam ettirilen bir gelenek.

Fener alayı nereden gelir?

Halk tarafından gündüzleri kutlanan zaferlere “Zafer Alayı“, geceleri yapılan kutlama gösterilerine ise “Fener Alayı” deniliyordu. Her yıl Letonya’nın bağımsızlık günü olan 18 Kasım tarihinde halk tarafından 18 Kasım Fener alayı düzenlenir.

Şivlilikte ne dağıtılır?

Çocuklar, Regaib Kandili günü ise sabah erkenden maniler okuyarak, kapı kapı dolaşıp şeker ve çikolata topluyor. Bize şivlilik gerek” diye mani söyleyerek komşularının kapılarını çalarlar. Çocuklara şeker, leblebi, iğde, erik kurusu, elma kurusu gibi yiyeceklerden verilir.

Şivlilik nedir ne anlama gelir?

Konya’da Hicri takvime göre üç ayların başlangıcı olan Recep ayının ilk perşembesini cumaya bağlayan gecede ve Regaip Kandili, sabahı çocuklarca yapılan kandil kutlama geleneğine ‘Şivlilik‘ denir.

Fener alayı ve şivlilik ne anlama geliyor?

Fener alayı, şivlilik gününden önce gerçekleşen bir etkinliktir. Şivlilik etkinlikleri için hazırlıklar kandilden 1 hafta önce başlamaktadır. Şivlilik gününden bir gün önce çocuklar fenerler yapıp, sokakları gezerek eğlenirler. … Çocuklar, fener alayı akşamı doyasıya eğlenir.

Şivlilik ne anlama gelir?

ŞİVLİLİK NEDİR? Üç ayların başlangıcı olan Recep ayının ilk günü çocukların kapı kapı dolaşarak şeker, çikolata gibi ürünleri toplamasından oluşan geleneğe Şivlilik denir.

Sivilik nedir?

Sivil, uluslararası hukukta herhangi bir ülkenin silahlı kuvvetlerine veya diğer silahlı gruplara mensup olmayan kişi. Siviller herhangi bir muharebede silahlı çatışmaya girmeyen kişilerdir ve hakları ve güvenlikleri kısmen çeşitli uluslararası antlaşmalarca güvence altına alınmıştır.

Fener alayı ne zaman 2022?

2022 yılında Şivlilik 2 Şubat Çarşamba günü fener alayı ile başlayacak. 3 Şubat Perşembe günü de çocuklar şivliliklerini toplayacak. KONYA ŞİVLİLİK KUTUSU NE ZAMAN DAĞITILACAK? Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamaya göre 100 bin çocuğa hediye verilecek.

Konya Şivlilik ne zaman 2022?

Şivlilik bu sene 2 Şubatta fener alayı ile başlayacak. 3 Şubat Perşembe günü de çocuklar şivliliklerini toplayacak.

Sivlilik paketinde neler var?

Alınan bilgiye göre; hediye kutusunun içinde; şeker, kuruyemiş ve kekin yanı sıra bir boyama kitabı, bir boya kalemi takımı, bir denge oyunu seti, bambu çubukları oyun seti, puzzle ve anlat lütfen oyun seti yer alıyor.

Sivlilik 2022 ne zaman?

Konya’da, üç ayların başlangıcı Regaip Kandili’nin sabahında çocukların kapı kapı dolaşıp evlerden şekerlemeler topladığı “şivlilik” etkinliği bu yıl, şubat ayına denk geliyor. Şivlilik, 2 Şubat Çarşamba günü fener alayı ile başlayacak. 3 Şubat Perşembe günü de çocuklar şivliliklerini toplayacak.

Şivlilik etkinliği nedir?

Şivlilik geleneği, “ilk namaz” anlamına da gelmektedir. Regaip Kandili sabahı kılınan namazla birlikte çocuklar torbalarını alıp sokağa çıkar. Konu komşu demeden kapı kapı gezerek şeker toplamaya başlarlar. Ayrıca, çarşı esnafı ve idareciler de çocukları geri çevirmez.

Şivlilik paketinde neler var?

Alınan bilgiye göre; hediye kutusunun içinde; şeker, kuruyemiş ve kekin yanı sıra bir boyama kitabı, bir boya kalemi takımı, bir denge oyunu seti, bambu çubukları oyun seti, puzzle ve anlat lütfen oyun seti yer alıyor.

Feneralayi ne zaman?

FENER ALAYI NE ZAMAN? Şivlilik, 2 Şubat Çarşamba günü fener alayı ile başlayacak. 3 Şubat Perşembe günü de çocuklar şivliliklerini toplayacak.