Taşeli hangi ilde?

Taşeli Platosu nerede?

Taşeli Platosu, Güney Anadolu’da Orta Toroslarda yer alır. Batıda Akseki, doğuda ise Mut-Silifke hattı ile sınırlanır. Antalya Körfezi ile Mersin Körfezi arasında yarımadayı andıran kaba bir çıkıntı oluşturur.

Taşeli platosunda nüfus neden az?

Alana düşen yağmur suları ve eriyen kar, kalkerli yapının gözeneklerinden hızla süzülüp yeraltına girdiği için plato yüzeyinde su bulunmaz. Bu nedenle alan, insan nüfusunun en düşük düzeyde kaldığı yerlerden biridir.

Teke ve Taşeli nerede?

Teke Platosu, Güney Anadolu’da Batı Toros’larda yer alır. Doğuda Antalya merkezi, batıda ise Fethiye hattı ile sınırlanır. Burdur Gölü havzası ve Dalaman Çayı’nın yukarı havzasına Teke Yöresi denmektedir.

Taşeli Platosu nasıl oluşur?

Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Taşeli Platosu Göksu nehri tarafından bu şekilde eriyen karstik arazi neticesinde oluşmuştur. Karstik arazilerde genellikle yüzeyde su bulunmaz nedeni kalkerin çatlaklıklarından mevcut olan bütün suyun derinliklere kadar sızarak akıp gitmesidir.

Taşeli Platosu hangi ile bağlı?

Taşeli Platosu, ülkemizin Akdeniz Bölgesinde yer alan Antalya ve Mersin illeri arasında yükselen karstik yapıda bir platodur.

Ardahan Platosu hangi kesimde yer alır?

Kuzeydoğu-Güneybatı doğrultusunda uzanan Allahuekber dağlarına bağlı Kabakda 3.054 m.yüksekliğindedir. İlin en yüksek noktası ise Çıldır gölünün güneybatısında yer alan ve 3.197 m.’ye erişen Kısır Dağının doruğudur. Ardahan ilinin orta kesimindeki yüksek düzlükler, Ardahan Platosu olarak adlandırılır.

Taşeli Platosu neden yerleşmeye uygun değildir?

Plato, Ermenek ve Göksu ırmaklarıyla parçalanmıştır. Taşeli Platosunda sürekli yerleşmeler yoktur: Taşeli platosunun belirtilen özelliklerine göre değerlendirilmesi yapıldığında bu platoda neden yerleşmenin olmadığı kendiliğinden ortaya çıkar. Plato kırsal yaşam bakımından daimi yerleşme sınırları dışında kalmaktadır.

Hakkari yöresinin yeterli miktarda yağış almasına rağmen nüfus yoğunluğunun düşük olmasının temel sebebi nedir?

Doğu Anadolu Bölgesi’nin nüfus yoğunluğunun ve nüfus miktarının az olmasının sebebi bölgenin dağlık, soğuk, bitki örtüsünün cılız ve iş olanaklarının az olmasıdır. Birey ya da toplumun bir yerleşim yerinden başka bir yere gitmesini göç adı verilir.

Teke Yöresi hangi bölgede?

Burdur ve ilçeleri merkez olmak üzere, Denizli’nin Acıpayam, Serinhisar, Çameli, Muğla’nın Fethiye ve Köyceğiz’e kadar olan bölümü, Antalya’nın Korkuteli, Elmalı ve çevresi ile Afyon ilinin Dinar, Dazkırı, Başmakçı çevresi Teke Yöresi Kültürünün görüldüğü ve yaşandığı çevredir.

Teke ve Taşeli Platosu nerededir özelliği nedir?

Akdeniz Bölgesinde bulunan Taşeli Platosu ile Teke Platosu, karstik plato olma özelliğine sahiptir. Bu platolarda kıl keçisi yetiştirilir. Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan Erzurum-Kars Platosu, lav platosuna örnektir. Ayrıca ülkemizde büyükbaş hayvancılığın en çok yapıldı platosu olma özelliğine sahiptir.

Platolari ne oluşturur?

Plato, rakım açısından yüksek yerlerde, akarsuların yıllar boyu akması sonucunda oluşturduğu hafif engebeli veya düz olan yeryüzü şekilleridir. Akarsular yıllar boyu akarak yeryüzünde derin yarıklar meydana getirir. Bu oluşan yarıkların içerisine girmeyen bölgeler ise yüksekte kalır.

Taşeli Platosu karstik midir?

Akdeniz Bölgesinde bulunan Taşeli Platosu ile Teke Platosu, karstik plato olma özelliğine sahiptir. Bu platolarda kıl keçisi yetiştirilir. Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan Erzurum-Kars Platosu, lav platosuna örnektir.

Taşeli Platosu neresi ve özellikleri?

Taşeli Platosu, ülkemizin Akdeniz Bölgesinde yer alan Antalya ve Mersin illeri arasında yükselen karstik yapıda bir platodur. Taşeli Platosu‘nu doğu kısmında Göksu Nehri ve kuzey kısmında Ermenek Çayı yarmıştır. Taşeli Platosu‘nda yüksekliğin en fazla olduğu yer Bahadır Tepesi adında bir tepedir.

Obruk Platosu karstik mi tabaka düzlüğü mü?

2- Tabaka Düzlüğü (Yatay Duruşlu) Platoları İç Anadolu Bölgesinde yer alan Haymana Platosu, Cihanbeyli Platosu, Obruk Platosu, Bozok Platosu, Uzunyayla Platosu ; Ege Bölgesinde yer alan Yazılıkaya Platosu ; Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan Gaziantep Platosu ve Şanlıurfa Platosu tabaka düzlüğü platolarına örnektir.

Tabaka düzlüğü platosu nedir?

Tabaka Düzlüğü (Yatay Duruşlu) Platoları: Yeryüzünde bulunan ve diğer platolara göre daha yüksekte, daha sert olan düzlüklerin akarsular tarafından aşındırılması sonucunda meydana gelen eğimli yeryüzü şekilleridir.