Şehzade Mustafa’nın mezarında ne yazıyor?

Şehzade Mustafa nerede boğuldu?

Şehzade Mustafa‘nın boğdurulduğu mekânın, o dönem “Ereğli yakınlarında” denilen günümüzde Konya’ya bağlı Karapınar İlçesinin İlbizlik yaylası çevresinde Güney Meke ismi ile anılan tarihi bölge olduğunu da böylece öğrenmiş olduk.

Şehzade Mustafa gerçekte nasıl biriydi?

“ Cihan padişahı babası gibi adil, atası Sultan Selim gibi yavuz ve korkusuz, büyük atası Sultan Mehmet gibi zeki. Devlet-i Aliye’nin gördüğü en parlak şehzade. AilesiZevcesinin adı bilinmemektedir. 1525, Kırım doğumludur.

Şehzade Mustafa’nın mezarı neden Bursada?

Babasından sonra tahta çıkması beklenen Mustafanın 1553 yılında kendisinin yerine geçeceği düşüncesiyle babası Kanuni Sultan Süleyman tarafından boğdurulmasının ardından geri kalan hayatını fakir bir şekilde oğlunun mezarının bulunduğu Bursa’da geçirdi.

Şehzade Mehmet mezarında neden taht var?

Şehzade Mehmet‘in sandukası üzerinde dört ayaklı, fildişi kakmalı bir taht bulunmaktadır. Bu taht Kanuni Sultan Süleyman tarafından konulmuş ve ölümünden sonra Şehzade Mehmet‘in padişah olmasını istediği simgelenmiştir.

Şehzade Mustafa gercekten ihanet etti mi?

Şehzade Mustafa‘nın öldürülme sahnesinin gerçeği yansıtmadığını kaydeden tarihçi Şimşirgil, “Bu sahne gerçek değil. Ölümü gerçek. İhanet ettin, diye de bir hadise yok.

Yavuz Sultan Selim oğluna zehirli kaftan gönderdi mi?

Bizler kardeşlerimizin tırnağına zarar gelmesin diye uğraşıyorken, koskoca padişahlar kardeşlerini veya evlatlarını öldürtebiliyorlar. Allah’ım esirgesin. Yavuz Sultan Selim zehirli kaftanla kardeşini öldürttüğü gibi, oğlu Kanuni Sultan Süleyman için de zehirli kaftan yaptırmış göndermiş.

Yeniçeriler neden Şehzade Mustafa’yı çok seviyordu?

Yeniçerilerin gözbebeğiydi Şehzade Mustafa, aynı zamanda ordu içerisinde çok seviliyordu. Öyle ki ona biraz ilerlemiş yaşından da ötürü ‘Sultan Mustafa‘ da denirdi. Dedesi Yavuz Sultan Selim’e benzetilen, mertliği ile, savaş meydanlarındaki komuta yeteneği ile öne çıkan Şehzade Mustafa ordu bu yüzden benimsemişti.

Şehzade Mustafa babasına ihanet etti mi?

Şehzade Mustafa‘nın öldürülme sahnesinin gerçeği yansıtmadığını kaydeden Şimşirgil, “Bu sahne gerçek değil. Ölümü gerçek. İhanet ettin, diye de bir hadise yok. Böyle bir söz yok.

Şehzade Mustafa’nın türbesini kim yaptırdı?

Şehzade Mustafanın türbesi 1555 veya 1556’da kardeşi II. Selim tarafından yaptırılmış olup türbedeki kitabede, “Şah Selim bin ilan Süleyman emr edüp oldı hoş bu ravzâ-i cennet-nümâ / Dedi tarihin Edâyî bendesi merkad-i gülzâr-ı Sultan Mustafa” dizeleri bulunmaktadır.

Şehzade Mehmet nerede gömülü?

Şehzade Mehmet Türbesi, Fatih Şehzadebaşı’nda İstanbul Büyükşehir Belediye’sinin karşısında İstanbul’un en güzel camilerinden birisi olan Şehzade Camii’nin avlusunda yer almaktadır.

Şehzadebaşı Camiinde kimlerin türbesi var?

Dışarıda, büyük orta kubbenin oturduğu kare kısmın dört köşesine ve yarım kubbelerin yanlarına dört ağırlık kubbesi konularak kemerlerin açılması önlenmiştir. Şehzade türbesinin içi rengarenk çinilerle doludur. Dış avluda İbrahim Paşa Türbesi ile Destari Mustafa Paşa Türbesi bulunuyor.

Şehzade Mustafa nasıl boğuldu?

Şehzade çadıra girer girmez cellatlar üzerine çullandı, Mustafa direndi. Bir perdenin arkasında bekleyen Zal Rüstem Ağa, Şehzade‘nin arkasından dolanarak boynuna kement atarak boğdu. Kanunlar gereği Hanedan ailesinden birinin kanı dökülemeyeceği için Şehzade Mustafa boğularak idam edildi.

Şehzade Mustafa’nın mektubu doğru mu?

Şehzade, öldürüleceğini bilmediğinden, böyle bir mektup kaleme almış olamaz. Belli ki senaristler, kendi tarihini kitap yerine dizilerden öğrenenlere “acı bir sürpriz” daha yapmışlar, daha fazla etkilenip gözyaşı dökmeleri için böyle bir mektup uydurmuşlar. Kısacası, tarihi olarak böyle bir mektup yok.

Zehirli kaftan nedir?

bir osmanlı geleneğidir. yavuz sultan selim, kardeşini böyle bir kaftan ile öldürtmüş; oğlu kanuni’yi de manisa’da şehzade iken aynı şekilde öldürtmeye çalışmıştır.

Yavuz Sultan Selim hangi oğlunu öldürdü?

8. Yavuz Sultan Selim (1512 – 1520)’in bilinen en sert padişah olduğu söylense de babası II. Bayezid’i zehirleyerek öldürdüğü ispatlanamaz. Bunun yanında kardeşleri Ahmed ve Korkut’u taht tehlikesi nedeniyle öldürtür.