Sferosit hücre nedir?

Sferosit ne demek?

Spherocytosis veya sferositozis; kümeleşme ve makrofajlarda parçalanmaya yatkın küre biçimli eritrositlerde özellik kazanmıştır. Sferositoz, ekstravasküler oto-hemolitik anemi karakterinde bir herediter bozukluktur. Bunun sonucunda Anemi ve başka hastalık türleri ortaya çıkar.

Sferosit nerede görülür?

Sferositlere başlıca herediter sferositoz’ da oto-immün hemolitik anemiler’ de, yenidoğanın ABO uyuşmazlığına bağlı hemolitik hastalığında, clostridium sepsisine bağlı hemolitik anemide ve yanıklarda rastlanır. Bazen transfüzyon sonrasında ve eritrosit fragmentasyonunda (parçalanmasında) da görülebilir.

Sferositoz neden olur?

Herediter sferositoz, genetik olarak geçiş gösteren ve hemolitik anemiyle sonlanan kırmızı kan hücrelerinin membran proteinlerinin bozukluğudur. Yapısal ve fonksiyonel bozukluklar kırmızı kan hücrelerinin dayanıklılığında, devamlılığında ve esnekliğinde azalmaya neden olarak sferositozların oluşumuyla sonuçlanır.

Herediter sferositoz ne Eksikliği?

Herediter sferositoz (HS); hücre zarı proteinlerinin kalıtsal hasarı nedeniyle, eritrositlerin sferosit şekline dönüşmeleri ile hemolize yatkınlığın artması sonucu anemi, sarılık ve dalak büyüklüğü gelişmesiyle seyreden non-immün hemolitik anemidir.

Aplastik kriz ne demek?

Bir diğer hematolojik krizaplastik kriz ” dediğimiz , kan üretiminin kemik iliğinde tamamen durması ya da azalmasıyla olur. Sadece kırmızı küreler değil, beyaz küreler ve kan pulcukları da üretilemeyebilir. Bu duruma daha çok bazı virütik enfeksiyonların neden olduğu yönünde deliller vardır.

Anizositoz nedir ne demek?

eritrositlerin çap farklılıklarının ifadesidir yani alyuvar büyüklüğündeki anormal çeşitlilik. eritrositlerdeki volüm düzensizliğini gösterir. demir eksikliği anemisi ile talasemiyi ayırmak için kullanılabilir. demir eksikliği anemisinde gözlenirken talesemilerde gözlenmez.

Stomatositoz ne demek?

Stomatosit: Normal eritrositin ortasındaki soluk alan yuvarlaklığını yitirmiş, yarık (ağız) biçimini almıştır. Konjenital hemolitik anemilerden herediter stomatositoz‘ da görülür. Bir eliptositoz türü olan Güneydoğu Asya ovalositozu, alkolizm, ve karaciğer hastalıklarında da stomatitlere rastlanabilir.

Hereditary Spherocytosis nedir?

Herediter sferositoz (HS), hücre zarı proteinlerinin kalıtsal hasarı nedeniyle, eritrositlerin morfolojik olarak bikonkav ve santral solukluğu olan disk şekilli hücrelerden, santral solukluğu olmayan küre şeklinde (sferosit) hücrelere dönüşmeleri ile hemolize yatkınlığın artması sonucu anemi, sarılık ve dalak büyüklüğü …

Sferositoz nedir belirtileri?

Kalıtsal Sferositoz Belirtileri Nelerdir? Hastalığın tipik belirtileri doğumdan ileri yaşlara kadar herhangi bir dönemde ortaya çıkabilir. Klinik bulgular asemptomatik taşıyıcılıktan ağır hemolize kadar değişebilir. Çocukluk çağında en sık (%50) görülen bulgu anemidir, bunu splenomegali ve sarılık takip eder.

Splenektomi neden yapılır?

Bazı dalak hastalıklarında (miyeloproliferatif hastalıklar, idiyopatik trombositopenik prupura-İTP, hemolitik anemi, lenfoma, izole metastatik dalak tümörleri, dalakta yerleşen hidatik kist, vb) dalağın tamamen çıkartılması gerekebilir, bu cerrahi işlem splenektomi olarak adlandırılır.

Herediter sferositoz nasıl olur?

Herediter sferositoz, genetik olarak geçiş gösteren ve hemolitik anemiyle sonlanan kırmızı kan hücrelerinin membran proteinlerinin bozukluğudur. Yapısal ve fonksiyonel bozukluklar kırmızı kan hücrelerinin dayanıklılığında, devamlılığında ve esnekliğinde azalmaya neden olarak sferositozlann oluşumuyla sonuçlanır.

Herediter sferositoz ne demek?

Kalıtsal sferositoz, sferosit şeklinde, ozmotik frajiliteleri (OF) artmış eritrositler ile karakterize olan ve genellikle dominant kalıtımla geçiş gösteren bir anemidir. Temel bozukluk eritrosit zarında olup yüzey kaybı vardır.

Aplastik hastalığı nedir?

Aplastik anemi, kan hücrelerinin üretimi için gerekli olan kök hücrelerin yetersizliği nedeniyle oluşan bir kansızlık hastalığıdır. Bu öncü hücreler kemik iliğinde bulunur ve tıp literatüründe hematopoetik kök hücreler olarak adlandırılır.

Aplastik ne demek?

Aplastik terimi yeni dokular meydana getirebilme yeteneğinden yoksun olan, fonksiyonunu tam icra edemeyen manasına gelir ve burada kemik iliğinin fonksiyonunu tam olarak icra edememesini işaret eder. Anemi kan hücrelerinin sayısının normalden düşük olması durumudur.

Mikrositer ne demek?

Mikrositik anemi kanda dolaşan eritrositlerin (kırmızı kan hücreleri) normal boyutlarından küçük olmasıyla ve Hb değerinin düşük olmasıyla karakterize edilen bir hastalıktır. Mikrositik olduğunu tespit etmek için laboratuvar testlerinden MCV (Ortalama eritrosit hacmi) parametresi kullanılır.