Su çiçeği hastalığı nedir?

Su çiçeği neden meydana gelir?

Suçiçeği sıklıkla çocukluk yaşlarında görülen, Varicella Zoster virüsünün (VZV) yol açtığı ve döküntülere neden olan bulaşıcı bir hastalıktır. Hava ve temas yoluyla çok kolay bulaşabildiği için koruyucu olarak aşılama büyük önem taşır. Aşı olmamış ve hastalığı geçirmemiş yetişkinler de risk altındadır.

Su çiçeği olup olmadığını nasıl anlarız?

Hastalığın tipik belirtisi olan kırmızı ve kaşıntılı su kabarcıkları, virüs vücuda alındıktan 10-21 gün sonra ortaya çıkar. Yaklaşık 5-10 gün boyunca sürer. Kabarcıklar görülmeden önce su çiçeği başlangıcı sürecinde; ateş, iştah kaybı, baş ağrısı, halsizlik ve yorgunluk gibi belirtiler görülebilir.

Su çiçeği tedavisi nasıl yapılır?

Kaşıntılar için ağızdan ve sürülerek kullanılan kaşıntı gidericiler kullanılır. Bağışıklık sistemi baskılanmış kişilere antiviral tedavi başlanır. Su çiçeği ile temas etmiş duyarlı kişiler 72 saat içinde aşı yaptırırlarsa koruyucu olur. Rutin su çiçeği aşısı 12 aylıktan büyük bebeklere yapılır.

Su çiçeği çıkaran banyo yaptırılır mı?

Anne ve babalar suçiçeği hastalığı geçiren çocuklarını ılık suyla banyo yaptırabilir. Fakat hastalığı kaptıktan 3 gün sonra banyo tavsiye edilir. Çünkü yıkanma ve kurulanma sırasında içi sıvı dolu kabarcıkların patlaması, yaraların enfeksiyon kapmasına sebep olabilir.

Çiçek hastalığı nasıl geçer?

Çiçek hastalığı nasıl bulaşır? Ateş ve döküntülerin çıkmasıyla birlikte hava yolu ile bulaş olur. Ciltteki döküntüler kaybolana kadar bulaşıcılık miktarı giderek azalır. Hasta kişilerin kıyafetlerinden ve yatak takımlarından da hastalık bulaşabilmektedir.

Su çiçeği herkes olur mu?

Suçiçeği hastalığı, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaygın görülen bir hastalıktır. Hastalık daha çok kış ve ilkbahar aylarında görülür. Genellikle 1-9 yaş arasında görülmekle birlikte adölesanlarda, erişkinlerde ve yaşlılarda da görülür. Ancak erişkinlerin %95’i suçiçeğine karşı bağışıktır.

Su çiçeği olan çocuğa ne yapmalı?

1 bardak su ile 2 yemek kaşığı misket limonunun suyunu karıştırın. Bir parça pamuğu bu karışıma batırıp şiddetli kaşıntının olduğu bölgelere sürün. 2-3 dakikanın ardından ıslak bir havlu yardımıyla ilgili bölgeleri temizleyin. Bu yöntemi günde 2 defa uyguladığınız takdirde yaraların daha hızlı iyileşmesi mümkün olur.

Su çiçeği nerelerde çıkar?

İlk günden ise yüksek ateş gözlemlenir. Bu belirtileri halsizlik ve burun kaşıntısı seyreder. Çiçek hastalığında görülen deri döküntüleri, içi su dolu kabarcıklar şeklindedir. Yüzde, saç derisinde, boyun kısmında, göbek ve en çok da sırt bölgesinde ağırlıklı olur.

Su çiçeği izi kalmaması için ne yapılmalı?

Su çiçeği izleri bazı ilaçlarla azaltılabiliyor….Bu ürünler şu şekildedir;

  1. Limon suyu.
  2. Bal.
  3. Argan yağı
  4. Zeytinyağı
  5. Yulaf.
  6. Aloe vera jeli.
  7. Kakao yağı

9 Eyl 2021

Su çiçeği ne kadar sürede yayılır?

Suçiçeği nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri… – Suçiçeği, varicella zoster virüsünden kaynaklanır. – Varicella’nın 10-21 günlük bir kuluçka dönemi vardır. – Suçiçeği çok bulaşıcıdır.

Su çiçeği olan kişi nelere dikkat etmeli?

Çocuğa hafif ılık su ile banyo yaptırılabilir. Yaklaşık 7 gün süren hastalık, 3 gün kadar ateş yapmaktadır. Daha ağır olan vakalarda hastaneye başvurulmalıdır. Bağışıklık sistemi kuvvetli ise yalnızca kaşıntı ve bakteri ile enfeksiyon olmasın diye losyon ve kremler kullanılır.

Çiçek hastalığı nasıl bitti?

Son çiçek hastalığı salgını 1946 yılında olmuştur ve çiçek aşısının uygulanmaya başlaması ile birlikte variola virüsü ortadan kalkmış, 1977 yılından bugüne dek doğal yolla hastalığa yakalanan herhangi bir kişiye rastlanmamıştır.

Çiçek hastalığı nasıl önlenir?

Çiçek hastalığı virüsüne maruz kalmanın olası olmadığı bir durumda, bir ila üç gün içinde aşılama, hastalığın şiddetli olmasını engelleyebilir. Ek olarak, antibiyotikler, virüsle ilişkili bakteriyel enfeksiyonları azaltmaya yardımcı olabilir.

Su çiçeği olmayan zona olur mu?

Geçmişte su çiçeği geçirmiş olan herkeste zona hastalığı görülebilir. Suçiçeği veya buna neden olan su çiçeği virüsüne hiç maruz kalmamış olanların, zonaya yakalanması mümkün değildir. En yaygın olarak 50 yaşın üzerindeki kişilerde görülür.

Su çiçeği nasil olur çocuklarda?

Su çiçeği hastalığı çocuklarda en sık olarak 6 – 12 yaş arasında görülmektedir. Genel olarak kış aylarında ve ilkbaharda görülen hastalığın bulaşması insandan insana şeklindedir. Damlacık ve hava yolu ile bulaşabilen su çiçeği virüsünün kuluçka süresi ise 13 – 22 gün arasındadır.