Ilk milli kütüphaneyi kim kurdu?

Türkiye’de Milli Kütüphane kurulmasını öneren kişi kimdir?

15 Nisan 1946 da, Ötüken, Müdürlük memurlarının katıldığı (müdür yardım cısı Melih Cevdet Anday, hukuk işleri danışmanı Vedat Günyaz v.b.) küçük bir törenle, milli şairimiz Mehmed Emin Yurdakul’un iki kitabını bir dolaba koyarak, bunlar, ilerde kurulacak, Milli Kütüphane‘nin nüvesini teşkil edecektir.

Ilk Milli Kütüphane ne zaman kurulmuştur?

Abdülhamid’in direktifleriyle 24 Haziran 1884 tarihinde, Beyazıt Külliyesi’nin imaret kısmında hizmete açıldı. Açıldığında “Kütüphane-i Umumi-i Osmani” olan adı, 1961 yılında toplanan 7. Milli Eğitim Şurası’nda alınan kararla “Beyazıt Devlet Kütüphanesi” olarak değiştirildi.

Türklere ait ilk kütüphane ne zaman kurulmuştur?

Ülkemizde kurulan ilk kütüphane 1661 yılında Köprülü Fazıl Ahmet Paşa tarafından kurulmuştur.

Milli Kütüphane hangi kuruma bağlı?

Günümüzde Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdürmekte olan Millî Kütüphanenin kuruluş çalışmalarına ilk kez 1946 yılında 15. Cumhuriyet Hükümeti Programında yer verilmiştir.

Milli Kütüphane amacı nedir?

Millî kütüphane, bir ülke tarafından, o ülke için en önemli bilgi deposu olarak hizmet vermek üzere kurulmuş bir kütüphanedir. Halk kütüphanelerinin aksine, millî kütüphaneler nadiren vatandaşların kitap borçlanmasına izin verir.

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Kimdir?

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin’i ziyaret etti.

Anadolu’da ilk kütüphane nerede kuruldu?

Böylece Hititler’in, başkentleri Hattuşa’da (Boğazköy, Çorum) kil tabletlerden oluşan arşiv nitelikli ilk kütüphaneyi oluşturdukları ortaya çıkmış. Hitit kraliyet arşiv-kütüphanesi, Anadolu‘nun bugüne kadar bilinen ilk kütüphanesi.

Kütüphaneler hangi dönemde açıldı?

KÜTÜPHANECİLİK I.MAHMUT DÖNEMİNDE ALTIN ÇAĞINI YAŞADI Bu dönemde Hekimoğlu Ali Paşa (1738), Fatih Camisi (1742), Galata Sarayı Mektebi (1753) ve Hacı Beşir Ağa (1745) kütüphaneleri kurulmuştur.

Ilk islâm Kütüphanesi ne zaman kuruldu?

Emevîler döneminde ulemâya ve talebeye açık ilk kütüphanenin Muâviye b. Ebû Süfyân zamanında (661-680) Şam’da bir nevi araştırma merkezi olan Beytülhikme’de kurulduğu kabul edilmektedir.

Kütüphaneler Kamu kurumu mu?

Kütüphaneler Genel Müdürlüğü, 1971 yılında kurulan Kültür Bakanlığına bağlanmış, bir yıl sonra 1972’de Bakanlığın, Kültür Müsteşarlığına dönüştürülerek, Başbakanlığa bağlanmasıyla da Kütüphaneler Genel Müdürlüğü bu Müsteşarlık içinde yer almıştır.

Ali Odabaş Kültür Bakanlığı kimdir?

Kütüphaneci – Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü – Artvin / Borçka – Ahsen Nisa, Yaren Azra ve Konuralp’in babası.

Milli Kütüphane kimler girebilir?

Akademisyenler, kamu çalışanları ve emeklileri, bir meslek odası veya baroya kayıtlı meslek sahipleri, yazılı ve görsel basın mensupları ile görme engellilere “Süresiz Giriş Kartı”, üniversite ve yüksekokul öğrencileri ile mezunlarına ise bir yıl süre için geçerli “Yıllık Giriş Kartı” verilmektedir.

Milli Kütüphane wifi var mı?

Kütüphanemiz, okuyucularına kişisel dizüstü bilgisayarları, tabletleri, akıllı telefonları ve diğer mobil cihazlarıyla Kablosuz Bağlantı (Wi-Fi) ile internet erişim imkânı sunmaktadır.

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü nereye bağlı?

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü – T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı

Ali Odabaş Genel müdür?

Genel Müdürlüğümüze ait Telefon ve e-posta Listesi

GENEL MÜDÜR V. ALİ ODABAŞ 0 312 470 53 00
Genel Müdürlük Makamı Faks 0 312 470 54 71
Yönetim Hizmetleri Daire Başkanı V. Ahmet ÖZEKMEKÇİ 0 312 470 53 06
ŞUBE ADI ŞUBE MÜDÜRÜ TELEFON ŞUBE TELEFON
Teknik Hizmetler Şube Müdürlüğü 0 312 470 5343 5336 5355