Tasarruf ilkesi ne demektir?

Tasarruf ilkesi nedir HMK?

6100 Sayılı HMK‘nın 24. Ve 26.maddelerinde düzenlenen tasarruf ilkesine göre, hakim, tarafların talebi olmadan bir uyuşmazlığı kendiliğinden inceleyemez ve karara bağlayamaz. Kanunda açıkça belirtilmedikçe hiç kimse kendi lehine olan davayı açmaya ve icra takibini yapmaya zorlanamaz.

Taraflarca tasarruf ilkesinin sonuçları nelerdir?

Tasarruf ilkesine göre davayı taraflar açabilir. Hakim re’sen davayı açamaz ve uyuşmazlıkla ilgili karar veremez. Talep taraflardan gelmelidir. Hakkı olsa da kimse dava açması ya da açtığı davayı takip etmesi için zorlanamaz.

Hukukta tasarruf ne demek?

396 s. Tasarruf işlemi, malvarlığında yer alan bir hakkı doğrudan etkileyerek hakkı devreden, sınırlayan, sona erdiren ve hakkın içeriğini değiştiren hukukî işlemdir. Kişinin malvarlığında yer alan mutlak ve nisbî hak ya da hukukî işlem tasarruf işlemine konu olabilir.

Yargılamanın değişmez ilkeleri nelerdir?

Buna göre:

  • Tasarruf İlkesi. …
  • Taraflarca Getirilme İlkesi. …
  • Taleple Bağlılık İlkesi. …
  • Hukuki Dinlenilme Hakkı …
  • Aleniyet İlkesi. …
  • Dürüst Davranma ve Doğruyu Söyleme Yükümlülüğü …
  • Usul Ekonomisi İlkesi. …
  • Hakimin Davayı Aydınlatma Ödevi.

Nerede bir davaci yoksa orada hakim de yoktur?

Bir yerde davacı yoksa hâkim de yoktur” şeklindeki kural, medenî yargılama hukukunun tamamına ait bir taraf hâkimiyetini ifade etmeyip, sadece yargılamanın başlatılmasının taraf insiyatifinde olduğunu göstermektedir44. Hukukî korunma talebi yoksa, bir yargılama faaliyetinin başladığı da söylenemeyecektir45.

Taraflarca getirilme ilkesi nedir?

Hukuk Genel Kurulu 2016/1420 Esas ve 2020/990 Karar sayılı ilamında “Dava malzemesinin taraflarca getirilme ilkesi, dava malzemelerinin mahkemeye kimin tarafından getirileceğiyle ilgili bir ilkedir. Buna göre, hâkim kendiliğinden, taraflarca ileri sürülmemiş vakıaları araştıramaz, hükmüne esas alamaz.

Tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edemeyecekleri konular nelerdir?

Bu ilkenin uygulandığı davalar daha çok tarafların konusu üzerinde serbestçe tasarruf edemeyecekleri davalardır. Mesela; boşanma ve ayrılık davası, babalık davası, evlenmenin butlanı, nüfus kayıt düzeltme davası, savcının açtığı davalarda, tapulama mahkemesinde, dava şartlarının incelenmesinde bu ilke uygulanır.

Hukuk davalarında hangi ilke yürürlüktedir?

Hukuk yargılamasında ise, kanun değişikliklerinde ilke “derhal uygulama”dır 2. Bu ana kurala bağlı kalınarak, eski kanun zamanındaki usul işlemleri, eski kanuna göre sonuçlanmalı, sonuçlanmamış işlemlere ise yeni kanun uygulanarak sonuçlandırılmalıdır.

Tasarruf etme yetkisi ne demek?

Dar anlamda tasarruf işlemi, kişinin malvarlığının aktifinde yer alan bir hakkı doğrudan doğruya etkileyerek, hakkı başkasına devreden, sınırlayan, sona erdiren veya hakkın içeriğini değiştiren hukukî işlemdir.

Serbestçe tasarruf nedir?

Tasarruf ilkesi ile hak sahibine tanınmış üstünlük gereği kimse lehine dava açma konusunda zorlanamaz.Tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri dava konusu hakkında, dava açıldıktan sonra da tasarruf yetkisi devam eder.

Tasarruf işlemi nedir örnek?

Taşınmaz veya taşınır mülkiyetinin devri, taşınmaz mülkiyetinin irtifak hakkıyla veya ipotekle sınırlanması, taşınmaz veya taşınır mülkiyetinden feragat edilmesi; alacak hakkının devri, alacak hakkının ibra konusu olması gibi işlemler sık karşılaşılan tasarruf işlemi örnekleridir.

Borçlar hukukunda tasarruf işlemi nedir?

Tasarruf işlemi: Bir hakkı veya hukuki ilişkiyi doğrudan etkileyen, onu diğer tarafa geçiren, içeriğini sınırlayan, değiştiren veya ortadan kaldıran işleme denir. Tasarruf işlemi, genellikle borçlandırıcı işlemlerden doğan borcu yerine getiren, ifa eden bir işlemdir.

Yargılamanın temel ilkeleri nelerdir?

Bu ilkeler;

  • Adil Yargılanma Hakkı
  • Tasarruf İlkesi.
  • Resen Harekete Geçme İlkesi.
  • Taraflarca Getirilme İlkesi.
  • Resen Araştırma İlkesi.
  • Taleple Bağlılık İlkesi.
  • Açıklık (Aleniyet) İlkesi.
  • Hukuki Dinlenilme Hakkı

Tarafların dinlenilmesi nedir?

(1) Tahkikat aşamasında mahkeme, her iki tarafı usulüne uygun olarak davet edip, davada ileri sürülen vakıalar hakkında dinleyebilir. Bu süre, gerektiğinde, mahkemece resen veya iki taraftan birinin talebi üzerine uzatılabileceği gibi kısaltılabilir. …

Nerede bir davacı yoksa?

Bir yerde davacı yoksa hâkim de yoktur” şeklindeki kural, medenî yargılama hukukunun tamamına ait bir taraf hâkimiyetini ifade etmeyip, sadece yargılamanın başlatılmasının taraf insiyatifinde olduğunu göstermektedir44. Hukukî korunma talebi yoksa, bir yargılama faaliyetinin başladığı da söylenemeyecektir45.