Yılan Kalesi’nin hikayesi nedir?
Yılan kalesi hikayesi nedir?
Adana Ceyhan ovasının ve nehrinin yanında hakim bir kayalık üzerine kurulan Yılan kale 11 y.y. Bizans döneminde bir kervan yolunu gözetlemek için kurulmuş. Sonraları ise 12.y.y. Da Haçlılar ve Ermeni krallığı döneminde ise bazı eklemeler ile daha da gelişmiş bir hale dönüşmüş.
Adana Yılan Kalesi ne amaçla yapılmıştır?
Yılan Kalesi Adana‘nın Ceyhan ilçesine 13 kilometre uzaklıkta bulunur. Bunun yanı sıra oldukça sarp bir tepenin üzerinde bulunan Yılan Kalesi 11. yüzyılda İpek Yolunu kontrol etmek ve korumak için yapılmış bir yapıdır.
Şahmeran görüldü mü?
Birçok efsanede karşılaştığımız ve hala günümüzde sembollerini çeşitli yerlerde görebildiğimiz Şahmeran osmaniye’de ortaya çıktı. Yılanların şahı ve anası olarak efsaneleşmiş mitolojik yaratık olan Şahmeran efsanesi figürü Karatepe Hitit Harabelerinde 2 Bin 800 yıllık duvar kabartmasında görüldü.
Yılan Kalesi kim yaptı?
Yılankale, (Ermenice: Լևոնկլա) Ceyhan’a 13 km mesafede E-5 karayoluna 3 km’dir. Çok sarp bir tepe üzerine Ceyhan Ovası’na tamamen hakim şekilde kurulan bu kale Kilikya Ermeni Krallığı döneminde Kral I. Levon tarafından yaptırılmıştır. Yöre halkı tarafından Şahmeran kalesi olarak da adlandırılmaktadır.
Şahmaran’ın hikayesi nedir?
Efsanenin en sık anlatılan versiyonunda Şahmaran kadın başlıdır. Yoksul bir ailenin oğlu olan Camsab ile arkadaşları ormanda bal ile dolu bir kuyu bulurlar ve genç adam balı çıkarmak için kuyuya iner. Ama arkadaşları açgözlülüklerinden dolayı, balın tamamı çıktıktan sonra Camsab’ı kuyuda bırakırlar.
Andıl Kalesi ne amaçla yapılmıştır?
Orta Toroslar’da bulunan çok sayıdaki kale kalıntılarından biri olan Andıl Kalesi, Çukurova’yı İç Anadolu’ya bağlayan ticaret yolunun güvenliğini sağlamak için yapılmıştır. Kozan’dan Feke ve Saimbeyli’ye giden tarihi kervan yolunun batı yanına inşa edilen kale, haberleşme açısından çok önemli bir rol üstlenmiştir.
Kale ne amaçla yapılmıştır?
Kale, düşmanın gelişinin beklendiği yollar üzerine, stratejik öneme sahip olan şehirlere, geçit ve dar boğazlara savunma amaçlı olarak inşa edilen askerî yapı.
Adana efsaneleri nelerdir?
Efsaneler
- Anavarza Efsanesi: Vaktiyle Anavarza yiğit insanların, güzel kızların yaşadığı büyük bir şehirmiş. …
- Lokman Hekim Efsanesi: Lokman Hekim bütün doktorların üstadıdır. …
- Şahmaran Efsanesi: Adana‘da halk arasında Misis Yılanla, Ceyhan Yel’le, Adana sel’le gidecektir diye bir söylenti vardır.
Şahmeran Efsanesi Gerçek mi?
Şahmeran adı, Farsça yılanların şahı manasına gelir. Şahmeran‘a ilişkin kaynaklarda ve bu özel varlığa ilişkin betimlemelerde Şahmeran, dişi bir varlık olarak ifade edilmektedir. Şahmeran, Akdeniz bölgesinin Tarsus ilçesinde yaşadığına inanılan bir varlıktır.
Şahmeran hangi kültüre ait?
Şahmeran , İran-Pers mitolojisinde rastlanan akıllı ve iyicil olarak tanımlanan bellerinden aşağısı yılan, üstü ise insan şeklindeki Maran adı verilen, doğaüstü yaratıkların başında bulunan ve hiç yaşlanmayan, ölünce ruhunun kızına geçtiğine inanılan varlık.
Yılan Kalesi ne zaman yapılmıştır?
Bazı kaynaklarda da, Çukurova bölgesinde 1080 – 1198 arasında beylik, 1198 – 1375 arasında da krallık olarak hâkimiyetini sürdüren Kilikya Ermeni Krallığı’nın ilk kralı I. Levon tarafından yaptırıldığı ileri sürülür. Her iki durumda da Yılan Kalesi kaç yılında yapıldı sorusunun cevabı, 11. yüzyılı işaret etmektedir.
Şahmeran nasıl bir yılandır?
Farsça da “Yılanların Şahı” anlamına gelen Şah-ı Meran, başı insan, gövdesi yılan biçiminde efsanevi bir yaratıktır. İşte Şahmeran hakkında bilgiler… Şahmeran; eski duvar motiflerinden ve resimlerden tanıdığımız yılanların hükümdarı olduğuna inanılan bu yaratık, gömülere bekçilik eder, soluğu ve bakışı ile öldürür.
Şahmeran neyi temsil eder?
Genellikle masallarda yılan figürü kötü olarak tanımlansa da, şahmeran; doğurganlığı, bereketi, bolluğu ve iyiliği temsil eder.
Şahmeran mezarı nerede?
Sansasyonların daha fazla yayılmasının önüne geçmek için Sultan Abdülhamit yerinde bir karar alır ve lahit boş olarak Fatih Camisi’nin avlusuna törenle gömülür.
Adana’daki kalenin ismi nedir?
Yılanlı Kale Hakkında Ceyhan’a 13 km mesafedeki Yılanlı Kale, oldukça sarp bir tepe üzerinde, Ceyhan Ovası’na tamamen hakim bir noktada kurulmuş. Bizanslılar zamanında yapıldığı düşünülen Yılanlı Kale, yöre halkı tarafından Şahmeran Kalesi olarak da anılıyor.