Vaccinium myrtillus Fruit Extract nedir?

Vaccinium myrtillus nerede yetişir?

Yaban mersini (Vaccinium myrtillus), veya ayıüzümü fundagiller (Ericaceae) familyasından ılıman iklimlere alışmış bir üzümsü meyve türüdür. Anavatanı Kuzey Yarımkürenin serin ve dağlık bölgelerinde yetişen birçok türü vardır.

Mersin’in neye faydası vardır?

Yaban Mersini Faydaları

  • Kan şekerini düzenler. Tip2 diyabet, insulin direnci veya metabolik sendromda düzensiz kan şekeri salgılanır. …
  • İdrar yollarını temizler. …
  • Görme kaybına faydalı …
  • Beyin sağlığını korur. …
  • Kalp hastalıklarından korur. …
  • Sindirim sistemini düzenler. …
  • Kanserden korur. …
  • Doğal antidepresandır.

Yaban mersini zararları nelerdir?

Ayrıca içinde salisitat maddesi bulunmaktadır, bu nedenle salisilat maddesine duyarlı kişilerde çeşitli yan etkilere sebep olabilir. Bu durumda hassasiyeti olanlarda yaban mersini yedikten sonra mide bulantısı, kusma, reflü, şişkinlik, gaz, baş ağrısı gibi bazı sorunlar görülebilmektedir.

Yaban mersini ağacı ne kadar büyür?

Yaban mersini ağacının Latincesi Vaccinium myrtillus olup Ericaceae familyasına ait bir bitki türüdür. Boyu 20 ila 50 cm arasında olan küçük bir ağaçtır.

Likapa meyvesi nerede yetişir?

Doğu Karadeniz Bölgesi dağlarında yabani olarak yetişen formlarına Rize’de likapa, kaskanaka, çera (mçela), Trabzon’da ligarba, lifos, Artvin’de morsivit veya mahabak (merhauk), Ordu-Giresun’da çalı çileği, Kars-Ardahan’da göğen olarak isimlendirilmekte ve yöre insanı tarafından beğenilerek tüketilmektedir.

Ligarba nerede yetişir?

Bazı bölgelerde likapa, ligarba, lifos, çela, kaskanaka gibi isimlerle de bilinen yaban mersini ılıman iklimlere adapte olmuş üzümsü bir meyve. Anavatanı kuzey yarımkürenin serin ve dağlık bölgeleri. Ülkemizde, Doğu Karadeniz’in yüksek rakımlı, fundalık ve ormanlık bölgelerinde birçok türü var.

Yaban mersini günde ne kadar tüketilmeli?

Günde 75–100 gr yaban mersini tavsiye edilir. Taze yaban mersini fazla tüketilirse müshil etkisi olabilir. Yaban mersininin salisilik asit içerdiği de belirtilmelidir. Bu madde aspirinde de bulunur ve kan sulandırıcı etkisi vardır.

Mavi yemiş neye iyi gelir?

Besleyici olmasına rağmen kalori ve sodyum içeriği düşüktür. Kan şekerini düşürür, lifli yapısından dolayı bağırsak metabolizmasını düzenler ve kan kolesterolünü düşürür. Gece görüş kabiliyetini artıran maviyemiş, göz yorgunluğunu giderir, miyopluk ve şeker hastalığından kaynaklanan görme bozukluklarını engeller.

Yaban mersini çok yenirse ne olur?

Yan etkisi var mıdır ki: Yaban mersininin zararları Bugüne kadar yapılan araştırmalara göre yaban mersininin düzenli tüketilmesi durumunda ortaya çıkan ya da bilinen herhangi bir zararı yok.

Yaban mersini ağacı kaç yılda meyve verir?

Yaban Mersini Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir? Tohumdan yetişen bir yaban mersini fidanı 4 ila 5 yaşlarına geldiğinde meyve vermeye başlamaktadır. Fidan dikiminde biraz gelişmiş fidanları tercih ederseniz meyve almanız daha hızlı olacaktır.

Yaban mersini güneş ister mi?

Yaban mersini güneş ışınlarını çok sever bu nedenle kolay ve hızlı büyümesi için mutlaka güneş alan bir yerde yaban mersininin büyütülmesi gerekir. Yaban mersini sonbahar ve ilkbahar şartlarına çok iyi uyum sağlar.

Yaban mersini ne benzeyen meyve?

Güvem eriği görünüş olarak yaban mersinine benzer ancak yaban mersini degildir. Güvem eriği Prunus familyasına ait bir erik türüdür. Yaban mersini Vaccinum familyasına ait ve içinde bir çok küçük siyah çekirdeği var üzümsü bir meyvedir.

Blueberry türkiyede nerede yetişir?

Yaban mersini, Türkiye’de en çok Giresun, Sürmene, Rize, Erzurum, Trabzon ve Uludağ’da yetişmektedir. Yaban mersini fundagiller familyasına sahiptir.

Likapa nerede yetişir?

Doğu Karadeniz Bölgesi dağlarında yabani olarak yetişen formlarına Rize’de likapa, kaskanaka, çera (mçela), Trabzon’da ligarba, lifos, Artvin’de morsivit veya mahabak (merhauk), Ordu-Giresun’da çalı çileği, Kars-Ardahan’da göğen olarak isimlendirilmekte ve yöre insanı tarafından beğenilerek tüketilmektedir.

Likapa hangi iklimde yetişir?

Dünya çapında ise en iyi Kuzey Amerika’da yaban mersini yetiştirilmektedir. Yaban mersini iklim koşullarına kolaylıkla uyum sağlar. Ülkemizde de en fazla yaban mersini yetiştirildiği bölge doğu Karadeniz Bölgesi’dir. Özellikle yaban mersininin nemli bir toprak isteği, en iyi Karadeniz Bölgesi’nde sağlanmaktadır.